მჟავე კომბოსტო ჯანმრთელობისთვის: სამკურნალო თვისებები, რომლებიც უნდა იცოდეთ
მჟავე კომბოსტო ფაქტობრივად ფერმენტირებული კომბოსტოა, რომელიც კარგია ჯანმრთელობისთვის.
დუღილის გამო, მჟავე კომბოსტო ბევრად უფრო ჯანსაღი და განსაკუთრებულია, ვიდრე ჩვეულებრივი კომბოსტო და დღეს შემოგთავაზებთ რამდენიმე მიზეზს, თუ რატომ უნდა იყოს ის თქვენს რაციონში.
მჟავე კომბოსტო შესანიშნავია ჯანმრთელობისთვის და ეს არის ყველა მისი სამკურნალო თვისება:
ნუტრიენტები, რომლებსაც შეიცავს მჟავე კომბოსტო განპირობებულია დუღილის პროცესით, რომლის დროსაც კომბოსტოზე არსებული მიკროორგანიზმები შლიან მათ ბუნებრივ შაქარს და აქცევენ მას ნახშირორჟანგად და ორგანულ მჟავებად.
მჟავე კომბოსტოს დუღილი ქმნის პირობებს იოგურტში და კეფირში ნაპოვნი სასარგებლო ბაქტერიების განვითარებისთვის.
პრობიოტიკები უაღრესად კარგია ჯანმრთელობისთვის, ისინი იძლევიან საჭმლის მონელებას და ვიტამინებისა და მინერალების შეწოვას.
მჟავე კომბოსტო შესანიშნავია საჭმლის მონელებისთვის
არაპასტერიზებული მჟავე კომბოსტო შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ჩვენი საჭმლის მომნელებელი სისტემის ტოქსინებისა და მავნე ბაქტერიებისგან დაცვის მთავარი ხაზია. ამიტომ მჟავე კომბოსტო ძალიან კარგია საჭმლის მონელებისთვის და საერთო ჯანმრთელობისთვის.
მჟავე კომბოსტოში შემავალ პრობიოტიკებს შეუძლიათ გააუმჯობესონ ბაქტერიების ბალანსი საჭმლის მომნელებელ სისტემაში ანტიბიოტიკების მიღების შემდეგ, რამაც შეიძლება შეამციროს ანტიბიოტიკებით გამოწვეული დიარეის შემთხვევები.
კვლევამ აჩვენა, რომ მჟავე კომბოსტოს შეუძლია შეამციროს გაზები, შებერილობა, ყაბზობა, დიარეა და კრონის დაავადების სიმპტომები.
სხვა სახის ფერმენტირებული საკვების მსგავსად, ის შეიცავს ბევრ ფერმენტს, რომლებიც ხელს უწყობენ საკვები ნივთიერებების დაშლას, რათა სხეულმა შეძლოს მათი უფრო ადვილად მონელება.
მჟავე კომბოსტო შესანიშნავია იმუნიტეტისთვის
მჟავე კომბოსტო ძალიან კარგია ჩვენი ჯანმრთელობისა და იმუნიტეტისთვის. ნაწლავის ბაქტერიებმა შეიძლება გავლენა მოახდინონ იმუნიტეტზე. მჟავე კომბოსტოს პრობიოტიკებს შეუძლიათ გააუმჯობესონ ბაქტერიების ბალანსი ნაწლავში, რათა ის ჯანმრთელი იყოს.
ჯანმრთელი მუცელი ნიშნავს, რომ ორგანიზმი უფრო ადვილად ებრძვის არასასურველ ნივთიერებებს.
ჯანსაღი ნაწლავის ფლორის შენარჩუნება ხელს უშლის მავნე ბაქტერიების ზრდას და ხელს უწყობს ბუნებრივი ანტისხეულების შექმნას.
გარდა ამისა, მჟავე კომბოსტოს ჭამას შეუძლია თავიდან აიცილოს ზოგიერთი ინფექციის განვითარება, როგორიცაა გაციება და საშარდე გზების ინფექციები.
ვინაიდან ის არის ძლიერი პრობიოტიკი, ხელს უწყობს სწრაფ აღდგენას და ამავე დროს შეიცავს C ვიტამინს და რკინას, რომლებიც მნიშვნელოვანია იმუნური სისტემისთვის და გაციების სიმპტომების შესამსუბუქებლად.
კარგია ძვლებისთვის
მჟავე კომბოსტო შეიცავს ვიტამინ K2-ს, რომელიც მნიშვნელოვანია ძვლების ჯანმრთელობისთვის. ის ააქტიურებს ორ ცილას, რომლებიც აკავშირებენ კალციუმს ორგანიზმში, რომელიც პასუხისმგებელია ძვლების სიძლიერესა და ხარისხზე.
მჟავე კომბოსტო შესანიშნავია გულის ჯანმრთელობისთვის
ვინაიდან ის შეიცავს უამრავ ბოჭკოს და პრობიოტიკებს, მჟავე კომბოსტოს შეუძლია შეამციროს სისხლში ქოლესტერინი, რაც გულის დაავადების რისკფაქტორია.
მას ასევე შეუძლია შეამციროს არტერიული წნევა ჰიპერტენზიით დაავადებულ ადამიანებში.
მდიდარია K2 ვიტამინით, ამცირებს გულის დაავადებების რისკს არტერიებში კალციუმის დაგროვების თავიდან ასაცილებლად.
მჟავე კომბოსტო კარგია წონის დაკლებისთვის
მჟავე კომბოსტოში ძალიან ცოტა კალორიაა და შეიცავს უამრავ ბოჭკოს, რაც გაგრძნობინებთ სრულყოფილების გრძნობას დიდი ხნის განმავლობაში და ხელს უშლის ორგანიზმში ზედმეტი ჭამას და ჭარბი კალორიების მიღებას.
ვინაიდან ის პრობიოტიკია, დადებითად მოქმედებს წელის არეში ცხიმის კლებაზე. პრობიოტიკებს, კერძოდ, აქვთ უნარი შეამცირონ ცხიმის რაოდენობა, რომელსაც ორგანიზმი ითვისებს ჭამის შემდეგ.
როგორ შევიძინოთ კარგი ხარისხის მჟავე კომბოსტო?
ხელმისაწვდომია თითქმის ყველა სასურსათო მაღაზიაში. თუმცა, მნიშვნელოვანია ხარისხიანი პროდუქტის არჩევა. ყიდვისას მიჰყევით ამ რჩევებს:
- მოერიდეთ პასტერიზებულ მჟავე კომბოსტოს. თუ მაღაზიაში კომბოსტო მაცივრებშია, უფრო დიდია იმის შესაძლებლობა, რომ არ იყოს პასტერიზებული. თაროებზე ასეთი კომბოსტო ხშირად პასტერიზებულია და პასტერიზაციის პროცესი კლავს პრობიოტიკებს.
- მოერიდეთ კონსერვანტებს. კონსერვანტები კლავს პრობიოტიკებს, ამიტომ მნიშვნელოვანია შეამოწმოთ, რომ თქვენ მიერ შეძენილი მჟავე კომბოსტო კონსერვანტების გარეშეა.
- მოერიდეთ შაქარს. მჟავე კომბოსტო უნდა შეიცავდეს მხოლოდ მარილს და კომბოსტოს, მაგრამ არა შაქარს ან სხვა ინგრედიენტებს.
დამზადება
თუ მაღაზიებს ვერ ენდობით, მჟავე კომბოსტო თავად შეგიძლიათ მოამზადოთ.
დაგჭირდებათ ერთი თავი მწვანე კომბოსტო, ერთი კოვზი მარილი, ასევე შეგიძლიათ დაამატოთ 2-3 სტაფილო და 2-3 კბილი ნიორი.
კომბოსტოს გააკეთებთ ერთლიტრიან ქილაში ან ჭურჭელში, რომელსაც ასევე სჭირდება უფრო პატარა კონტეინერი ან ქილა, რომლითაც კომბოსტო დაჭერით.
Პროცედურა:
თუ გსურთ, ჯერ დიდ თასში დაამატეთ დაჭრილი სტაფილო და ნიორი. კომბოსტოს გარე ფოთლები მოაცილეთ, კომბოსტო ოთხად დაჭერით და შემდეგ გახეხეთ ან წვრილად დაჭერით. ჩაყარეთ თასში. მოაყარეთ მარილი და ხელებით აურიეთ კომბოსტო და მარილი რამდენიმე წუთის განმავლობაში სითხის გაჩენამდე. შემდეგ გადაიტანეთ კომბოსტო ერთლიტრიან ჭურჭელში, ასევე მარილისა და კომბოსტოსგან წარმოქმნილი სითხე. კომბოსტო დაჭერით ისე, რომ მთლიანად ჩაიძიროს სითხეში. შეგიძლიათ წინასწარ დატოვოთ ერთი კომბოსტოს ფოთოლი, რომ დააფაროთ კომბოსტო და სითხე, რომ ბოსტნეული ზევით არ ამოვიდეს.
ამის შემდეგ გადაიტანეთ ნარევი სხვა ქილაში ან ჭურჭელში და დაახურეთ თავსახური. არ დახუროთ ან მთლიანად არ დახუროთ სახურავი. კომბოსტოს ჰაერი უნდა ჰქონდეს. შეინახეთ კონტეინერი ოთახის ტემპერატურაზე 1-4 კვირის განმავლობაში. რაც უფრო დიდხანს დუღს კომბოსტო, არომატი უფრო ძლიერი იქნება.