Flekosteli

როგორ მოვამზადოთ გირჩის ჯემი? ძალიან სასარგებლო რეცეპტი

ბავშვობიდან ბებიამ მასწავლა შემოდგომა-ზამთრის სეზონზე ამ სასარგებლო დელიკატესის ჭამა: ბავშვები მივირთმევდით ერთ ჩაის კოვზს და მოზრდილები ერთ  სადილის კოვზს. ამიტომ, ჩვენ იშვიათად ვავადმყოფობდით და თუ გავცივდებოდით, რამდენიმე დღეში გამოვჯანმრთელდებოდით. ამიტომ ყოველ გაზაფხულზე მივდივარ ტყეში ფიჭვის გირჩების შესაგროვებლად. მე ვამზადებ ბევრ მურაბას, მე ნამდვილად არ მინდა ავად გავხდე.

ფიჭვის გირჩების ჯემი

დღეს გასწავლით ფიჭვის გირჩის ჯემის რეცეპტს. ის აძლიერებს იმუნიტეტს და ეხმარება ორგანიზმს გაუმკლავდეს რესპირატორულ ინფექციებს და ენერგიის დაკარგვას.

პროფილაქტიკური მიზნით, ჯემი მიიღება 1 სადილის კოვზი დღეში ერთხელ (ბავშვები 1 ჩ / კ) საუზმემდე 20 წუთით ადრე. ავადმყოფობის დროს – 1 ს. კ. სამჯერ დღეში სრულ გამოჯანმრთელებამდე. ლეტარგიის, ამოწურვის ან ზოგადი სისუსტის შემთხვევაში, შაქრის ნაცვლად ჩაის შეგიძლიათ ჯემი დაამატოთ.

გირჩების ჯემი უკუნაჩვენებია თირკმლის, ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის ქრონიკული დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის, ორსული ქალებისთვის და 6 წლამდე ასაკის ბავშვებში.

როდის მოვკრიფოთ ფიჭვის გირჩები?
ეს უნდა გაკეთდეს გაზაფხულის ბუნიობიდან (20 მარტი) ზაფხულის მზევემდე (21 ივნისი). მოსავლის საუკეთესო დროა მაისის დასაწყისი და შუა რიცხვები.

გირჩები უნდა მოკრიფოთ ახალგაზრდა და სრულიად მწვანე! ისინი უნდა იყოს არაუმეტეს 4 სმ სიგრძისა. იგი დაუყოვნებლივ უნდა დამუშავდეს მოსავლის დღეს, წინააღმდეგ შემთხვევაში ისინი გაშავდება და გაუარესდება.

სანამ გირჩებს მოხარშავთ, დაფარეთ წყლით და გარეცხეთ ონკანის ქვეშ, რომ მოაშოროთ მტვერი. შეგიძლიათ მოამზადოთ ჯემი ნებისმიერ მოსახერხებელ კონტეინერში, მაგრამ დაბალ ტემპერატურაზე (80-90 გრადუსი), წინააღმდეგ შემთხვევაში გირჩები გაიხსნება. 2 კგ გირჩისგან მიიღება 1.5-2 ლიტრი მზა პროდუქტი. ახლა მოდით გადავიდეთ პირდაპირ რეცეპტზე.

ინგრედიენტები
80 გირი (დაახლოებით 800 გ), 1.5-2 ლიტრი წყალი, 1-1,5 კგ შაქარი.

მომზადება
გარეცხეთ გირჩები და მთლიანად შეავსეთ წყლით. შეარჩიეთ კონტეინერი ისე, რომ სითხე მთლიანად ფარავდეს მათ.
აადუღეთ გირჩები წყალში 40 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გააჩერეთ 10-12 საათის განმავლობაში. დროის გასვლის შემდეგ, გადაწურეთ ინფუზია (ეს აუცილებელია იმის გასარკვევად, თუ რამდენი შაქარია საჭირო), არ გადააგდოთ გირჩები!

ფიჭვის გირჩის ჯემის რეცეპტი

1 ჭიქა ინფუზიას დაუმატეთ 1 ჭიქა შაწარი. ადუღეთ სიროფი საათნახევრის განმავლობაში. მზადყოფნამდე 20 წუთით ადრე ჯემს დაამატეთ გირჩები 8-12 ცალი ნახევარ ლიტრიან ქილაში. ჩაასხით მზა ჯემი მშრალ სტერილიზებულ ქილებში და დაახურეთ ხუფები. ჯემის გემო აღმოჩნდება ტკბილი და მჟავე, ოდნავ თაფლის მსგავსი, მაგრამ ფიჭვის კაშკაშა გემოთი და არომატით. თუ ჯემის დამზადების დრო არ გაქვთ, ახალი ფიჭვის გირჩები შეიძლება შუაზე გაჭრათ და თაფლით დაფაროთ. აკაცია ან ცაცხვი საუკეთესოა. განათავსეთ ქილა ფანჯრის რაფაზე, მაგრამ არა მზის პირდაპირ სხივებზე. შეანჯღრიეთ სიროფი ყოველდღე, ის მზად იქნება 2-3 თვეში. შემდეგ გადაწურეთ სითხე. შეინახეთ მიღებული სიროფი მაცივარში და მიიღეთ საჭიროებისამებრ.

აუცილებლად სანახავი:საუკეთესო ხალხური რეცეპტები ჭორფლის წინააღმდეგ , გასაოცარი შედეგი აქვს.

Facebook კომენტარები
Varikosette