აი რატომ უნდა შევიტანოთ შრატი ჩვენს რაციონში!!. ყურაღებით წაიკითხეთ..
შრატი შესანიშნავია ჯანმრთელობისთვის, რადგან მას აქვს ძალიან მაღალი კვებითი ღირებულება. მისი ჩართვა თქვენს ყოველდღიურ რაციონში ძალიან სასარგებლოა, რადგან მისი გამოყენების შემდეგ სხეულის ჯანმრთელობის მდგომარეობა შესამჩნევად უმჯობესდება.
რა დაავადებების სამკურნალოდ შეიძლება მისი გამოყენება?
1. შრატს შეუძლია შეამციროს მაღალი წნევა
ჰიპერტენზია გულის დაავადების ერთ-ერთი წამყვანი რისკ-ფაქტორია.
მრავალი კვლევა რძის პროდუქტების მოხმარებას არტერიული წნევის დაქვეითებას უკავშირებს.
ჭარბწონიან ადამიანებში ჩატარებულმა ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ შრატის პროტეინის მიღება, 54 გ/დღეში 12 კვირის განმავლობაში, ამცირებს სისტოლურ წნევას 4%-ით. რძის სხვა ცილებს (კაზეინს) ჰქონდა მსგავსი ეფექტი. თუმცა, არტერიული წნევა შემცირდა მხოლოდ მათში, ვისაც თავდაპირველად ჰქონდა მომატებული ან ოდნავ მომატებული არტერიული წნევა.
2. შრატის პროტეინები ხელს უწყობს კუნთების ზრდას
კუნთების მასა ბუნებრივად მცირდება ასაკთან ერთად. ეს ჩვეულებრივ იწვევს წონის მატებას და ზრდის მრავალი ქრონიკული დაავადების რისკს.
ძალოვანი ვარჯიში მაღალი ცილოვანი საკვების ან ცილოვანი დანამატების მოხმარებასთან ერთად ნაჩვენებია როგორც ეფექტური პრევენციული სტრატეგია. განსაკუთრებით ეფექტურია მაღალი ხარისხის ცილის წყაროები, როგორიცაა შრატი, რომელიც მდიდარია განშტოებული ჯაჭვის ამინომჟავით, რომელსაც ლეიცინი ეწოდება.
ლეიცინი არის ყველაზე მეტად ზრდის ხელშემწყობი ამინომჟავა. ამ მიზეზით, შრატის ცილა ეფექტურია კუნთების დაკარგვის თავიდან ასაცილებლად, ასევე გაუმჯობესებული სიძლიერისთვის და უფრო ლამაზი სხეულისთვის.
3. დახმარება ტიპი 2 დიაბეტის მკურნალობაში
ტიპი 2 დიაბეტი არის ქრონიკული დაავადება, რომელიც ხასიათდება სისხლში შაქრის მომატებით და ინსულინის ფუნქციის დარღვევით.
აღმოჩნდა, რომ შრატის ცილა ეფექტურად ამცირებს სისხლში შაქარს, ზრდის როგორც ინსულინის დონეს, ასევე მგრძნობელობას მისი ეფექტის მიმართ.
ცილის სხვა წყაროებთან შედარებით, როგორიცაა კვერცხის ცილა ან თევზი, შრატის პროტეინს აქვს უპირატესობა.
4. შრატი ხელს უწყობს ანთების შემცირებას
ანთება არის სხეულის პასუხი დაზიანებაზე. ხანმოკლე ანთება სასარგებლოა, მაგრამ გარკვეულ პირობებში ის შეიძლება ქრონიკული გახდეს.
კვლევამ აჩვენა, რომ შრატის პროტეინის მაღალი დოზები მნიშვნელოვნად ამცირებს C რეაქტიულ პროტეინს (CRP).
5. შრატის პროტეინებს შეუძლიათ გააუმჯობესონ ორგანიზმის ანტიოქსიდანტური დაცვა
ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებიც მოქმედებენ ორგანიზმში დაჟანგვის საწინააღმდეგოდ, ამცირებს ოქსიდაციურ სტრესს და ამცირებს სხვადასხვა ქრონიკული დაავადებების რისკს. ადამიანებში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ანტიოქსიდანტი არის გლუტათიონი.
განსხვავებით ანტიოქსიდანტების უმეტესობისგან, რომლებსაც ვიღებთ საკვებიდან, გლუტათიონს გამოიმუშავებს ორგანიზმი.
6. შრატი აძლიერებს გაჯერების გრძნობას და დაგეხმარებათ წონის დაკლებაში
სისავსე არის ტერმინი, რომელიც აღწერს იმ გრძნობას, რომელსაც ვგრძნობთ ჭამის შემდეგ. ზოგიერთი საკვები უფრო შემავსებელია, ვიდრე სხვები, რაც ნაწილობრივ განაპირობებს მაკროელემენტების (ცილები, ნახშირწყლები, ცხიმები) შემადგენლობას.
შრატის ცილა, როგორც ჩანს, უფრო დამამშვიდებელია, ვიდრე სხვა სახის ცილა, როგორიცაა კაზეინი და სოიო. ეს თვისებები მას განსაკუთრებით სასარგებლოს ხდის მათთვის, ვისაც სჭირდება ნაკლები კალორია და წონაში დაკლება.