მეცნიერთა დასკვნა: მიზეზი, რის გამოც ნიორი უნდა მიირთვათ ნედლად !!

ნიორი შედის მრავალი კერძის შემადგენლობაში. ის ითველება ერთ ერთ ყველზე ჯანსაღ პროდუქტად, მაგრამ ის ხშირად არასწორად გამოიყენება და ემატება ისეთ საკვებს, რომელშიც მას სამკურნალო თვისებებს უკარგავენ და ზოგჯერ პირიქით საზიანოც ხდება გარკვეული სახით მისი მიღებაც.

ცხარე კერძები: სამზარეულოს რჩევებში ხშირად შეხვდებით, რომ მაგალითად, კარგია რომ დაამატოთ ამა თუ იმ კერძს კაიენის წიწაკა, შავი პილპილი და ნიორი გემოვნებით . შემდეგ კი კარგად მოშუშეთ ეს ყველაფერი. ექიმ-გასტროენტეროლოგებმა კი, კარგად იციან ასეთი ექსპერიმენტების შედეგები, მათ უწოდებენ “კუჭის ლორწოვანი გარსის მწვავე ქიმიურ დამწვრობას”. ასეთი დაავადების მკურნალობა არ არის კომფორტული და შეიძლება იყოს ხანგრძლივი, რაც დამოკიდებულია კუჭის შიდა კედლების დაზიანების ხარისხსა და მოცულობაზე. და ასეთი დამწვრობა ხდება ორგანული ელემენტების კომბინაციით, რომელსაც შეიცავს ცხელი წვნიანები, ამ ბოსტნეულიდან სულ მცირე ორი – წიწაკა და ნიორი. მათი გემოვნების თვისებები არა მხოლოდ არ ავსებს ერთმანეთს, არამედ, პირიქით, ხელს უშლის თითოეულ მათგანს საკუთარ უნიკალურ არომატს. გამოცდილმა მზარეულებმა კარგად იციან, რომ ნიორი არ უნდა თანაარსებობდეს კაიენის წიწაკასთან, ჩილთან ან ჯანჯაფილთან კერძში, რადგან ეს არის იგივე სპეციფიკური ბოსტნეული, რომელსაც აქვს ანტიბაქტერიული თვისებები და დამოუკიდებელი, ნათელი გემო.

მოხარშული და შემწვარი: ყველამ იცის, რომ ნიორი სასარგებლოა და აქვს ანტიმიკრობული მოქმედება. მრავალი ადამიანი ბოსტნეულის კერძებმა არა ერთხელ გადაარჩინა გაციებასა და გრიპს. ნიორი ასევე შეიცავს ვიტამინებს B1, B3, C, D, მაგნიუმს, კალციუმს, ნატრიუმს, იოდს, გოგირდს, ფოსფორულ და სილიციუმის მჟავებს და სხვა მინერალურ მარილებს. და ეს მნიშვნელოვანია ნებისმიერი ორგანიზმისთვის, განსაკუთრებით შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში, როდესაც იმუნიტეტი მცირდება.

თომას ჯეფერსონის პირადი სამედიცინო უნივერსიტეტის მეცნიერებმა, დაადგინეს, რომ ნიორი სასარგებლო მოქმედებას ახდენს გულის მუშაობაზე და ხსნის დაძაბულობას არტერიების და ვენების კედლებში. კვლევები ჩატარდა მღრღნელების ჯგუფზე, რომელთა სისხლძარღვებზე გავლენას ახდენდა ნივრის წვენი. ამ ურთიერთქმედების შედეგად, კედლის სტრესის დონე 70% -ით დაეცა. ამერიკელმა მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სისხლის წითელი უჯრედები დადებითად რეაგირებენ ალიცინზე, ნივრის ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებაზე.

სისხლის უჯრედები, ალიცინის ელემენტებთან შეხებისას, მყისიერად გამოყოფენ წყალბადის სულფიდს, რაც, თავის მხრივ, ამცირებს სისხლძარღვების ჰიპერტონიკას და აუმჯობესებს სისხლის ნაკადის აქტივობას. ეს ეფექტი ხელს უწყობს არტერიული წნევის შემცირებას და აუმჯობესებს ჟანგბადის მიწოდებას სასიცოცხლო ორგანოებისა და ქსოვილების, უპირველეს ყოვლისა გულისთვის. ამრიგად, ადამიანებისთვის, მაგალითად, ჰიპერტენზიის მქონე პაციენტებისთვის, ნივრის წვენი არის ნამდვილი მშველელი და ამავე დროს ძალიან ხელმისაწვდომი. და ეს ყველაფერი განპირობებულია ალიცინის თვისებებით.

მაგრამ, სამწუხაროდ, ეს მნიშვნელოვანი ბიოლოგიური ნაერთი კვდება სითბოში დამუშავებისას. როგორც კი ნივრის კბილი დაიწყებს მოხრაკვას ან დუღილს, ანუ ის 8 წუთზე მეტხანს ექცევა დუღილის წერტილში, ალიცინი ნახევრად კარგავს სამკურნალო თვისებებს. 45 წუთის განმავლობაში დუღილი, მაგალითად, ბორშის მომზადების დროს, სადაც ნიორიც ხშირად არის მოთავსებული, მთლიანად ანადგურებს ალიცინს და არც ვიტამინებს და არც სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს, ამ ბოსტნეულისგან დარჩენილია მხოლოდ არომატი. ალიცინის მაქსიმალური ოდენობის მიღწევა შესაძლებელია თუ ნიორს დაჭრით დანით და გააჩერებთ ხის დაფაზე დაახლოებით 5-10 წუთის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე.

მაგრამ შემდეგ ის უნდა მიირთვან დაუმუშავებლად, მაგალითად, სალათში და განსაკუთრებით სასარგებლოა მზესუმზირის ან ზეითუნის ზეთის კომბინაციასთან ერთად. ასეთი სალათი დაიცავს კუჭის კედლებს ნივრის მძაფრი ეფექტისგან და საშუალებას მისცემს მის ყველა ვიტამინსა და მიკროელემენტს სრულად შეაღწიოს ორგანიზმში. ასეთი კერძის ხშირი გამოყენება არამარტო გაზრდის იმუნიტეტს, იცავს გაციებისა და სისხლძარღვების პრობლემებისგან, არამედ სხეულში სხვა მრავალი სასიცოცხლო პროცესის ფიზიოლოგიურ ნორმას დაუბრუნებს.

Facebook კომენტარები