იცით რომელი ზეთი არის ყველაზე სასარგებლო საჭმელად? საოცარია!

თუ თქვენ ზრუნავთ თქვენს ჯანმრთელობაზე და კვებაზე, მაშინ აუცილებლად უნდა მიაქციოთ ყურადღება, თუ რა სახის ზეთს იყენებთ სამზარეულოსთვის. ჩვეულებრივი ზეთი მდიდარია კალორიებით – ერთი სუფრის კოვზი ზეთი შეიცავს საშუალოდ 120 კალორიას.

ზეთის არჩევისას ორი მნიშვნელოვანი რამ არის გასათვალისწინებელი:
ზეთის “კვამლის წერტილი” და ომეგა -6 და ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების თანაფარდობა. “კვამლის წერტილი” არის ტემპერატურა, როდესაც ზეთი იწყებს დაწვას. რაც უფრო მაღალია კვამლის წერტილი, მით უფრო უსაფრთხოა მზა ზეთი.

ომეგა -3 და 6 ცხიმოვანი მჟავებისთვის, თანაფარდობა უნდა იყოს 2: 1 ან კიდევ უფრო დაბალი. უფრო მაღალმა მაჩვენებლებმა შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული ანთება, გულსისხლძარღვთა დაავადებები და სხვა დაავადებები.

აქ მოცემულია რამდენიმე ტიპის ზეთი, რომელიც სასარგებლოა სამზარეულოსთვის.

ქოქოსის ზეთი.
ქოქოსის ზეთს აქვს მაღალი “კვამლის წერტილი” და ცნობილია ჯანმრთელობის მრავალი სარგებელით. ქოქოსის ზეთი არსებობს ორი სახის. პირველი ტიპია ცივად გამოწურული ზეთი – რომელსაც აქვს ქოქოსის დამახასიათებელი სუნი და გემო. მეორე არის ქოქოსის ზეთი, საიდანაც იხსნება სუნი და გემო და მისი საშუალებით შეგიძლიათ საყვარელი კერძების მომზადება, ქოქოსის სუნის გარეშე.

უმაღლესი ხარისხის ზეითუნის ზეთი.
ზეითუნის ზეთის სარგებლობის შესახებ ყველამ კარგად იცის, ყველა დადებით თვისებასთან ერთად მას შეუძლია კიბოს უჯრედების გავრცელების პრევენცია.

Ნუშის ზეთი.
ნუშის ზეთი არა მხოლოდ კარგია კანისთვის, არამედ ის შეიძლება გამოყენებულ იქნას სამზარეულოშიც. ის მდიდარია მონოუჯერი ცხიმით და აძლიერებს გულს. უნდა იცოდეთ, რომ ნუშის ზეთის ყველა ტიპი კარგი არ არის საჭმელად. თქვენ უნდა იპოვოთ ის, რომელიც პირდაპირ მიუთითებს – კულინარიულ გამოყენებას.

ყურძნის თესლის ზეთი.
ყურძნის თესლის ზეთს საკმაოდ მაღალი “კვამლის წერტილი” აქვს და მას იყენებენ სამზარეულოში და კოსმეტიკურ ინდუსტრიაშიც კი. მას აქვს კარგი თანაფარდობა ომეგა -3 და 6 ცხიმოვან მჟავებს შორის. ეს ზეთი ნამდვილად სასარგებლოა თქვენი ჯანმრთელობისთვის. ეს არის პოლიფენოლების და ფიტოსტეროლების კარგი წყარო, რომელსაც შეუძლია შეამციროს ქოლესტერინის დონე.

ავოკადოს ზეთი.
ავოკადოს ზეთს აქვს ყველაზე მაღალი “კვამლი” ყველა ტიპის ზეთებს შორის, რაც მას იდეალურს ხდის საცხობ, შესაწვავ და სხვა სახის გამოსაყენებლად. გარდა ამისა, მისი გამოყენება შესაძლებელია სალათებში ცივად.

Facebook კომენტარები