8 საკვები, რომელიც ამცირებს გაჯერებული ქოლესტერინის დონეს და აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევის ფუნქციას

გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობა განსაზღვრავს მთელი ორგანიზმის ჯანმრთელობას. გულსა და სისხლძარღვებს დიდი ტვირთი და პასუხისმგებლობა ეკისრებათ: სისხლის და, შესაბამისად, საკვები ნივთიერებების მიწოდება თითოეულ ორგანოს. თუ სატრანსპორტო არხები ჩაკეტილია და გული ვერ უმკლავდება, სისხლის მიმოქცევა ირღვევა, რაც იწვევს კატასტროფულ შედეგებს. სტატისტიკის მიხედვით, მსოფლიოში ყოველწლიურად უფრო მეტი ადამიანი იღუპება გულის და სისხლძარღვების დაავადებებით, ვიდრე ონკოლოგიით და შაქრიანი დიაბეტის შედეგებით.

ცხოველური ცხიმებით, შაქრებით, ტრანსცხიმებით გაჯერებული დიეტა უარყოფითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის მდგომარეობაზე. ეს პროდუქტები ათეროსკლეროზის განვითარების პროვოცირებას ახდენს: სკლეროზული ნადები ავიწროებს სისხლძარღვების სანათურს, რის გამოც სისხლი ნორმალურად ვერ მოძრაობს სხეულში.
იაფი ავიაბილეთები avia.geამ სტატიაში გაგაცნობთ 8 საკვებს, რომელიც ამცირებს გაჯერებული ქოლესტერინის დონეს და აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევის ფუნქციას.

1. მწვანე ჩაი

მწვანე ჩაის ფოთლები შეიცავს კატექინებს. ეს არის მცენარეული ანტიოქსიდანტები, რომლებიც აქტიურად მოქმედებს სისხლძარღვების ტონუსსა და მდგომარეობაზე. მწვანე ჩაი აუმჯობესებს სისხლძარღვთა კედლის ტონუსს, ზრდის მის გამტარიანობას. კატექინები ბლოკავს ქოლესტერინის უნარს შეაერთოს კაპილარების კედლებზე, რითაც ინარჩუნებს კარგ სისხლძარღვთა სანათურს.

2. ბროკოლი

ბროკოლს დამსახურებულად უწოდებენ კომბოსტოს შორის ყველაზე სასარგებლოს, რადგან ის მდიდარია არა მხოლოდ ბოჭკოებით, არამედ K ვიტამინით. ამცირებს სისხლის სიბლანტეს, ხელს უშლის თრომბოციტების ერთმანეთთან შეწებებას. გარდა ამისა, ვიტამინი K ამცირებს სისხლძარღვების კედლებზე კალციუმის დეპოზიტების რისკს და ქოლესტერინის დაფების წარმოქმნას.

3. ისპანახი

ისპანახის მდიდარი მწვანე ფოთლები შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც ორგანიზმში გარდაიქმნება აზოტის ოქსიდად. მათი ეფექტი ბროწეულის მსგავსია, მაგრამ უფრო გამოხატული, რადგან მათი შემცველობა ისპანახში უფრო მაღალია. რაც უფრო მწვანეა ფოთოლი, მით უფრო ინტენსიურად მოქმედებს ფოთლოვანი ბოსტნეული გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე. სისხლძარღვების მატონიზირებელი და სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებით ისპანახი ამცირებს არტერიულ წნევას. და რეგულარულად მოხმარებისას ის ამცირებს სისხლის მიმოქცევის სისტემის დაავადებების რისკს 11 %-ით.

4. მოცვი

მოცვი მდიდარია მცენარეული ანტიოქსიდანტებითა და პოლიფენოლებით. კვლევებმა აჩვენა, რომ მოცვის რეგულარული მოხმარება ამცირებს გულის დაავადებების რისკს 40-%-ით. შეიცავს C ვიტამინს, რომელიც აძლიერებს სისხლძარღვთა კედელს. და კალიუმი, რომელიც აუცილებელია გულის კუნთის გამართული ფუნქციონირებისთვის.

5. ბროწეული

ბროწეულის მარცვლები შეიცავს უამრავ ბოჭკოს, ხოლო რბილობი შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც ააქტიურებენ ორგანიზმში აზოტის ოქსიდის გამომუშავებას. ეს მეტაბოლური პროდუქტი ასტიმულირებს სისხლის ნაკადს და აფართოებს სისხლძარღვებს.

6. ხურმა

ხურმის ნაზი რბილობი მდიდარია ბოჭკოებითა და პექტინებით. ნაწლავში ეს ნივთიერებები ქმნიან ბლანტ მასას, რომელიც შთანთქავს ყველაფერს თავის გზაზე: ტოქსინებს, ქოლესტერინს, ნაღველს, მძიმე ლითონის მარილებს. ამიტომ ხურმის მიღება რეკომენდებულია ორგანიზმის დეტოქსიკაციისთვის.

ეხმარება ხურმას და სისხლძარღვებს: ამცირებს ქოლესტერინის დონეს, ხელს უშლის სისხლძარღვების კედლებზე ნადების მიბმას. გარდა ამისა, ხილი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით – კაროტინოიდებით. მათ აქვთ ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი და იცავს კიბოსგან.

7. ავოკადო

ეს ხილი შეიცავს უჯერ ცხიმებს, რომლებიც კონკურენციას უწევენ ორგანიზმში გაჯერებულ ცხიმებს. ავოკადო მდიდარია ღირებული ცხიმებით, რომლებიც ბლოკავს ნაწლავებიდან ქოლესტერინის შეწოვას. ავოკადოს ყოველდღიური მოხმარება ხელს უწყობს ჯანსაღი ქოლესტერინის დონის შენარჩუნებას და დაბალი და მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების ოპტიმალურ კომბინაციას.

8. ბოჭკოვანი

ბოჭკოვანი არ არის დამოუკიდებელი პროდუქტი, არამედ მცენარეული საკვების კომპონენტი. ესენი არიან პარკოსნები, მთელი მარცვლეული და ქატო, კენკრა და ხილი, ბოსტნეული. რაც უფრო მაღალია ბოჭკოვანი შემცველობა დიეტაში, მით უკეთესია სისხლის მიმოქცევის სისტემა. უხეში მცენარეული ბოჭკოები მოქმედებს მხოლოდ ნაწლავებში, მაგრამ კურნავს მთელ სხეულს.

ისინი აუმჯობესებენ ნაწლავის მოძრაობას, აშორებენ ტოქსინებს პათოგენური ბაქტერიების სასიცოცხლო აქტივობიდან. ბოჭკოვანი შთანთქავს წყალს, ადიდებს და ქმნის სისავსის შეგრძნებას, რითაც ამცირებს მადას. ის შლის ქოლესტერინს ნაწლავებიდან და ამცირებს საკვებიდან შაქრის შეწოვას, რაც ემსახურება შაქრიანი დიაბეტის, ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკას.

აუცილებლად სანახავი:მიირთვით თაფლი ყოველ დღე და თქვენს სხეულში მოხდება ეს 8 ცვლილება

Facebook კომენტარები