4 მიზეზი იმისა თუ რატომ უნდა მიიღოთ შვრიის ქატო ყოველდღე!
შვრიის ქატო ყველასთვის ცნობილია როგორც შვრიის ფანტელი. ალბათ ყველამ კარგად ვიცით რომ იგი ძალიან სასარგებლოა ადამიანის ორგანიზმისთვის. დღეს ჩვენ გვინდა გაგაცნოთ 4 მიზეზი იმისა, თუ რატომ უნდა მიიღოთ შვრიის ფაფა ყოველ დღე.
1. სავსე საკვები ნივთიერებებით
შვრიის ქატო უზრუნველყოფს დაახლოებით 331 კილოკალორიას და 48 გრამ ნახშირწყალს 100 გრამზე, რაც ოდნავ ნაკლები ნახშირწყლებია, ვიდრე შვრიის ფაფა. 15.1 გრამი ცილის შემცველობით, ქატო შეიცავს უფრო მნიშვნელოვან ორგანიზმში აუცილებელ ცილებს. ეს მნიშვნელოვანია ორგანიზმში სხვადასხვა უჯრედული პროცესისთვის, კუნთების ჩამოყალიბებასა და შენარჩუნებისთვის, ასევე გრძელვადიანი გაჯერებისათვის. იგი ასევე აწვდის ბოჭკოს , რადგან 100 გრამი შვრიის ქატო შეიცავს 16,6 გრამს.
საკვები ნივთიერებების მაღალი, მაგრამ დაბალი კალორიული შემცველობა შვრიის ქატოს ჯანმრთელ საკვებად და ადგილობრივ სუპერ საკვებად აქცევს.
2. იცავს სხეულის უჯრედებს
ანტიოქსიდანტები, როგორიცაა პოლიფენოლები, იცავს სხეულს ე.წ. თავისუფალი რადიკალების მავნე ზემოქმედებისგან. ამან შეიძლება დააზიანოს სხეულის უჯრედები და, შესაბამისად, ასოცირდება ასაკთან დაკავშირებულ ქრონიკულ დაავადებებთან.
შვრიის ქატო განსაკუთრებით მდიდარია ავენანთრამიდებით. ამ ანტიოქსიდანტმა შეიძლება გამოიწვიოს აზოტის ოქსიდის გაზრდილი წარმოება და ამით შეამციროს არტერიული წნევა. სისხლძარღვები ფართოვდება აზოტის ოქსიდით და ამით ხელს უწყობს სისხლის მიმოქცევას. ანტიოქსიდანტებს შვრიის ქატოში შეუძლიათ შეამცირონ არტერიული წნევა, შეამცირონ ანთება, გაათავისუფლონ ქავილი და დაგიცვათ ქრონიკული დაავადებებისგან.
3. იცავს გულის დაავადებებისგან
გულის დაავადება დღეს სიკვდილის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული მიზეზია. მისი მთავარი გამომწვევი მიზეზი არის ქოლესტერინის ძალიან მაღალი დონე. შვრიის ქატოში შემავალ ბეტა-გლუკანებს შეუძლიათ ნაღვლის წვენების წარმოქმნის სტიმულირება და ამით მეტი ქოლესტერინით მდიდარი ნაღვლის გამოყოფა. ეს იწვევს სისხლში ქოლესტერინის შემცირებას ქვედა დონემდე.
გარდა ამისა, ბეტა-გლუკანი არის ბოჭკოვანი, რომელიც აკავშირებს წყალს და უზრუნველყოფს საკვები ნივთიერებების შეწოვის შენელებას. ეს ნიშნავს, რომ ცხიმები და ქოლესტერინი ასევე შეიწოვება შეფერხებით. ჯანსაღი ინგრედიენტების წყალობით, შვრიის ქატოს შეუძლია არა მხოლოდ შეამციროს ქოლესტერინი, არამედ შეამციროს გულის დაავადებების რისკი.
4. აქვეითებს სისხლში შაქრის დონეს
სისხლში შაქრის დონის მომატება ხშირი პრობლემაა დღევანდელი დიეტის გამო, რომელიც ხშირად შაქრით და კომფორტით და თეთრი ფქვილის პროდუქტებით არის მდიდარი. თუ გრძელვადიან პერიოდში სისხლში ძალიან ბევრი შაქარი დაგიგროვდათ, ამან შეიძლება ხელი შეუწყოს მე -2 ტიპის შაქრიანი დიაბეტის განვითარებას. ამით განსაკუთრებით დაზარალდებიან ჭარბი წონის მქონე ადამიანები.
შვრიის ქატოს შეუძლია დაგეხმაროთ სისხლში შაქრის დონის შემცირებაში, რადგან ინსულინის მგრძნობელობა შეიძლება გაუმჯობესდეს ბეტა-გლუკანებით: სისხლიდან მეტი შაქარი აღწევს უჯრედებში და სისხლში შაქრის დონე ეცემა. ეს, ასევე, მიეკუთვნება ბეტა-გლუკანის შესაძლებლობას, შექმნას გელის მსგავსი საკვები რბილობი, რომელიც ანელებს კუჭის დაცლას და სისხლში გლუკოზის შეწოვას. განსაკუთრებით ადამიანები, რომლებსაც აქვთ 2 ტიპის შაქრიანი დიაბეტი, ამიტომ უფრო ხშირად უნდა მიმართონ ჯანმრთელ შვრიის ქატოს. მას შეუძლია ხელი შეუწყოს სისხლში შაქრის უკეთ კონტროლს და სტაბილურობას.