მე ყოველ დილით ვსვამ კარტოფილის წვენს. მისი წყალობით არავითარი დაავადება აღარ მაწუხებს!
ოდესმე გიფიქრიათ ერთი ჭიქა კარტოფილის წვენის დალევა? სინამდვილეში ბევრმა თქვენგანმა არც კი იცის, რომ კარტოფილის წვენი ძალიან სასარგებლოა თქვენი ჯანმრთელობისთვის.
კარტოფილის წვენი შეიცავს ბევრ აუცილებელ საკვებ ნივთიერებას, მათ შორის C ვიტამინს, კალიუმს, კალციუმს, რკინას და ა. შ. საინტერესოა, რომ კარტოფილში არსებული საკვები ნივთიერებების უმეტესობა მის კანშია, ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ არ მოაშოროთ კანი სახლში წვენის მომზადებისას. სხვადასხვა საკვები ნივთიერებების არსებობის გამო, კარტოფილის წვენს აქვს ჯანმრთელობის სარგებლობის შთამბეჭდავი სია.
კარტოფილის წვენის ჯანმრთელობის ყველაზე შთამბეჭდავი სარგებელი მოიცავს სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებას, დაბერების პრევენციას, წყლულების შეხორცებას, საჭმლის მონელებას, ღვიძლის მხარდაჭერას და ა. შ.
კარტოფილის წვენი საკმაოდ უგემურია, მაგრამ ძალიან ჯანსაღია.
ზრდის ენერგიის დონეს
კარტოფილის წვენი არის ენერგიის შესანიშნავი გამაძლიერებელი, რადგან ამ წვენში შემავალი ბუნებრივი შაქარი ენერგიის მარტივი ფორმებია. გარდა ამისა, კარტოფილის წვენს აქვს თიამინის მაღალი დონე, რომელსაც შეუძლია გააუმჯობესოს ორგანიზმის უნარი დაშალოს ნახშირწყლები გამოსაყენებელ ენერგიად.
აძლიერებს იმუნიტეტს
კარტოფილის წვენი, რომელიც მდიდარია C ვიტამინით, აძლიერებს იმუნიტეტს WBC ან სისხლის თეთრი უჯრედების წარმოქმნის სტიმულირებით. სხვა ანტიოქსიდანტები და იმუნოსტიმულატორული მინერალები კარტოფილის წვენში ასევე იცავს ქრონიკული დაავადებებისგან და ამცირებს ოქსიდაციურ სტრესს.
ხელს უშლის დაბერებას
კვლევის თანახმად, კარტოფილის წვენი ატენიანებს კანს და აწვდის ანტიოქსიდანტებს კანის ზედაპირზე, რაც ხელს შეუწყობს ნაოჭების და ასაკობრივი ლაქების გაჩენას, ამასთანავე იცავს ანთებისა და კანის ინფექციებისგან.
აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას
კარტოფილის წვენში შემავალი სახამებლის შემცველობა დაკავშირებულია საჭმლის მომნელებელ ბევრ პრობლემასთან და მას შეუძლია ხელი შეუწყოს ნაწლავის ანთებას და ხელი შეუწყოს საჭმლის მონელებას შებერილობის, ყაბზობის, კრუნჩხვისა და საჭმლის მონელების სიმპტომების აღმოფხვრის გზით.
აუმჯობესებს გულის ჯანმრთელობას
ერთი ჭიქა კარტოფილის წვენში კალიუმის მნიშვნელოვანი რაოდენობაა, რაც თქვენი ყოველდღიური მოხმარების 50 პროცენტზე მეტია. ამიტომ, თუ დღეს ერთი ჭიქა კარტოფილის წვენით იწყებთ, ეს შეამცირებს დატვირთვას თქვენს გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე სისხლძარღვების და არტერიების დაძაბულობის შემსუბუქებით, არტერიული წნევის დაქვეითებით. ეს ასევე შეამცირებს გულის შეტევის, ათეროსკლეროზის და ინსულტის რისკს.
ეხმარება პოდაგრის დროს
ის ამცირებს შარდმჟავას დონეს და, შესაბამისად, ეხმარება პოდაგრის მკურნალობაში.
მას აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი
კარტოფილის წვენს შეუძლია დაეხმაროს ართრიტისა და ანთების სხვა ფორმების დროს, განსაკუთრებით სახსრებში და ზურგის ტკივილს.
გარდა ამისა, ის ასტიმულირებს სისხლის მიმოქცევას მთელ სხეულში.
ასუფთავებს ღვიძლს
ამიტომ მისი გამოყენება შესაძლებელია დეტოქსიკაციის დროს, მაგრამ ასევე შეუძლია შეამსუბუქოს ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის მუშაობა. ამისათვის დალიეთ ერთი ჭიქა ეს წვენი დილით უზმოზე.
ეხმარება გასტრიტისა და წყლულის მკურნალობაში
ამიტომ რეკომენდებულია საუზმამდე, ლანჩამდე და ვახშამამდე ნახევარი საათით ადრე წყალში გაზავებული კარტოფილის წვენის მირთმევა.
და როგორ უნდა მოვამზადოთ კარტოფილის წვენი?
ამ წვენის მომზადება ძალიან მარტივია.
ამისათვის დაგჭირდებათ:
- 2 ცალი კარტოფილი
- 2 ჭიქა წყალი
- სხვა ბოსტნეული, როგორიცაა ისპანახი, კომბოსტო
მომზადების მეთოდი:
გამოყენებამდე დარწმუნდით, რომ კარტოფილი კარგად არის გაწმენდილი და გახეხილი. კარტოფილი დავჭრათ პატარა ნაჭრებად, კანი დატოვეთ. მოათავსეთ კარტოფილი და წყალი ბლენდერში და დააბლენდერეთ მინიმუმ 2-3 წუთის განმავლობაში. ახლა გადაწურეთ დაბლენდერებული მასალა სუფთა მარლაში. ცოტა ხნით შედგით კარტოფილის წვენი მაცივარში. გამოყენების წინ კარგად მოურიეთ.