გაგაცნობთ სასმელის რეცეპტს, რომელიც აჩქარებს ნივთიერებათა ცვლას და აორმაგებს საჭმლის მონელების პროცესს

წითელ კომბოსტოს მოიხმარენ შედარებით ნაკლები სიხშირით, ვიდრე თეთრ კომბოსტოს, თუმცა წითელ კომბოსტოს აქვს უფრო მეტი ღირებული ელემენტები და სასარგებლო თვისებები. ამ სტატიიდან შეიტყობთ, რა არის წითელი კომბოსტო, როგორ მოქმედებს ის ორგანიზმზე, რა დადებითი და უარყოფითი მხარეები აქვს მის გამოყენებას.

ბოსტნეულის ქიმიური შემადგენლობა განსაზღვრავს მის სასარგებლო გავლენას ადამიანის ორგანიზმზე. წითელი კომბოსტოს და განსაკუთრებით მისი წვენის სასარგებლო თვისებები ცნობილი იყო უძველესი დროიდან: მას იყენებდნენ იმუნიტეტის გასაძლიერებლად, ბრონქიტისა და ფილტვის დაავადებების სამკურნალოდ, არტერიული წნევის დასაწევად, სისხლძარღვთა პრობლემების, დაბერების, ონკოლოგიური დაავადებების თავიდან ასაცილებლად.
იაფი ავიაბილეთები avia.geკომბოსტოს წვენს ადამიანის ორგანიზმი შესანიშნავად ითვისებს. რეკომენდირებულია ანემიის, რესპირატორული დაავადებების, სტომატიტის, ღრძილების სისხლდენის სამკურნალოდ, ორგანიზმის რადიოაქტიური ელემენტების მოსაშორებლად. ითვლება, რომ წითელი კომბოსტო უფრო ჯანსაღია, ვიდრე თეთრი კომბოსტო, რადგან ის შეიცავს მეტ ვიტამინ C-ს, ბიოფლავონოიდებს და ბოჭკოს.

რატომ უნდა მიირთვან ქალებმა წითელი კომბოსტო?

დადასტურებულია, რომ წითელი კომბოსტო ანელებს დაბერების პროცესს, ხდის კაპილარებს და სისხლძარღვებს უფრო ელასტიურს, აუმჯობესებს მათ გამტარიანობას, წმენდს ორგანიზმს ტოქსინებისგან და ხელს უწყობს უჯრედების უსწრაფეს რეგენერაციას. ბოსტნეულის რეგულარული გამოყენებისას უმჯობესდება ზოგადი კეთილდღეობა და კანის მდგომარეობა, იკლებს წონა და უმჯობესდება ნივთიერებათა ცვლა. დანიელი მეცნიერების მიერ ჩატარებული კვლევის შედეგად დადგინდა, რომ ქალებს, რომლებსაც ეს მცენარე აქვთ დიეტაში შეტანილი, ნაკლებად უვითარდებათ მკერდის კიბო.

კომბოსტო ნებადართულია ორსულობის დროს, მაგრამ მცირე დოზებით და თერმული დამუშავების შემდეგ. ის აჯერებს ორგანიზმს აუცილებელი ვიტამინებითა და მინერალებით. ორსულისთვის განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ნაყოფის ნერვული მილის ნორმალური განვითარებისათვის ორგანიზმის ფოლიუმის შემცველობა და რკინით, რათა თავიდან აიცილოს ამ პერიოდში ხშირად წარმოქმნილი ანემია. თუმცა, ბოლო ტრიმესტრში ბოსტნეული არ უნდა მიიღონ, რადგან მას შეუძლია გაზარდოს გაზის წარმოების პროვოცირება, რაც არასასურველია ბავშვის ტარებისას.

რატომ უნდა მიირთვან მამაკაცებმა?

წითელი კომბოსტო ასევე სასარგებლოა მამაკაცებისთვის – პირველ რიგში იმიტომ, რომ ასუფთავებს სისხლძარღვებს, ეხმარება სწრაფად განკურნოს შარდსასქესო სისტემის ანთება. ითვლება, რომ კომბოსტოს წვენი უნდა დალიოთ პროსტატიტის განვითარების თავიდან ასაცილებლად.

ბოსტნეულს კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი თვისება აქვს – ამცირებს ალკოჰოლის ზემოქმედებას ორგანიზმზე. ამიტომ ალკოჰოლური სასმელებით ქეიფის წინ რეკომენდებულია მათთან ერთად რამდენიმე კომბოსტოს ფოთლის ან სალათის მირთმევა. ამ კულტურის კერძები და წვენი ასევე ხელს უწყობს ორგანიზმის სწრაფ განკარგვას ნიკოტინის დაშლის პროდუქტებისგან.

რატომ უნდა მიირთვან ბავშვებმა?

მასში შემავალი ფოლიტები აუცილებელია მზარდი ორგანიზმის ნორმალური განვითარებისთვის, ჰემატოპოეზისთვის და ნაწლავში მიკროფლორის ოპტიმალური ბალანსის შესანარჩუნებლად. B ვიტამინები ხელს უწყობს ტვინში სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებას, მეხსიერების და კონცენტრაციის გაუმჯობესებას, ნერვული სისტემის დამშვიდებას, დეპრესიისგან თავის დაღწევას. სწორედ ასეთი ქმედებების გამო რეკომენდებულია კომბოსტოს გამოყენება გაზრდილი ფსიქიკური სტრესის მქონე სკოლის მოსწავლეებისთვის.

ბავშვებს, რომლებსაც ხშირად აწუხებთ ზედა სასუნთქი გზების დაავადებები, ურჩევენ კომბოსტოს წვენის დალევას, რაც ხელს უწყობს ნახველის უკეთეს გამოყოფას. ასევე კარგია მათთვის ვისაც აწუხებს პირის ღრუს სტომატიტი, გინგივიტი, ღრძილების სისხლდენა. ის ეხმარება ჭრილობების უფრო სწრაფად შეხორცებას.

შაქრიანი დიაბეტის დროს

ვინაიდან კომბოსტო შეიცავს მცირე რაოდენობით ნახშირწყლებს და ბევრ ბოჭკოს, რეკომენდებულია მისი გამოყენება დიაბეტით დაავადებულთათვის. დიაბეტისთვის რეკომენდებული საკვების ჩამონათვალის შედგენისას, ექიმებმა უნდა მიუთითონ ეს ბოსტნეული, რადგან მას შეუძლია სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზება.

 

ხალხურ მედიცინაში

ტრადიციულმა მკურნალებმა წითელი კომბოსტოს წვენსა და ფოთლებზე დაფუძნებული სამკურნალო საშუალებების მრავალი რეცეპტი შექმნეს. ისინი გამოიყენება როგორც შიდა, ასევე გარედან. 1 ლიტრი სასმელის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ დაახლოებით 2 კგ კომბოსტო.

წვენი მზადდება შემდეგნაირად:

კომბოსტოს მოაცილეთ ზედა ფურცლები და ღერო. დარჩენილი შიდა ფოთლები დაჭერით პატარა ნაჭრებად. მოათავსეთ წვენსაწურში და გამოწურეთ წვენი (კომბოსტოს წვენი შეიძლება ინახებოდეს არა უმეტეს 3 დღისა მაცივარში მინის კონტეინერში).

წვენი გამოიყენება შემდეგი ჯანმრთელობის პრობლემების სამკურნალოდ:

1.შემცირებული იმუნიტეტის დროს- 150 მლ წვენს ურევენ 0,5 ს. კ. ჭარხლის წვენს და მიირთმევენ დღეში ერთხელ, ჭამამდე 0,5-1 საათით ადრე 30 დღის განმავლობაში.

2.გულისა და სისხლძარღვების დაავადებების დროს- კომბოსტოსა (250გრ) და ნიახურის (200გრ) გამოწურული წვენები აურიეთ, დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში, მიირთვით თითო 120-150 მლ ჭამამდე 30-60 დღის განმავლობაში.

3.სახსრების ტკივილის დროს- შეურიეთ 150 მლ წვენი და მოცხარის ფოთლების ინფუზია (8 გ 250 მლ მდუღარე წყალში, გააჩერეთ 4 საათი), დალიეთ 100-200 მლ 1-2-ჯერ დღეში 14-21 დღის განმავლობაში.

4.ბრონქიტის დროს- დალიეთ 0,5 ჭიქა კომბოსტოს წვენი 3-4 ჯერ დღეში.

გარდა იმისა, რომ წითელ კომბოსტოს აქვს უამრავი დადებითი მხარე ის ასევე შეიძლება ჯანმრთელობისთვის საზიანოც იყოს – პირველ რიგში, გადაჭარბებული გამოყენებით მიღების დროს. უკონტროლო ჭამის დროს ჩნდება მეტეორიზმი, სიმძიმე მუცლის არეში და შებერილობა. არის ადამიანთა კატეგორია, რომლებსაც ამ ბოსტნეულის მოხმარება უკუნაჩვენებია.

პირველ რიგში, ეს არის ის, ვისაც აქვს: კუჭ-ნაწლავის და ღვიძლის დაავადებების გამწვავება, პანკრეატიტი, ინდივიდუალური შეუწყნარებლობა, ალერგიული რეაქციები.

ყურადღება:

წითელი კომბოსტო ხელს უწყობს სისხლის გასქელებას, ამიტომ ადამიანები, რომლებსაც აქვთ სისხლის მიმოქცევის დარღვევა და მუდმივად იღებენ სისხლის გამათხელებელ საშუალებებს, არ უნდა მიირთვან ბოსტნეული რეგულარულად.

აუცილებლად სანახავი:მიირთვით თაფლი ყოველ დღე და თქვენს სხეულში მოხდება ეს 8 ცვლილება

Facebook კომენტარები