კუჭში მჟავიანობა გაწუხებთ? ლაქტოზური ხახვი დაგიბალანსებთ მას
კვების მრეწველობაში დუღილი გულისხმობს შაქრის მჟავებად გადაქცევის პროცესს. ეს პრაქტიკა დიდი ხანია გამოიყენება ბევრ კულტურაში, რომელთაგან ლაქტოფერმენტაცია ყველაზე გავრცელებულია.
რა არის ლაქტოს დუღილი?
ტერმინი ლაქტო აღნიშნავს ბაქტერიების სპეციფიკურ ტიპს, რომელსაც ლაქტობაცილი ეწოდება. ამ ბაქტერიების შტამები გვხვდება მცენარის ზედაპირზე, ისევე როგორც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში ადამიანებში, პირში და საშოებში.
ამ ბაქტერიებს ლაკობაცილს უწოდებენ, რადგან ისინი პირველად რძის ფერმენტებში აღმოაჩინეს. როგორც თავიდანვე აღვნიშნეთ, ისინი იყენებენ შაქარს მისი რძემჟავად გარდასაქმნელად. ეს მჟავა მოქმედებს როგორც ბუნებრივი კონსერვანტი, რომელიც აჩერებს მავნე ბაქტერიების ზრდას. ამასთან, საკვების შენარჩუნების გარდა, ლაქტოდუღებული საკვები ჯანმრთელობის სხვა სარგებელსაც იძლევა.
აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და საკვები ნივთიერებების შეწოვას
დადუღებული საკვები საშუალებას გაძლევთ უკეთ აითვისოთ საკვები ნივთიერებები თქვენს მიერ მიღებული საკვებისგან. გარდა ამისა აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და კურნავს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს ჯანსაღი და სასარგებლო ბაქტერიების სანაშენოდ.
იმუნიტეტის გაზრდა
იცოდით, რომ ჯანმრთელი ნაწლავი არის დაავადების მთავარი პროფილაქტიკური საშუალება? ამიტომ, ის ფაქტი, რომ ყოველდღიური კვების რაციონში მეტი ფერმენტირებული საკვების დამატება ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას, გასაკვირი არ უნდა იყოს. ფერმენტირებულ საკვებში ჯანსაღი ბაქტერიები აკონტროლებენ იმუნურ უჯრედებს და ხელს უშლიან აუტოიმუნურ რეაქციებს, როგორიცაა ანთება.
შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს
ლაქტოზირებული საკვები სავსეა ძლიერი ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც თავს ესხმიან კიბოსთან დაკავშირებულ თავისუფალ რადიკალებს. ისინი ასევე ებრძვიან ანთებას და აძლიერებენ იმუნიტეტს. შესაბამისად, ფერმენტირებული საკვების მიღება ეხმარება ანთებასთან დაკავშირებულ პირობებში, როგორიცაა ეგზემა და ართრიტი.
წონის დაკლება
იმის გათვალისწინებით, რომ ლაქტოზირებული საკვები არეგულირებს სხვადასხვა ჰორმონალურ ფუნქციებს, ისინი ასევე თრგუნავენ მადას. მეცნიერულად ნაჩვენებია, რომ ისინი, ვინც რეგულარულად მოიხმარენ ჯანსაღ პრობიოტიკებს, სიმსუქნის დაბალი რისკის ქვეშ არიან.
მოამზადეთ თქვენთვითონ ლაქტოზური ხახვი
საკუთარი ფერმენტირებული ხახვის დამზადება ბევრად აღემატება მაღაზიაში ნაყიდს, რადგან მასში არ არის ხელოვნური ინგრედიენტები. აღსანიშნავია, რომ სუფრის მარილის ნაცვლად უნდა გამოიყენოთ ისეთი ბუნებრივი მარილი, როგორიცაა კელტური ზღვის მარილი, ჰიმალაის მარილი ან კოშერის მარილი.
შემადგენლობა:
- 2 კგ პატარა ხახვი, გაწმენდილი
- 1 ლიტრი სუფთა წყალი
- 5 გრ მარილი თქვენთვის
- 1 მუჭა ნიორის კბილი, გაწმენდილი
- სანელებლები: ქინძი, შავი პილპილი, ჩილი
- რამდენიმე ფართო მინის ქილა სახურავებით
ინსტრუქცია :
მარილწყლის მოსამზადებლად მარილი გახსენით 1 ლიტრ წყალში მოათავსეთ დაჭრილი ხახვი ქილებში და შემდეგ დაასხით მარილწყალი, ზემოდან დატოვეთ დაახლოებით 4 სმ სივრცე. დააფარეთ ქილას თავსახური. დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე.აუცილებელია, რომ ყოველდღიურად პირველი ორი კვირის განმავლობაში მოხსნათ სახურავი. 2 კვირის შემდეგ მოხსენით სახურავი ყოველ მეორე დღეს. დუღილის პროცესი, ჩვეულებრივ, 1-2 თვე გრძელდება
როგორც ხედავთ, ეს პროცესი ძალიან მარტივი, ეკონომიური და ჯანსაღია. ფერმენტირებული საკვების შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე თვის განმავლობაში.