არასდროს აადუღოთ ერთი და იგივე წყალი რამდენჯერმე! ეს ძალიან საშიშია!

ალბათ გქონიათ შემთხვევა, როდესაც ჩაიდანს დგამთ გაზქურაზე, ეს წყალი დუღდება, გაზქურას ვთიშავთ მაგრამ სხვადასხვა მიზეზების გამო მაშნვე აღარ ვიყენებთ წყალს. ასეთ დროს ადუღებული წყალი ცივდება და ხელახლა გვიწევს მისი ადუღება. მაგრამ იცით, რა ემართება წყალს, როდესაც ის ხელმეორედ დუღდება?
როდესაც წყალი დუღდება, მისი შემადგენლობა იცვლება. და, როგორც წესი, ეს მხოლოდ სასარგებლოა, რადგან მავნე აქროლადი ნაერთები აორთქლდება მისგან. ამიტომ ადუღებული წყალი უსაფრთხოდ და სასმელად ითვლება.
მიუხედავად ამისა, თუ წყალი ძალიან დიდხანს დუღდება ან მეორედ დუღდება, მაშინ მისი ქიმიური შემადგენლობა ცუდად იცვლება. ამრიგად, აორთქლების ნაცვლად, ბევრი საშიში ნივთიერება გროვდება.
ეს მოიცავს დარიშხანს, ნიტრატებს და ფტორს. თავდაპირველად სასარგებლო მინერალები შეიძლება გახდეს მავნე, თუ ისინი დიდი რაოდენობით დაგროვდებიან, მაგალითად, კალციუმის მარილები, რამაც შეიძლება თირკმელებში ქვები გამოიწვიოს.
განმეორებითი დუღილის დროს წყლის მავნე ზემოქმედება ადამიანის ორგანიზმზე:

1. დარიშხანი
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) განცხადებით, დარიშხანის გამო საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ყველაზე დიდი საფრთხე სასმელი წყალია.
სხეულზე დარიშხანის ზემოქმედებამ შეიძლება გამოიწვიოს ინტოქსიკაცია, რაც ზემოქმედების სიძლიერიდან გამომდინარე შეიძლება თანდათან გადაიზარდოს სერიოზულ შედეგებად. დარიშხანის ტოქსიკურობის პოტენციურ შედეგებში შედის კუჭ-ნაწლავის სიმპტომები, დიაბეტი, პერიფერიული ნეიროპათია, გულსისხლძარღვთა დაავადებები, თირკმელების დისფუნქცია, კანის დაავადება და კიბოც კი.

2. ნიტრატები
ნიტრატები ჩვენს პლანეტაზე ყველაფერში გვხვდება: ისინი გვხვდება ნიადაგში, წყალში და ჰაერში. თუ ამ ქიმიკატს გამოიყენებენ საკვებ დანამატად, მაგალითად ხორცში, ან თუ მას ექვემდებარება მაღალი ტემპერატურა, როგორც ეს მდუღარე წყალში ხდება, ეს ძალზე საშიში ხდება. მაღალი ტემპერატურა ნიტრატებს გარდაქმნის ნიტროზამინებად, რომლებიც კანცეროგენულია.
ნიტრატები მჭიდრო კავშირშია სხვადასხვა სიმსივნურ დაავადებებთან, მათ შორის საკვერცხეების, მსხვილი ნაწლავის, შარდის ბუშტის, პანკრეასის, საყლაპავის და კუჭის კიბოებთან, ასევე ბევრ სხვა დაავადებასთან, როგორიცაა ლეიკემია და არა-ჰოჯკინის ლიმფომა.

3. ფტორი
მრავალი კვლევა ჩატარდა სხეულზე ფტორის ეფექტის სადავო თემისა და სასმელ წყალში მისი არსებობის შესახებ. მაგრამ ყველა კვლევის შედეგი ერთიდაიგივე იყო: ფტორი, რომელიც წყლის ქიმიური შემადგენლობის ნაწილია, წარმოადგენს პოტენციურ საშიშროებას თქვენი ჯანმრთელობისთვის.
22 წლის განმავლობაში ჰარვარდის უნივერსიტეტის მონაცემების თანახმად , ფტორზე ზემოქმედება ასოცირდება არასასურველი კოგნიტური ეფექტების მქონე ბავშვებში.
ფრთხილად იყავი! გააზიარე ეს ინფორმაცია – გააფრთხილე ყველა!

 

Facebook კომენტარები