10 საკვები, რომელიც ათხელებს სისხლს და ხელს უშლის სისხლის შედედებას

დღევანდელი ვირუსის ერთ-ერთი საშიში გართულება არის სისხლის ძლიერი გასქელება და სისხლის შედედების დიდი ალბათობა. სწორედ ამის გამო ჩვენ გვინდა გაგაცნოთ ის საკვები პროდუქტები, რომლებიც უნდა შევიტანოთ ყოველდღიურ რაციონში სისხლის მიმოქცევის გასაუმჯობესებლად და სისხლის გასათხელებლად.

სისხლი სხეულის მაცოცხლებელია. როდესაც სისხლი დედდება, გული და სხვა ორგანოები დროულად ვერ იღებენ ჟანგბადს. ძალიან ბევრი სისხლი აიძულებს გულს მუშაობას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ჰიპერტენზია, სისხლის შედედება, ბლოკირება, სისხლდენა და სიკვდილი.

არსებობს მრავალი საკვები, რომელსაც შეუძლია ბუნებრივად გაათხელოს სისხლი და შეამციროს სისხლის შედედების რისკი.

იაფი ავიაბილეთები avia.ge
იაფი ავიაბილეთები avia.ge

წყალი

წყალი არის მთავარი მებრძოლი სქელი სისხლის წინააღმდეგ. თუ არ სვამთ საკმარის წყალს, ხდება დეჰიდრატაცია, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს თქვენი სისხლის გასქელება და გაზარდოს სისხლის შედედების რისკი. საშუალოდ, დღეში ორი ლიტრი წყალი უნდა დალიოთ, მაგრამ არა ნაკლები. ერთი გზა იმის შესამოწმებლად, სწორ გზაზე ხართ თუ არა, არის შარდის ტესტირება. თუ ის ღია ყვითელი ან გამჭვირვალეა, თქვენ ალბათ საკმარისად სვამთ, თუ ქარვისფერი ან მუქი ფერისაა, მაშინ უნდა გაზარდოთ თქვენი ყოველდღიური წყლის მიღება.

Ზეითუნის ზეთი

ზეითუნის ზეთის მიღება კვირაში მინიმუმ ერთხელ ამცირებს თრომბოციტების აქტივობას ზეთში არსებული ანტიოქსიდანტების გამო. კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც მოიხმარდნენ ექსტრა ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთს, რომელიც მდიდარია ფენოლში, ჰქონდათ სისხლის შედედების დაბალი დონე. დაუმატეთ სალათებს, სოუსებს.

ნიორი

ნიორს აქვს ბუნებრივი ანტიბაქტერიული და ანტიმიკრობული თვისებები, ასევე ანტიკოაგულაციური მოქმედება და ამცირებს სისხლის შედედებას. ნივრისგან სარგებლობის საუკეთესო საშუალებაა კბილის ბრტყელი დანით დაქუცმაცება, რათა სასარგებლო ნაერთები „გათავისუფლდეს“, შემდეგ მიირთვათ უმი კბილი ან სწრაფად გამოაცხვეთ ღუმელში.

დარიჩინი

ზოგიერთი სისხლის გამათხელებელი პრეპარატი მზადდება ნივთიერებით, რომელსაც კუმარინი ეწოდება. კუმარინი ბუნებრივად გვხვდება დარიჩინში. სხვათა შორის, ჩინურ დარიჩინს გაცილებით მაღალი კუმარინის შემცველობა აქვს, ვიდრე ჩვეულებრივ დარიჩინს. გამოიყენეთ სანელებლების მცირე რაოდენობა ყოველდღიურად საკვებისა და სასმელის მომზადებისას, მაგრამ ფრთხილად იყავით სისხლის სხვა ბუნებრივი გამათხელებლების გამოყენებისას.

კოჭა

კოჭა არის ანთების საწინააღმდეგო სანელებელი, რომელიც ათხელებს სისხლს. ის შეიცავს ბუნებრივ მჟავას, სახელად სალიცილატს. ასპირინი, რომელიც რეკომენდებულია სისხლის გასათხელებლად, არის სალიცილატის სინთეზური წარმოებული. ბუნებრივი სალიცილატების ანტიკოაგულაციური ეფექტისთვის შეგიძლიათ რეგულარულად მიირთვათ ახალი ან ხმელი ჯანჯაფილი, დაუმატოთ ის ცომეულს, სასმელს და სხვადასხვა კერძებს. მაგრამ, რა თქმა უნდა, ეს ბუნებრივი ანტიკოაგულანტი არ არის ისეთი ეფექტური, როგორც სისხლის გამათხელებლები.

გვირილის ჩაი

კიდევ ერთი ბუნებრივი ანტიკოაგულანტია გვირილა, ერთი შეხედვით იგი თრგუნავს თრომბოციტების აქტივობას და ხელს უშლის სისხლის შედედებას. მიუხედავად იმისა, რომ გვირილის ჩაი საკმაოდ უსაფრთხოდ ითვლება, ფრთხილად იყავით, თუ იღებთ სისხლის გამათხელებელ მედიკამენტებს.

ორაგული

ცხიმოვანი ზღვის თევზი დაგეხმარებათ თრომბებთან ბრძოლაში. ნუ შეგეშინდებათ ამ ცხიმის – მასში ომეგა-3 პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავების მაღალი შემცველობის გამო, ის მხოლოდ სარგებელს მოაქვს: თრომბოციტები კარგავენ ერთმანეთთან შეკვრის უნარს, თრგუნავს სისხლძარღვებში მათ დაგროვების პროცესს, რის მეშვეობითაც სისხლი თხელდება და სისხლის კოლტები იშლება.

ამ ეფექტის მისაღწევად კვირაში ერთხელ უნდა მიირთვათ ზღვის თევზი. სამწუხაროდ, თევზი არის იმ ომეგა მჟავების ერთადერთი წყარო, რომლებიც სისხლს ათხელებენ. ამიტომ, თუ ხშირად ვერ მიირთმევთ თევზს, დაამატეთ თქვენს დიეტაში ნატურალური თევზის ზეთი ან ზღვის მცენარეების ზეთი. ეს უკანასკნელი ომეგა-ინდექსით მოხარშული თევზის ექვივალენტურია – თევზი ხომ ომეგა-მჟავებს მხოლოდ წყალმცენარეებიდან ასინთეზებს.

ანანასი

ანანასი შეიცავს სპეციალურ ფერმენტს, რომელიც ანადგურებს ცილებს, ბრომელინს, რომელიც ითვლება ეფექტურ საშუალებად გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა და მაღალი წნევის დროს. კვლევებმა აჩვენა, რომ ბრომელინს შეუძლია გაათხელოს სისხლი, დაშალოს თრომბები და შეამციროს თრომბის წარმოქმნა – შეიტანეთ ანანასი თქვენს რაციონში, თუ გსურთ თავიდან აიცილოთ სისხლის გასქელება.

წითელი ღვინო

წითელი ყურძნის კანი შეიცავს პოლიფენოლებს, რომლებიც ძლიერი ანტიოქსიდანტებია. მათი წყალობით, ზომიერი რაოდენობით წითელი ღვინის ან წითელი ყურძნის წვენის გამოყენება ხელს უშლის თრომბოციტების ერთმანეთთან შეწებებას და თრომბის წარმოქმნას.

თუ ჯანმრთელობის პრობლემები გაქვთ, ამ საკვების ყოველდღიურ რაციონში შეტანამდე ღირს ექიმთან კონსულტაცია, რადგან მათ შესაძლოა ხელი შეუშალონ ზოგიერთი მედიკამენტის მუშაობას.

აუცილებლად სანახავი:ტიბეტური ელექსირი საუკეთესო გამაახალგაზრდავებელი საშუალება

Facebook კომენტარები