როგორ უნდა გაიგოთ, გაქვთ თუ არა კუჭის წყლული? ამის ცოდნა დაგეხმარებათ პრობლემის დროულად აღმოფხვრაში

წყლულის სიმპტომები შეიძლება ოდნავ განსხვავდებოდეს მისი ადგილმდებარეობის, ანთების ხარისხისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის ნაწილობრივი ბლოკის არსებობის მიხედვით. სამწუხაროდ, მიუხედავად იმისა, რომ მჟავიანობის შესამცირებლად ახალი წამლები იყიდება ბაზარზე, სიმპტომების შემსუბუქების მიზნით, ეს პრეპარატები არ მკურნალობენ დაავადების გამომწვევ მიზეზს და აქვთ საკუთარი გვერდითი მოვლენები და პრობლემები. საშუალებების უფრო გავრცელებული ტიპები, რომლებიც გამოიყენება წყლულების სამკურნალოდ, საბოლოოდ შეიძლება გააუარესოს კუჭის გარსი და საერთო ჯანმრთელობა. ამ წამლების დანიშნულებაა კუჭში მჟავიანობის მნიშვნელოვნად შემცირება. ამასთან, ეს მჟავა არის ძვირფასი საჭმლის მომნელებელი ქიმიკატი.

რა უნდა იცოდეთ საჭმლის მომნელებელი სისტემის ანატომიის შესახებ
კუჭს აქვს თირკმლის ფორმა და მდებარეობს მარცხნივ, ნეკნების ქვეშ. კუჭში შესვლამდე საკვები გადის საყლაპავში და კუნთის სარქველში – საყლაპავის ქვედა სფინქტერში. კუჭის ქვედა კიდესთან არის კიდევ ერთი სფინქტერი, რომელიც აკავშირებს კუჭს წვრილი ნაწლავის საწყის ნაწილთან – თორმეტგოჯა ნაწლავთან. თორმეტგოჯა ნაწლავის სიგრძე დაახლოებით 30 სანტიმეტრია და ეხმარება სხეულს მოაწესრიგოს საკვების რაოდენობა, რომელიც ტოვებს კუჭს.

კუჭის კედლები შეიცავს ჯირკვლებს, რომლებიც წარმოქმნიან მჟავას და პეპსინს, ფერმენტს, რომელიც ეხმარება საჭმლის მონელებას. გარდა ამისა, კუჭში წარმოიქმნება ლორწოს, რომელიც იცავს ლორწოვან გარსს მჟავისგან. თუ საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში წყლული წარმოიქმნება, ამ მჟავას დაცვა შეიძლება განადგურდეს. ეს ხშირად ხდება ბაქტერიებით დაინფიცირების შედეგი.

თორმეტგოჯა ნაწლავის შიდა ნაწლავის (თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლული) ან კუჭის (კუჭის წყლული) მჟავე ბზარები.
ამ წყლულებს ეწოდება პეპტიკური წყლულები ან წყლულოვანი წყლულები. მათი ცალკეული სახელი დამოკიდებულია საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში მათი ადგილმდებარეობის მიხედვით. ზოგჯერ ეს წყლულები შეიძლება თავისით განიკურნონ. მაგრამ შემთხვევათა 35% -ში კუჭის წყლული იწვევს სერიოზულ გართულებებს, როგორიცაა სისხლდენა ან კუჭის კედლის პერფორაცია (პერფორაცია), თუ არ არის სათანადო მკურნალობა. სხვა გართულებებში შედის კუჭის ან თორმეტგოჯა ნაწლავის სისხლდენა და ანთება, ინფექცია, შევიწროება ან ბლოკირება, რომელშიც თორმეტგოჯა ნაწლავი შორდება კუჭს. ამ უკანასკნელ შემთხვევაში კუჭიდან საკვების გასვლა შენელდება, სანამ ის მთლიანად არ დაიბლოკება. ამან შეიძლება გამოიწვიოს ღებინება.

საიდან უნდა მიხვდეთ წყლული გაქვთ თუ არა?
თირკმლის წყლულის სიმპტომები შეიძლება ოდნავ განსხვავდებოდეს იმის მიხედვით, თუ სად მდებარეობს იგი, ანთების ხარისხი და თორმეტგოჯა ნაწლავის ნაწილობრივი ბლოკი. სიმპტომების უმეტესობა ჩვეულებრივ იგრძნობა ეპიგასტრიკულ რეგიონში – მუცლის ზედა ნაწილში, მკერდის ძვლის ქვემოთ.

ეს სიმპტომებია: ტკივილები ან წვის შეგრძნება შუა ან ზედა მუცლის არეში საჭმელს შორის ან ღამით სავსე ან გაბერილი შეგრძნება მცირე რაოდენობით საკვების მიღების შემდეგ სიმპტომების მომატება ცხიმიანი საკვების მიღების დროს, ღებინება გულძმარვა წონის დაკლება

მძიმე შემთხვევების შედეგები შეიძლება იყოს:
სისხლდენის გამო მუქი ან შავი განავალი, ღებინება სისხლით (ყავის ნალექის მსგავსად), ძლიერი ტკივილი შუა და ზედა მუცლის არეში, დატვირთული სუნთქვა, ბლოკირების გამო ნაწილობრივ მონელებული საკვების ღებინება, თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის ხშირი და ატიპიური მიზეზები, ზოგიერთ შემთხვევაში, წყლულოვანი სიმპტომების აღმოფხვრა შესაძლებელია გამომწვევი ფაქტორის მოხსნით. მაგალითად, მედიკამენტებმა შეიძლება გავლენა მოახდინონ კუჭის გარსის ხარისხზე, რაც ამცირებს ნორმალურად წარმოქმნილი მჟავისგან დაცვას.

წყლული შეიძლება გამოიწვიოს: ზედმეტი მჟავას წარმოება შეიძლება ასევე გამოიწვიოს გასტრინომა, სიმსივნეები, რომლებიც წარმოიქმნება კუჭის მჟავას წარმომქმნელ უჯრედებში. ამასთან, კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულების ყველაზე გავრცელებული მიზეზია ბაქტერიების ჭარბი ზრდა. ეს ბაქტერიები ანადგურებენ ლორწოვან გარსს, რომელიც იცავს კუჭის გარსს კუჭის მჟავისგან.

კუჭის გარემო, როგორც წესი, ძალიან მჟავეა (pH 4). იგი მოქმედებს, როგორც დაცვა მავნე პათოგენებისგან, რომელთაც არ შეუძლიათ გადარჩენა ასეთ მჟავე პირობებში. მისი უმეტესობა წარმოდგენილია მარილმჟავით და პეპსინით. ასაკთან ერთად, 30-40 წლის შემდეგ, კუჭში იწყება ნაკლები მჟავის გამომუშავება და ნაკლებ დაცვას.

მჟავიანობის შემცირების მიზეზის მიუხედავად არსებობს მეორადი ეფექტები, რომლებმაც შეიძლება უარყოფითად იმოქმედონ თქვენს ჯანმრთელობაზე.

ბაქტერიების ჭარბი ზრდა -კუჭის მჟავის ნაკლებობა ზრდის ბაქტერიების ზრდას კუჭში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საკვები ნივთიერებების არასწორად შეწოვა და გამოიწვიოს კუჭის კედლის ანთება.

საკვები ნივთიერებების შეწოვის დარღვევა-საჭმლის მონელების და საკვები ნივთიერებების შეწოვის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული მიზეზია კუჭის მჟავას წარმოქმნის შემცირება. ეს ხდება როგორც ხანდაზმულ ადამიანებში, ასევე მათში, ვინც დიდი ხნის განმავლობაში ანტაციდებს იღებს. მჟავა ანადგურებს ცილებს, ააქტიურებს ჰორმონებსა და ფერმენტებს და იცავს ნაწლავებს ბაქტერიული ჭარბი ზრდისგან.
მჟავის ნაკლებობა იწვევს რკინისა და მინერალების ნაკლებობას და ცილების არასრულფასოვან მონელებას. გარდა ამისა, მას შეუძლია გამოიწვიოს B12 ვიტამინის უკმარისობა.

ინფექციისადმი მდგრადობის შემცირება-პირში, საყლაპავსა და ნაწლავებში არის სასარგებლო ბაქტერიების ბინა, მაგრამ კუჭი შედარებით სტერილურია. კუჭის მჟავა კლავს ბაქტერიების უმეტესობას საკვებში ან სასმელში, იცავს კუჭსა და ნაწლავის ტრაქტს ბაქტერიების პათოლოგიური ზრდისგან. ამავე დროს, ეს ხელს უშლის ნაწლავებში მცხოვრები ბაქტერიების კუჭში მოხვედრას.

Facebook კომენტარები