რამოდენიმე რჩევა სააღდგომო კვერცხების შეღებვისას უჩვეულო ფერის მისაღებად
კარგად შეღებილი სააღდგომო კვერცხი და უგემრიელესი პასკა აღდგომის სიმბოლოდ იქცა. რა სჯობს წითლად შეღებილ კვერცხს, თვალსაც უხარია და გულსაც.
თითოეული დიასახლისი თავად ირჩევს რეცეპტს, მაგრამ სანამ ამ პროცესს დაიწყებთ, არსებობს რამდენიმე მარტივი ძირითადი წესი, რომელიც უნდა დაიცვათ. ამ წესების დაცვის შემდეგ საღებავის ფერი იქნება უფრო ნათელი და ზოლების გარეშე.
- კვერცხები მაცივრიდან უნდა გამოიღოთ დუღილამდე 1-2 საათით ადრე. კვერცხები უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურაზე, რათა ცხელ წყალში არ გასკდნენ.
- კვერცხები უნდა გაირეცხოს საპნით, შემდეგ კი ალკოჰოლით შეიზილოს.
- უმჯობესია 1 სუფრის კოვზი სუფრის მარილი ჩაყაროთ წყლიან ქვაბში. ხელს შეუწყობს კვერცხის ნაჭუჭის ფორმის შენარჩუნებას.
- იმისათვის, რომ საღებავი უკეთესი იყოს, არ იქნება ზედმეტი წყალში 1 სუფრის კოვზი ძმარი (9%) დამატება.
- გაიკეთეთ ხელებზე რეზინის ხელთათმანებით, რომ საღებავი არ გადაგედოთ კანზე და ფრჩხილების ქვეშ;
- კვერცხის შეღებვის შემდეგ საჭიროა კვერცხის გაწმენდა მცენარეული ზეთით, შემდეგ გაპრიალება მშრალი ქსოვილით. ამ ყოველივეს შემდეგ ისინი აღმოჩნდებიან ნათელი და კაშკაშა.
სააღდგომოდ კვერცხებს შეღებვა ხახვის ფურცელში
სააღდგომოდ კვერცხების შეღებვის ყველაზე პოპულარული და ცნობილი გზაა ხახვის ფურცელი. ეს არის ყველაზე მარტივი და ეფექტური რეცეპტი, რომელსაც ჩვენი დიდი ბებიები ჯერ კიდევ იყენებდნენ.
კვერცხის შეღებვა შესაძლებელია ყვითლად, წითლად ან მუქი ყავისფერით ხახვის ფურცლის გამოყენებით. ფერი დამოკიდებულია ფურცლის რაოდენობაზე.
როგორ შევღბოთ ხახვის ფურცელში?
- 8-10 ხახვის ფურცელი მოათვსეთ ქვაბში და დაფარეთ წყლით. დადგით ცეცხლზე და გააჩერეთ 30-40 წუთი;
- გამორთეთ ცეცხლი და გააჩერეთ შეფუთულ მდგომარეობაში დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში;
- მიღებულ მასიდან ამოიღეთ ხახვის ფურცლები და მოაყარეთ მარილი. შემდეგ მოათავსეთ მასში კვერცხები და მოხარშეთ 7-10 წუთი. ადუღეთ უფრო მეტხანს, თუ გსურთ უფრო მდიდარი ფერი.
კვერცხის შეღებვა კურკუმით, ჭინჭრით ან ჭარხლით
მართალია ტრადიციული სააღდგომო კვერცხი მუქი წითელი უნდა იყოს, მაგრამ სურვილის შემთხვევაში შეგიძლიათ იგი შეღებოთ სხვადასხვა ფერით. ასე სააღდგომო სუფრასაც გაახალისებთ და ბავშვებსაც.
თქვენს სამზარეულოში შეგიძლიათ იპოვოთ უვნებელი და ორიგინალური საღებავები. პროდუქტების სხვადასხვა კომბინაცია კვერცხებს უნიკალურ ფერს მისცემს.
ყვითელი კვერცხები - კურკუმა, ლიმონის კანი, ან კალენდულას ყვავილები.
ფორთოხლისფერი კვერცხი - გვირილის ან ფორთოხლის ქერქის დეკორქცია.
მწვანე კვერცხი - ისპანახი + ჭინჭრის ან არყის ფოთლები.
მეწამული კვერცხები არის იისფერი ყვავილები. (დაასხით ცხელი წყალი იისფერ ყვავილებს, კვერცხი გააჩერეთ ამ ხსნარში მთელი ღამის განმავლობაში).
ლავანდის კვერცხები - იისფერი ყვავილები + ლიმონის წვენი.
კრემისფერი ან ყავისფერი კვერცხი - კაკლის ნაჭუჭები ან დაფქვილი ყავა.
ვარდისფერი კვერცხი - მოცვის ან ჭარხლის წვენი.
შინდისფერი კვერცხი - გახეხილი ჭარხალი.
ცისფერი კვერცხები - ჰიბისკუსის ჩაი ან წითელი კომბოსტო + ძმარი.
თითოეულ ამ საღებავს აშკარა უპირატესობა აქვს - ეს ბუნებრივია, რაც ნიშნავს რომ ის უვნებელია. რა თქმა უნდა, ბუნებრივი საღებავები უფრო სუსტია, ვიდრე ხელოვნური, ამიტომ კვერცხებისშეღებვას მნიშვნელოვნად მეტი დრო დასჭირდება.
როგორ მოვამზადოთ საღებავის ბულიონი:
- ქვაბში ჩაასხით ცივი წყალი, დაუმატეთ 1 სუფრის კოვზი 9% ძმარი. მოათავსეთ ნივთიერება რომლითაც გადაწყვეტთ კვერცხების შეღებვას. რაც უფრო მეტია, მით უფრო მდიდარი ფერი გამოვა;
- მიიყვანეთ ადუღებამდე, გააჩერეთ ცეცხლი, დააფარეთ და გააჩერეთ 30-40 წუთის განმავლობაში;
- ქვაბში, გაცივებულ ბულიონში, ჩაალაგეთ კვერცხები და დადგით ნელ ცეცხლზე. მოხარშეთ 15-30 წუთი სასურველი ფერის მიღებამდე;
- თუ უფრო ინტენსიური ფერი გსურთ, დატოვეთ კვერცხები ბულიონში რამდენიმე საათის განმავლობაში ან მთელი ღამის განმავლობაში.