ვინ არ უნდა მიირთვას ახალი კარტოფილი? ეს უნდა იცოდეთ
საქართველოში უკვე დაიწყო ახალი კარტოფილის სეზონი. თითქმის ყველა მაღაზიაში შეხვდებით თაროებზე მას- და ჩვენც როგორც კარტოფილს მონატრებულები, ხშირად ვყიდულობთ მას და ვამზადებთ კარაქსა და კამაში. ეს საჭმელი არა მხოლოდ დიდების, არამედ პატარა ბავშვების საყვარელ კერძად ითვლება. თუმცა, უნდა გვახსოვდეს, რომ ზოგიერთმა ადამიანმა უარი უნდა თქვას ამ კერძის მირთმევაზე.
როგორც წესი, ასეთი ძირეული ბოსტნეული ძირითადად იხარშება მარილიან წყალში ან იწვება კამასთან და კარაქთან ერთად. ეს კერძები იმდენად გემრიელია, რომ არამგონია არსებობდეს ადამიანი ვინც მის მირთმევაზე უარს იტყვის.
მაშინ რა საფრთხეს გვიქმნის ახალგაზრდა კარტოფილი?
ახალგაზრდა კარტოფილში შეიძლება ბევრი ნიტრატი იყოს, რადგან ისინი დაჩქარებული ტემპით გაიზარდა, რათა სეზონზე დროულად მოესწროს. ყველაზე საშიში ნივთიერება კარტოფილის კანშია. მაგრამ ამავე დროს, ეს არის კანი, რომელიც შეიცავს მაქსიმალურ რაოდენობას ნუტრიენტების. თუ დარწმუნებული ხართ მწარმოებლის მიმართ, ან თავად გაზარდეთ ბოსტნეული ბაღში, მაშინ შეგიძლიათ თამამად გამოიყენოთ იგი.
მაგრამ უმჯობესია ბაზარზე ნაყიდი ბოსტნეული მოამზადოთ შემდეგნაირად, რომ შეამციროთ მისი მავნებლობა. ახალი კარტოფილი გარეცხეთ და ჩაყარეთ ცივ წყალში ნახევარი საათის განმავლობაში. ეს მეთოდი ხელს შეუწყობს მავნე ნივთიერებების რაოდენობის შემცირებას მეოთხედი რაოდენობით.
ვინ არ უნდა მიირთვას ეს ბოსტნეული?
არ არის რეკომენდებული ახალი კარტოფილის მიღება მათთვის, ვისაც აღენიშნება დიაბეტის სერიოზული ფორმები, აგრეთვე ბავშვებმა, ორსულმა ქალბატონებმა და მეძუძურმა დედებმა სჯობს, რომ თავი შეიკავონ მის მირთმევისგან.
რატომ არის კარტოფილი სასარგებლო?
-კარტოფილი მდიდარია ინდივიდუალური მიკროელემენტებით, განსაკუთრებით C ვიტამინით - ერთი საშუალო კარტოფილი, რომელსაც ჭამენ კანთან ერთად, წონა 150 გრ, უზრუნველყოფს მოზრდილებში C ვიტამინზე ყოველდღიური მოთხოვნილების დაახლოებით ნახევარს (100 მგ).
- გარდა ამისა, კარტოფილი არის კარგი ვიტამინების B1, B3, B6 და მინერალები, როგორიცაა რკინა, კალიუმი, ფოსფორი და მაგნიუმი, ისინი შეიცავს ფოლატს, პანტოთენიურ მჟავას და რიბოფლავინს.
-კარტოფილი ასევე შეიცავს დიეტურ ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ დაბერებასთან ასოცირებული დაავადებების პროფილაქტიკაში.