ყურადღება! რამდენად უწყობს ხელს კარტოფილის ჭამა კიბოს წარმოქმნას

კარტოფილის თავისი ნოყიერი შემადგენლობით შეიძლება მივციჩნიეთ პურის ჩამნაცვლებლად. სამწუხაროდ სხეულმა უბრალოდ არ იცის სახამებლის ათვისება, ამისათვის ქიმიური რეაქციების უზარმაზარი რაოდენობა უნდა მოხდეს ყველაზე რთული სახამებლის უბრალო შაქრად გარდაქმნის მიზნით.
ორგანიზმში სახამებლის გარდაქმნა ძირითადად მიზნად ისახავს შაქრის მოთხოვნილების დაკმაყოფილებას. უფრო მეტიც, სახამებლის საჭმლის მომნელებელ მარტივ შაქრებად გადაქცევის ტექნოლოგია არა მხოლოდ რთული, შრომატევადი, არამედ მნიშვნელოვნად ვრცელდება დროში (2-დან 4 საათამდე). ეს მოითხოვს ენერგიისა და ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების კოლოსალურ ხარჯვას (ვიტამინები B, B2, B3, PP, C და ა.შ.). საკმარისი რაოდენობის ვიტამინებისა და მიკროელემენტების გარეშე (და რომელ ჩვენგანს აქვს საკმარისი?), სახამებელი პრაქტიკულად არ შეიწოვება: ის დუღს, ლპება და ახშობს კაპილარების ქსელს.

სახამებელი პრაქტიკულად არ იხსნება არცერთ გამხსნელში მას აქვს მხოლოდ კოლოიდური ხსნადობის თვისება. სახამებლის კოლოიდური ხსნარების შესწავლამ აჩვენა, რომ მისი ხსნარი არ შედგება სახამებლის ცალკეული მოლეკულებისგან, არამედ პირველადი ნაწილაკებისგან – მიცელებისაგან, რომლებიც დიდი რაოდენობით მოლეკულებს შეიცავს.
სახამებელი შეიცავს პოლისაქარიდების ორ ფრაქციას: ამილაზას და ამილოპექტინს, რომლებიც მკვეთრად განსხვავდებიან თვისებებით. ამილაზები სახამებელში არის 15-25%. იგი იხსნება ცხელ წყალში (80 ° C) და ქმნის მკაფიო კოლოიდურ ხსნარს.
ამილოპექტინი წარმოადგენს სახამებლის მარცვლების 75-85% -ს. ამრიგად, სახამებლის ცხელი წყლით მოხვედრისას წარმოიქმნება ამილაზას ხსნარი, რომელიც ძლიერად სქელდება ადიდებულ ამილოპექტინთან. შედეგად მიღებულ სქელ ბლანტი მასას პასტა ეწოდება. იგივე პასტა ასევე წარმოიქმნება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში. და რაც უფრო თხელია ფქვილი, საიდანაც ცხვება ჩვენი პური, მაკარონი და ა.შ., მით უკეთესი წებოა ეს პასტა! ის იკვრება ერთმანეთთან, ახშობს თორმეტგოჯა ნაწლავის შთანთქმელ მიკროვილებს და წვრილი ნაწლავის ფუძის ნაწილებს, აფერხებს მათ მონელებას, ჯერ ნაწილობრივ, შემდეგ კი თითქმის მთლიანად.

სწორედ აქ მდგომარეობს ვიტამინებისა და მიკროელემენტების ცუდი შეწოვის მიზეზი. იოდის არასაკმარისი შეწოვა (სახამებელი მას თითქმის მონელებულად აქცევს) იწვევს ბევრ დაავადებას (მათ შორის კიბოს), მაგრამ ყველაზე სპეციფიკური დაავადებაა ჰიპოთირეოზი, ანუ ფარისებრი ჯირკვლის არასაკმარისი ფუნქცია. და მიზეზი ერთია – შემაერთებელი ქსოვილის სახამებლით (და სხვა შლაკებით) გაჟღენთვა, თავად ფარისებრი ჯირკვლის გამრავლება.
მსხვილ ნაწლავში, სახამებლის ეს მასა ედება მსხვილი ნაწლავის კედლებს და წარმოქმნის განავლის ქვებს. ეს მრავალწლიანი დეპოზიტები ფაქტიურად თიშავს იმ ორგანოების მუშაობას (პირველ რიგში, სისხლის მიწოდებას), რომლებიც უზრუნველყოფს მკვებავ ნივთიერებებს ნაწლავის შთანთქმის გარკვეულ ადგილზე ქვები ბლოკავს შეწოვას, ამის გამო საკვები ნივთიერებები არ შედის ორგანოში, ის ჯერ ასუსტებს, შემდეგ ატროფირდება და ავადდება.

დაუმუშავებელი სახამებელი, სისხლში მოხვედრით, ახდენს ყველაზე მცირე, მთავარ სისხლის მიწოდებას – კაპილარს (მისი 80% გვაქვს). ეს ბლოკავს საკვებ ნივთიერებათა ასიმილაციას უჯრედულ დონეზე ფაქტიურად ყველა ორგანოში, აფერხებს შემაერთებელ ქსოვილს, რის შედეგადაც იგი კარგავს უჯრედული ინფორმაციის აღქმისა და გადაცემის შესაძლებლობას, “საუკეთესო” შემთხვევაში ამახინჯებს ინფორმაციას, დეზორიენტაციას უწევს მთელ ორგანოებს და სისტემებს.
გარდა ამისა, საცხობი პროდუქტების ცხობისას და მომზადების პროცესში (შემწვარი კარტოფილი, კარტოფილის ჩიფსები), ცხიმები ქიმიურად შერწყმულია პოლისაქარიდებთან.

Facebook კომენტარები