მანდარინი ჯანმრთელობისთვის: სამკურნალო თვისებები, რომლებიც ცოტამ თუ იცის

მანდარინი სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის, გარდა იმისა, რომ ძალიან გემრიელია. სამკურნალო თვისებები გასაოცარია, რადგან მათ შეუძლიათ შეამცირონ ანთება, შეამცირონ კიბოს განვითარების რისკი, გააძლიერონ იმუნიტეტი, შეამცირონ არტერიული წნევა, შესანიშნავია თვალებისთვის, დიაბეტისთვის, ჭრილობების შეხორცებისთვის და სხვა.

ეს არის მანდარინის სამკურნალო თვისებები, რის გამოც უფრო ხშირად უნდა მივირთვათ:

მანდარინი ამცირებს ანთებას

იაფი ავიაბილეთები avia.ge
იაფი ავიაბილეთები avia.ge

მანდარინი ეხმარება ორგანიზმს ანთებითი პროცესების შემცირებაში, რადგან შეიცავს უამრავ A ვიტამინს. ასევე შეიცავს C ვიტამინს, რომელიც ორგანიზმს აძლევს საკმარის ანტიოქსიდანტებს დაავადების წინააღმდეგ საბრძოლველად.

ეს ანტიოქსიდანტები გადამწყვეტია ორგანიზმისთვის, რადგან ისინი ეხმარებიან მას ანთებით პროცესებთან და სერიოზულ დაავადებებთან ბრძოლაში, რადგან მათ შეუძლიათ თავიდან აიცილონ მრავალი დაავადების გრძელვადიანი ეფექტი სხეულზე.

მანდარინი აძლიერებს იმუნიტეტს

იმუნური სისტემა პასუხისმგებელია რამდენიმე მნიშვნელოვან ფუნქციაზე, რაც ხელს უწყობს ჩვენი ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. თუმცა, იმუნური სისტემა არ არის იმუნური დაავადების მიმართ და უნდა გაძლიერდეს სხვადასხვა საკვების მიღებით. მანდარინი აუმჯობესებს იმუნური სისტემის უნარს, აღმოაჩინოს და გაანადგუროს მავნე პათოგენები, რაც ორგანიზმს უფრო გამძლეს ხდის გრიპის და გაციების მიმართ.

ისინი სასარგებლოა გულისთვის

გული სისხლს ტუმბოს სხეულის ყველა ნაწილში, რის გამოც მისი ჯანმრთელობა გადამწყვეტია. მანდარინს შეუძლია დაიცვას გული თავისუფალი რადიკალების ზემოქმედებისგან, რომლებიც აზიანებენ უჯრედებს და იწვევენ ანთებას. თავისუფალ რადიკალებს ხშირად შეუძლიათ სისხლძარღვების გადაკეტვა.

თავისუფალი რადიკალები ორგანიზმში ნორმალურ პირობებში წარმოიქმნება, მაგრამ ისინი სახიფათო ხდებიან, როცა ძალიან ბევრია. ვიტამინი C მანდარინში არის ანტიოქსიდანტი, რომელიც შლის ჭარბი თავისუფალი რადიკალების სისხლში და აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას გულში.

როგორც ძლიერი ანტიოქსიდანტი, მანდარინს შეუძლია შეამციროს ცუდი ქოლესტერინი და დაიცვას გული სერიოზული დაავადებებისგან.

მანდარინი ხელს უწყობს არტერიული წნევის დარეგულირებას

გარდა იმისა, რომ შესანიშნავია გულისთვის, ისინი ასევე ხელს უწყობენ არტერიული წნევის რეგულირებას კალიუმის წყალობით. კალიუმი, მთავარი ელექტროლიტი, გავლენას ახდენს სისხლის მოცულობაზე და ეხმარება ორგანიზმს ზედმეტი წყლის შენარჩუნებაში. ამავდროულად, კალიუმი მოქმედებს სისხლძარღვებზე და აუმჯობესებს სისხლის ნაკადს. თუმცა, ფრთხილად უნდა იყოთ კალიუმის ჭარბი მოხმარებით. დღეში ორი-სამი მანდარინი საკმარისი იქნება.

ისინი აქვეითებენ ცუდ ქოლესტერინს

კვლევებმა აჩვენა, რომ ისინი შეიცავს საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ეფექტურად აქვეითებენ „ცუდ ქოლესტერინს“.

მანდარინი, როგორც თვალის მკურნალი

თვალის კარგი ჯანმრთელობისთვის აუცილებელია კაროტინოიდების, ისევე როგორც სხვა ანტიოქსიდანტების მოხმარება. მანდარინი შეიცავს C ვიტამინს და კაროტინოიდ ვიტამინ A-ს. ვიტამინი A მნიშვნელოვანია მაკულარული დეგენერაციის პროფილაქტიკისთვის, ასევე თვალისშიდა წნევის შესამცირებლად, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს გლაუკომა.

მანდარინი ხელს უწყობს დიაბეტის თავიდან აცილებას

მანდარინი არ უწყობს ხელს დიაბეტის თავიდან აცილებას, როგორც ნებისმიერი სხვა ხილი, მაგრამ ამას არაპირდაპირი ზემოქმედებით აძლიერებს ცხიმების დაჟანგვას. დიაბეტი მიეკუთვნება დაავადებათა ჯგუფს, რომელსაც ეწოდება მეტაბოლური დაავადებები, რომელთაგან ბევრი დაკავშირებულია სიმსუქნესთან. ცხიმის რაოდენობის შემცირებაში, ისინი ამცირებენ ინსულინის პრობლემების შესაძლებლობას და, შესაბამისად, დიაბეტის რისკს.

მანდარინი ხელს უწყობს ჭრილობების შეხორცებას

მანდარინი არის შესანიშნავი მაგალითი, რომელიც ხელს უწყობს ჭრილობების შეხორცების დაჩქარებას C ვიტამინის სიმრავლის გამო. ვიტამინი C მნიშვნელოვანია ორგანიზმში კოლაგენის სინთეზისთვის, რომელიც მრავალი ქსოვილის, მათ შორის კანის ძირითადი კომპონენტია. ამრიგად, ისინი ხელს უწყობენ კოლაგენის სინთეზს და ამით აჩქარებენ შეხორცებას, ნაწიბურების გაჩენას და აჩქარებენ აღდგენის პროცესს ტრავმის შემდეგ.

მანდარინი აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას

მანდარინი შეიცავს უამრავ დიეტურ ბოჭკოებს, რომლებიც საკვანძოა ნაწლავის ფუნქციის გასაუმჯობესებლად. ამრიგად, მანდარინი შესანიშნავად ებრძვის მყარ განავალს და ამავდროულად ასტიმულირებს საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების გამომუშავებას.

თუ ოდესმე გიგრძვნია მანდარინის სუნი და ნერწყვმა ფაქტიურად დაიწყო გაჟონვა, მაშინ მიხვდებით, თუ რა გავლენას ახდენს ისინი საჭმლის მონელებაზე.

მანდარინი ამცირებს ოსტეოპოროზის რისკს

მანდარინი ხელს უშლის ძვლების დასუსტებას და მსხვრევას. ოსტეოპოროზი, დაავადება, რომელიც ხასიათდება ძვლის მოცულობის დაქვეითებით, ძირითადად იწვევს ძვლების შესუსტებას და საკმაოდ ხშირია მოტეხილობები და ბზარები ძვლებში, განსაკუთრებით ხანდაზმულებში.

მანდარინი შეიცავს კალიუმს, კალციუმს და მაგნიუმს, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ძვლების ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში და ამით ხელს უშლიან ძვლების დასუსტებასა და მსხვრევას. ძლიერი ძვლები ძალიან მნიშვნელოვანია სიბერეში მოძრაობისთვის.

მანდარინი ხელს უწყობს წონის დაკლებას

როგორც იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და თხელი ხაზის იდეალური საკვები, რეკომენდებულია მანდარინიც, რომელიც შემადგენლობით ფორთოხლის მსგავსია: მდიდარია C და A ვიტამინებით, ფოლიუმის მჟავით და კალიუმით, ასევე B ჯგუფის ვიტამინებით და კალციუმით, მაგნიუმით, თუთიით. სპილენძი და რკინა ..

ისინი ანელებენ კანის დაბერებას

მანდარინი არის შესანიშნავი ბუნებრივი საშუალება კანის დაბერებისთვის C ვიტამინის სიმრავლის გამო. ვიტამინი C, როგორც აღვნიშნეთ, გადამწყვეტია კოლაგენის წარმოებისთვის, რომელიც კვლავ გადამწყვეტია კანისა და სხვა ქსოვილების ჯანმრთელობისთვის. მანდარინის რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს სახეზე ნაოჭების შემცირებას და მშრალი და მკვდარი კანის გარეგნობის გაუმჯობესებას.

მანდარინი ხელს უწყობს დნმ-ის სინთეზს

დნმ განსაზღვრავს ჩვენს ბევრ მახასიათებელს, ისევე როგორც ჩვენს გარეგნობას და გვხვდება ჩვენს ქრომოსომებში. დნმ ემსახურება ჩვენი სხეულის უჯრედების გეგმას, ამიტომ ის ყოველთვის რჩება თავდაპირველ უჯრედად გამრავლების შემდეგაც კი. მაგრამ შესაძლებელია გამრავლებულ უჯრედებში პრობლემები, რომლებიც იწვევს მუტაციებს. ისინი მძლავრი ანტიოქსიდანტია და ამგვარად ხელს უწყობენ ამ მუტაციების სიხშირის შემცირებას და სხვადასხვა სერიოზული დაავადების, როგორიცაა კიბო.

მანდარინი ხელს უწყობს თმის განვითარებას და გაძლიერებას

მანდარინი შესანიშნავია თმის ზრდისთვის. ვიტამინი A ამცირებს სკალპის სიმშრალეს და აუმჯობესებს თმის ხარისხს. ვიტამინი C ხელს უწყობს რკინის შეწოვას იმ საკვებიდან, რომელსაც ჩვენ ვჭამთ. რკინა ჯანსაღი თმის გასაღებია. ისინი ასევე შეიცავს ვიტამინ B12-ს, რომელიც აუმჯობესებს თმის ჯანმრთელობას და ანელებს ნაცრისფერი თმის გარეგნობას.

გარდა იმისა, რომ მანდარინი არის ძალიან ჯანსაღი და სამკურნალო, ადვილად ხელმისაწვდომია და კარგად უხდება ბევრ დესერტს. მანდარინის ვიტამინებისა და მინერალების ერთობლიობა მათ უაღრესად ჯანსაღს ხდის.

Facebook კომენტარები