როდის უნდა მივიღოთ და როდის ვერიდოთ კამის გამმოყენებას? ეს უნდა იცოდეთ!
თუ ვინმე თვლის, რომ კამა არის ჩვეულებრივი ბალახი, რომელიც გამოიყენება სამზარეულოში, მაშინ ის ცდება. ეს მწვანე მცენარე პოპულარულია არა მხოლოდ მისი სასიამოვნო სპეციფიკური არომატის გამო, არამედ მისი უზარმაზარი სარგებლობის გამო.
უფრო მეტიც, კამა ერთ-ერთია, რომლის გამოყენებაც შესაძლებელია თითქმის ნებისმიერი რაოდენობით. მას იყენებენ სუპების, სალათების და დესერტების დასამზადებლადაც კი.
კამის თვისებები
კამა მდიდარია A, B1, B2, PP და C ვიტამინებით, ასევე ფოსფორით, კალიუმით, კალციუმით და კაროტინით. მცენარე ძლიერ ანტიოქსიდანტად ითვლება. ის შეიცავს ასკორბინის მჟავას და კვერცეტინს, რაც საშუალებას აძლევს ამ მშვენიერ მწვანილს გამოდევნოს ტოქსინები სხეულიდან. და ეთერზეთი ითვლება შესანიშნავ ანტისეპტიკად.
ხალხური მედიცინა იყენებს კამის ფოთლებს, ყვავილებსა და ღეროებს. მათგან ამზადებენ დეკორქციას და ნაყენს, რომლებიც გამოიყენება სხვადასხვა დაავადების სამკურნალოდ.
ეს გასაკვირი არ არის, რადგან კამა აქვს შარდმდენი, საფაღარათო, ანთების საწინააღმდეგო და დამამშვიდებელი თვისებები. მისგან მიღებული ნაყენები ეხმარება საჭმლის მომნელებელ სისტემას, მატებს მადას, თრგუნავს პათოგენური მიკრობების აქტივობას.
შემოდგომის სიცივის დროს შეგიძლიათ დაქუცმაცებული კამის თესლი, წმინდა იოანეს ვორტი, კოლტფუტი და თიამი ერთმანეთში აურიოთ და მოადუღოთ. მიღებული ნარევის ინჰალაციას აქვს ამოსახველებელი ეფექტი.
მაგრამ ფაღარათის დროს ჩაყარეთ 2 ჩ. კ. კამის თესლები ორ ჭიქა მდუღარე წყალში და დაუმატეთ როუანის დეკორქცია 1:3 თანაფარდობით. მიიღეთ ნახევარი ჭიქა ნარევი და კუჭ-ნაწლავის აშლილობა მოიხსნება. ძველად ტკივილებისა და შებერილობის მქონე ბავშვებსაც კი კამით გაჟღენთილ წყალს აძლევდნენ.
შეგიძლიათ გამოიყენოთ უფრო ძლიერი ნაყენი. ჩაიდანში ჩაყარეთ 2 სუფრის კოვზი კამის თესლები, დაასხით 0,5 ლიტრი მდუღარე წყალი და დაახურეთ თავსახური 40 წუთის განმავლობაში, რათა პროდუქტმა წყალს ყველა სარგებელი მისცეს. მიღებული ინფუზია დალიეთ 7-10-ჯერ დღეში. აუცილებლად თქვენ უნდა დალიოთ ჭამის შემდეგ, მაგრამ კვება უნდა იყოს ზომიერი. ცარიელ კუჭზე არ უნდა დალიოთ.
ასეთი მკურნალობიდან ერთი კვირის განმავლობაში, დაავადებები გაქრება. ნაყენი ხელს უწყობს მაღალი წნევის, უძილობის, ბრონქიტის, გაციების დროს. როგორც პროფილაქტიკური ღონისძიება, შეგიძლიათ დალიოთ თვეში რამდენიმე დღე, მაშინაც კი, თუ ზემოთ ჩამოთვლილთაგან არც ერთი არ შეგაწუხებთ.
კამის თესლის თვისებები
კამას უდიდესი სარგებელი ორგანიზმისთვის შემორჩენილია წვნიანი მწვანე ფერის ახალ მტევნებში, რომლებსაც აქვთ მდიდარი არომატი. გაყვითლებული კამა კარგავს არა მხოლოდ სასარგებლო თვისებების ნახევარს, არამედ სურნელსაც. და როცა მოამზადებთ, არ დაგავიწყდეთ, რომ 5 წუთიანი მომზადების შემდეგ კამა მთლიანად კარგავს არომატს, ამიტომ დაუმატეთ მზა კერძებს.
კამა აქვეითებს არტერიულ წნევას და რეკომენდებულია ჰიპერტონიული პაციენტებისთვის, მაგრამ ამ თვისებას აქვს უარყოფითი მხარე. არ არის რეკომენდებული ორსულებმა მიიღოს იგი. ასევე დაბალი წნევის მქონე ადამიანებმა, რომლებშიც კამამ შეიძლება გამოიწვიოს მხედველობის დროებითი დაბინდვა, თავბრუსხვევა, სისუსტე. ცნობილია გონების დაკარგვის შემთხვევებიც კი