8 საკვები, რომლითაც სამუდამოდ დაივიწყებთ კუჭის პრობლემებს!
დღესდღეობით კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის პრობლემები ძალიან ხშირად გვხვდება. ამ პრობლემაზე გავლენას ახდენს მემკვიდრეობითობა, არაჯანსაღი კვება, გართულებები სხვა დაავადებებით.
არსებობს პროდუქტები, რომლებიც დაგეხმარებათ ამ პრობლემების მოგვარებაში. თუ თქვენს რაციონში შეიტანთ ამ საკვების ჩამონათვალიდან რამოდენიმეს მაინც, დაივიწყებთ ყაბზობას, გასტრიტს და წყლულებსაც კი.
ყაბაყიყაბაყის საკვები ბოჭკოები კარგად იწოვენ ტოქსიკურ ნივთიერებებს, ზედმეტ ქოლესტერინს და წყალს. ჭარბწონიანობისას, ყაბაყის მოხმარება ქმნის ორგანიზმის გაჯერების ილუზიას, რითაც ამცირებს სხვა, უფრო კალორიული საკვების მიღებას. ყაბაყი არაჩვეულებრივად სასარგებლოა სიბერეში. ისინი ააქტიურებენ საჭმლის მომნელებელ პროცესებს, აუმჯობესებენ კუჭისა და ნაწლავების მოტორულ და სეკრეტორულ ფუნქციებს.
ისპანახიისპანახი არის ერთგვარი კუჭის დამასუფთავებელი. იგი ასტიმულირებს პანკრეასის აქტივობას და ასტიმულირებს ნაწლავებს, ფასდება მცენარეული ცილების, პროვიტამინის A, ვიტამინების C და B ჯგუფის მაღალი შემცველობით. მეცნიერთა ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ცხიმოვანი მჟავები, რომლებიც მცირე რაოდენობით შეიცავს მწვანე ფოთლებში, ხელს უშლის გასტრიტს და ნებისმიერ ანთებით დაავადებებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში.
ლობიო
ხმელი წითელი და თეთრი ლობიო, ისევე როგორც ხმელი ბარდა, გამორიცხავს გულძმარვას, რომელიც საშიშია საყლაპავის ლორწოვანი გარსისთვის, ხოლო ზედმეტი მჟავა ასევე საზიანოა კუჭისთვის. ლობიო წარმატებით ანეიტრალებს ზედმეტ მჟავას, რითაც თავიდან აცილებს ბევრ სერიოზულ დაავადებას. დიდი რაოდენობით ბოჭკოვანი ლობიო ხელს უშლის ყაბზობას და განავლის გაძნელებას, რაც ხშირად ბუასილისა და სხვა დაავადებების მიზეზი ხდება.
ქლიავიქლიავისგან მიღებული ინფუზია ხელს უწყობს ყაბზობის მოშორებას და საჭმლის მომნელებელი სისტემის ნორმალიზებას. ასევე, ეს ჩირი დადებითად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობაზე, ვინაიდან ის შეიცავს კუჭის დაავადებებისათვის საჭირო ბალასტურ ნივთიერებებს. საკმარისია დღეში დაახლოებით 4-6 კცალი ქლიავის ჩირის მიღება.
კივიმისი ბოჭკოვანი წყალობით, კივი დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე და უმკლავდება სიმძიმის შეგრძნებას კუჭში ჭამის შემდეგ. ნაყოფის ხშირი მოხმარება ხელს შეუწყობს სხეულიდან მარილების მოცილებას და ხელს უშლის თირკმელებში კენჭების წარმოქმნას. ვინაიდან კივის ნაყოფი შეიცავს პექტინებს, მათ აქვთ შემცველი და ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება, ამიტომ ისინი მითითებულია საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის დაავადებების, განსაკუთრებით გასტრიტის, კუჭის წყლულისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის დროს. მჟავე გემოვნების მიუხედავად, კივი ხელს უწყობს წყლულების მოშუშებას, მჟავე გემოთი კი ხელს უწყობს მარილების ორგანიზმში მოცილებას.
ორაგულიექიმების აზრით, ორაგულის მუცელი შეიცავს ყველაზე მნიშვნელოვან ნივთიერებებს, რომლებიც უნდა შევიდეს ადამიანის ყოველკვირეულ მენიუში. ეს თევზი შეიცავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს, რომლებსაც შეუძლიათ ხელი შეუწყონ სასახსრე ხრტილს და ეფექტურად აკონტროლონ ანთებითი პროცესი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში.
მჟავე კომბოსტოკომბოსტო კარგია კუჭისთვის, ფიგურისთვის, ღვიძლისთვის და სხეულის გასასუფთავებლად. მაგრამ მთავარი პარადოქსია ის, რომ მჟავე კომბოსტო ბევრად უფრო ჯანმრთელია, ვიდრე ახალი. ეს იმის გამო ხდება, რომ კომბოსტოს ფერმენტირებული ბაქტერიები ქმნიან ახალ ნივთიერებებს. კომბოსტოს უზარმაზარი სარგებელი განპირობებულია მასში რძემჟავას შემცველობით. ამის გამო ნაწლავებში ინახება ორგანიზმისთვის სასარგებლო ბაქტერიები.
იოგურტიშემთხვევითი არ არის, რომ იოგურტებს ურჩევენ მათ, ვინც ანტიბიოტიკებს სვამს ნაწლავების აღსადგენად. მენიუში სწორად გამოყენების შემთხვევაში, მას შეუძლია ხელი შეუწყოს გასტრიტის განკურნებას, ბუნებრივია, მედიკამენტურ თერაპიასთან ერთად. ისინი ახდენენ მიკროფლორას ნორმალიზებას და თქვენს კუჭს ნაკლებად ექვემდებარება გაღიზიანებას.