ეს საკვები პროდუქტები იწვევს მჟავა რეფლუქსს.. ეცადეთ შეძლებისდაგვარად მოერიდოთ მათ მიღებას!

მჟავა რეფლუქსი არის კუჭის მჟავის უნებლიე გამოყოფა საყლაპავში ქვედა საყლაპავის სფინქტერის სისუსტის ან დახურვის გამო, რაც ხელს უშლის საკვებისა და მჟავას უკან გადინებას. ამ უკანასკნელმა შეიძლება გამოიწვიოს საყლაპავის, ხმის იოგების და ფარინქსის მძიმე ქიმიური დამწვრობა. კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ამ უბნებს არ აქვთ ისეთივე დამცავი ეპითელიუმი, როგორიც კუჭს, ამიტომ მჟავას დაზიანება იმდენად მტკივნეულია, რომ დისკომფორტი გამოიწვიოს.

ჩვენ ყველას გვქონია მჟავა რეფლუქსი. საკვების გაბრტყელება და წვის შეგრძნება, რომელიც, როგორც ჩანს, მიედინება სახსრიდან, ყელიდან და პირში.

თუ თქვენ ხართ ასეთ მდგომარეობაში, ალბათ დაგაინტერესებთ, რატომ ჩნდება ეს არასასიამოვნო შეგრძნება.

მჟავა რეფლუქსის საერთო რისკ-ფაქტორები, ქრონიკული მდგომარეობა, რომელსაც ეწოდება გასტროეზოფაგური რეფლუქს დაავადება არის:

დიდი რაოდენობით საკვების მიღება, ჭარბი წონა ან სიმსუქნე, გარკვეული სასმელები, როგორიცაა ალკოჰოლი, ყავა, ჩაი ან გაზიანი სასმელები, გარკვეული საკვების მიღება.

ამ სტატიაში გაგაცნობთ საკვებ პროდუქტებს, რომლებიც იწვევენ მჟავას რეფლუქსს:

ერთ-ერთი მათგანია შოკოლადი:

შოკოლადის შემადგენელი ინგრედიენტები, მათ შორის სტიმულატორები კოფეინი და თეობრომინი, შეიძლება გამოიწვიოს რეფლექსი. შოკოლადი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცხიმს. ასევე კაკაოს მარცვლებს, რომლებიც, რეფლუქს რეაქციას იწვევს.

გაზიანი სასმელები

გაზიანი სასმელები მჟავას რეფლუქსის ერთ-ერთი წამყვანი მიზეზია.

მაღალცხიმიანი რძის პროდუქტები

საუკეთესო რჩევაა რძის პროდუქტების იშვიათად მოხმარება.

შემწვარი საკვები

შემწვარი საკვები ცხიმიანია! კარტოფილი ფრი, შემწვარი ქათამი, შემწვარი თევზი – ძირითადად ყველაფერი, რაც შემწვარი და გემრიელია – რეფლუქსის საერთო დამნაშავეებს შორისაა. შემწვარი საკვების მაღალი ცხიმიანობა მას გულძმარვის ერთ-ერთ მთავარ მიზეზად აქცევს: გულმკერდის ტკივილი, რომელიც გამოწვეულია მჟავას რეფლუქსით.

ალკოჰოლი

ალკოჰოლს შეუძლია გამოიწვიოს მჟავას რეფლუქსის რეაქცია საყლაპავთან და კუჭთან მიმდებარე გზის მოდუნების გზით. რა თქმა უნდა, ეს არ არის „დასვენების“ ის ტიპი, რომელსაც ჩვენ წარმოვიდგენთ, როდესაც ჩავუღრმავდებით – და ამან შეიძლება გამოიწვიოს უსიამოვნო რეფლუქსი.

ხორცი

შემწვარი საკვებისა და რძის პროდუქტების მსგავსად, ხორცში ცხიმის მაღალი შემცველობა ხდის მას მჟავა რეფლუქსის გამომწვევ ფაქტორად. ხორცს, როგორიცაა საქონლის, ცხვრის და ღორის, ასევე დიდი დრო სჭირდება კუჭში საჭმლის მონელების დროს – და ამან შეიძლება გაზარდოს რეფლუქსის რეაქციის რისკი.

Facebook კომენტარები