ვიტამინის ბომბი: კომშის თვისებები, რომლის შესახებაც არ იცოდით.
შემოდგომა ყველაზე მდიდარია სხვადასხვა ხილითა და ბოსტნეულით, რადგან სწორედ ამ დროს შეგვიძლია მივირთვათ ისეთი საკვები, როგორიცაა ვაშლი, ხურმა და გოგრა. მათ შორის საპატიო ადგილი კომშის უკავია.
დღეს ჩვენ გეტყვით, რატომ არის კომში ასეთი სასარგებლო და რა დაავადებების განკურნება შეუძლია მას.
კომშის ჯანმრთელობის სარგებელი
კომში ერთ-ერთი უძველესი მცენარეა. იგი შეიცავს პროვიტამინ A-ს, E, C, PP და B ვიტამინებს, ასევე ბევრ მაკრო და მიკროელემენტს. შემადგენლობაში ასევე შედის კალიუმი, ნატრიუმი და პექტინი.
სასარგებლო თვისებების გამო კომში გამოიყენება პანკრეატიტის, ანემიის, სკლეროზის და ჰიპერტენზიის სამკურნალოდ და პროფილაქტიკისთვის. ეს ხილი ასევე ეფექტურად გამოიყენება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სხვადასხვა დაავადების სამკურნალოდ.
კომში ასევე გამოიყენება გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების დროს, როგორც ეფექტური შარდმდენი საშუალება. ხოლო პექტინი და ტანინები შესაძლებელს ხდის კომშის გამოყენებას, როგორც ანთების საწინააღმდეგო, ჰემოსტატიკური და ანტისეპტიკური საშუალება.
გამოიყენება როგორც ანთების საწინააღმდეგო და დამარბილებელი საშუალება. ძალიან ეფექტურია ბრონქიტის, ტრაქეიტის, გასტრიტისა და მეტეორიზმის დროს.
კომშის თესლის ნახარშს იყენებენ ლოსიონად თვალის დაავადებების დროს და გამოსავლებად ყელის ტკივილის დროს. ამ დეკორქციის მისაღებად საჭიროა 5-10 გრ კომშის თესლი 100 მლ წყალში მოხარშოთ.
გაციების პროფილაქტიკა კომშის ყველაზე აქტუალური თვისებაა. ითვლება, რომ C ვიტამინის მაღალი შემცველობის გამო კომში არა მხოლოდ მკურნალობს გაციებას, არამედ შეუძლია დაიცვას იგი. ამ ხილის გამოყენება ხელს უწყობს ინტერფერონის გამომუშავებას, რომელიც იცავს ჩვენს იმუნიტეტს ვირუსული ინფექციებისგან.
იმისთვის, რომ კომშის სასარგებლო თვისებები შეინარჩუნოთ დიდი ხნის მანძილზე, უმჯობესია ჯემის გაკეთება. ამისათვის გიზიარებთ არაჩვეულებრივ რეცეპტს.
ინგრედიენტები:
- 2,5 კგ მწიფე კომში
- 2 კგ შაქარი
- 300 მლ წყალი
- 300გრ ნიგოზი
- 1 ლიმონი
მომზადება:
კომში ძალიან კარგად გარეცხეთ და მოაცილეთ ყველა არასაჭირო გარსი კანიდან. თითოეული კომში დავჭრათ 4 ნაწილად და ამოჭერით შუაგული ნაწილი. დაჭრილი კომში რომ არ გამუქდეს, შეინახეთ წყალში ლიმონმჟავასთან ერთად. შემდეგ ადუღეთ 1-2 წუთის განმავლობაში და გააჩერეთ წყალი. არ გადაღვაროთ, ის დაგჭირდებათ. წყალი, რომელშიც კომში იყო მოხარშული, ჩაასხით ფართოძირიან ჭურჭელში, დაუმატეთ 700 გრამი შაქარი და დადგით ცეცხლზე, მუდმივად ურიეთ. როდესაც შაქარი გაიხსნება, დაამატეთ კომში, აურიეთ და ადუღეთ. ადუღეთ 10 წუთი, შემდეგ მოხადეთ ქაფი და გააჩერეთ 10-12 საათი ოთახის ტემპერატურაზე.
მეორე დღეს, თქვენ უნდა გაიმეოროთ იგივე პროცედურა - დაამატეთ კიდევ 700 გრამი შაქარი, ადუღეთ 10 წუთი და კვლავ დატოვეთ 10-12 საათი.
მესამე დღეს დაასხით დარჩენილი შაქარი, დაჭრილი ნიგოზი და ლიმონი. კვლავ ადუღეთ 10 წუთი დაბალ ცეცხლზე და მიღებული მასა გადაიტანეთ ქილებში.თქვენი ჯემი მზადაა!
ახლა თქვენ გაქვთ ზამთრისთვის გემრიელი და ჯანსაღი კომშის მარაგი.
კომშის ჯანმრთელობის სარგებელი უზარმაზარია და ახლა თქვენ იცით ყველაფერი მისი სასარგებლო თვისებების შესახებ.
თუ თქვენ გაქვთ საკუთარი გემრიელი და ჯანსაღი კომშის რეცეპტები, გაგვიზიარეთ კომენტარებში.