ექიმმა მითხრა რამდენი კვერცხის ჭამა შეიძლება დღეში და რატომ.. ეს დაგაინტერესებთ..

ექიმები ამბობენ, რომ კვერცხი ლეციტინის შესანიშნავი წყაროა, რომელიც აუცილებელია ადამიანის ტვინის უკეთესი ფუნქციონირებისთვის, ცენტრალური ნერვული სისტემის ფუნქციონირების შესანარჩუნებლად და ნორმალიზებისთვის. მართალია, ჯერ კიდევ არ ღირს მათი დიდი რაოდენობით ჭამა და ექიმებმა ახსნეს, თუ რატომ.

რა სარგებელი მოაქვს კვერცხს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის

კვერცხის სარგებელი უდაოა. ისინი ზრდის იმუნიტეტს, ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას, იცავს ნერვულ სისტემას და გვეხმარება ჭარბ წონასთან ბრძოლაში. ეს არის ცილის ხელმისაწვდომი წყარო, რომელიც საჭიროა სხეულის უჯრედების ასაშენებლად – კუნთებიდან და შინაგანი ორგანოებიდან ძვლებამდე, კანსა და თმამდე.

კვერცხი მკვებავია, მაგრამ არა მაღალკალორიული.

ერთი საშუალო ზომის არაუმეტეს 75 კკალ. პროდუქტის 100 გრ შეიცავს 157 კკალს, დაახლოებით 14 გრ ცილას, 17 გრ ცხიმს და მხოლოდ 0,8 გრ ნახშირწყლებს. კვერცხის გული შეიცავს ცხიმში ხსნად ვიტამინებს, ასევე პოლიუჯერი და მონოუჯერი ცხიმოვან მჟავებს (ლინოლენური, ოლეინის, პალმიტის, სტეარინის).

უნდა გვახსოვდეს, რომ ქათმის კვერცხი შეიცავს სხვადასხვა ჯგუფის ყველაზე მნიშვნელოვან ვიტამინებს: B, B1, B2, B6, B9, B12, A და მრავალი სხვა, დიდი რაოდენობით სასარგებლო მაკრო და მიკროელემენტები (ფოსფორი, ნატრიუმი, მაგნიუმი, ქრომი, კალიუმი, კალციუმი, რკინა).

რამდენი კვერცხის ჭამა შეიძლება ადამიანმა დღეში და რატომ? ( დიეტოლოგების აზრით)

რამდენიმე კვლევამ, მათ შორის 2012 წლის მიმოხილვამ კლინიკურ კვებასა და მეტაბოლიზმზე, დაადგინა, რომ რამდენიმე კვერცხის (ოთხი-ექვსი) ყოველკვირეული ჭამა არ ზრდის ქოლესტერინის დონეს.

  • თუ თქვენი სისხლის ტესტი აჩვენებს ქოლესტერინის მატებას, მიირთვით ერთი კვერცხი კვირაში არა უმეტეს 2-3-ჯერ.
  • ჯანსაღი ადამიანისთვის ოპტიმალურ პორციად ითვლება 1-2 კვერცხი დღეში. მათი მირთმევა შესაძლებელია როგორც მთლიანად, ასევე სენდვიჩების, პირველი და მეორე კერძების სახით, როგორც გვერდითი კერძი.

დიეტოლოგები აღნიშნავენ, რომ ყველაზე სასარგებლოა მოხარშული კვერცხის ჭამა. უმჯობესია გამოიყენოთ მყარი მოხარშული კვერცხი. შემდეგ ორგანიზმი შეიწოვს სასარგებლო ნივთიერებების დაახლოებით 90%-ს.

თუ მოხარშული კვერცხი არ მოგწონთ, გააკეთეთ მოხარშული ან შემწვარი კვერცხი მწვანილებით და ბოსტნეულით – ეს ვარიანტი საშუალებას მოგცემთ მიიღოთ D და A ვიტამინების სწორი რაოდენობა. თუმცა, უმი კვერცხი ზრდის სალმონელას ინფექციის რისკს, ამიტომ კატეგორიულად გირჩევთ არ მიირთვათ დაუმუშავებელი კვერცხი.

გაგაცნობთ კვერცხის რეცეპტს, რომელიც შეგიძლიათ მიირთვათ საუზმეზე. ამისათვის დაგჭირდებათ:

  • ავოკადო;
  • კვერცხი;
  • მწვანილი;
  • სიმინდი;
  • მარილი და პილპილი.

ავოკადო კარგად გარეცხეთ, გაჭერით შუაზე, ამოიღეთ გული (მიიღოთ ორმოს მსგავსი სივრცე). კოვზით ამოიღეთ რბილობი. შეურიეთ დანარჩენი ინგრედიენტები, შეავსეთ ავოკადოს ამოჭრილი ნახევრები ნარევით. შედგით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 20-25 წუთის განმავლობაში. დროის გასვლის შემდეგ გამოიღეთ ღუმელიდან და გემრიელად მიირთვით.

Facebook კომენტარები