7 სანელებელი, რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის
მიუხედავად იმისა, რომ ხშირად დიდი რაოდენობით არ ვიყენებთ მწვანილებს და სანელებლებს, მცირე დოზებიც კი შეიძლება იყოს სასარგებლო ნივთიერებების, ანტიოქსიდანტების, ანთების საწინააღმდეგო საშუალებების, კიბოსთან ბრძოლის შემადგენელი ნაწილების, ვიტამინების, მინერალების და სხვა ძლიერი მომწოდებლები.
სანელებელები გადამწყვეტ როლს თამაშობენ კულინარიაში, თუმცა მათი დატვირთვა მხოლოდ საოცარი არომატების შექმნა არ არის.
ამ სტატიაშიგაეცნობით სიანტერესო ინფორმაციას 7 სასარგებლო სანელებლებზე, რომლებიც მნიშვნელოვნად ეხმარება ადამიანის ჯანმრთელობას.
1. დარიჩინი
ის ეხმარება გლუკოზის, ლიპიდებისა და სისხლში შაქრის გაუმჯობესებას მეორე ტიპის დიაბეტის მქონე ადამიანებში. გარდა ამისა დარიჩინიანი ჩაის მიღება ჭამის შემდეგ არეგულირებს გადამუშავების პროცესს და ამცირებს კიბოს რისკს.
2. ცხარე წიწაკა
ის შეიცავს კაპსაიცინს , რომელსაც უამრავი სარგებელი მოაქვს ორგანიზმისთის. კვლევებმა აჩვენა, რომ მათ, ვინც მწარე სკავებს კვირაში 6-7-ჯერ იღებს, ნაადრევი სიკვდილის 14 %-ით ნაკლები შანსი აქვთ.
3. ნიორი
ის აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას და გულის მდგომარეობას. არის ბუნებრივი ანტიბიოტიკი და არეგულირებს სისხლის წნევას, კლავს პარაზიტებს. გარდა ამისა ნივრის ანტიოქსიდანტებს და ანტიბაქტერიულ თვისებებს შეუძლიათ გაწმინდონ კანი აკნეს გამომწვევი ბაქტერიების განადგურებით.
4. ჯანჯაფილი
ამშვიდებს გაღიზიანებულ კუჭს, ამცირებს ანთებას და სიმსივნის გაჩენის რისკს. კვლევების მიხედვით, ჯანჯაფილი ქიმიოთერაპიასთან შედარებით 10,000-ჯერ უფრო ეფექტურია სიმისვნის უჯრედებთან საბრძოლველად.
5. ორეგანო
მას ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებები აქვს, ებრძვის დიაბეტს და ალერგიას, რაც მისი ანტიმიკრობული უნარების დამსახურებაა.
6. სალბი
გამოირჩევა ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით, განსაკუთრებით სასარგებლოა მეორე ტიპის დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.
7. კურკუმა
ის შეიცავს აქტიურ ინგრედიენტს, რომელიც ცნობილია სიმსივნის საწინააღმდეგო მოქმედებით. აქრობს ანთებას და ენრძვის ნევროლოგიურ დაავადებებს. ამცირებს ალცჰაიმერის დაავადების და ართრიტის რისკს.