როგორ ვუმკურნალოთ თირკმლის ქვებს ბუნებრივად - თირკმლის ქვების პრევენცია
როგორც პაციენტს, ასევე ექიმს ეკისრებათ პასუხისმგებლობა, თავიდან აიცილონ თირკმელებში კენჭების რეციდივი, მაშინაც კი, როდესაც ისინი მთლიანად განადგურდებიან.
დიეტის შეცვლა აუცილებელია, თუ თქვენ ცდილობთ თავიდან აიცილოთ განმეორებითი ქვების გაჩენის შანსი.
პირველი, რასაც ექიმები აკეთებენ თითოეული პაციენტისთვის საკვების სწორი არჩევანის დროს, არის შარდის ანალიზი და ამოღებული ქვის შემადგენლობა. სათანადო დიეტური და ჰიგიენური რეჟიმი მოითხოვს ქვის ქიმიურ ანალიზს, რათა აღმოაჩინოს რომელია დომინანტური მინერალი, ან სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, რომელი საკვები უწყობს ხელს მის შექმნას.
დადასტურებულია, რომ სწორი კვების რეჟიმის დაცვით პაციენტების მხოლოდ 20%-ს აქვს განმეორებითი კენჭების გაჩენის შანსი. მეორე მხრივ, თუ პაციენტები არ იცავენ რაიმე სპეციალურ დიეტურ და ჰიგიენურ რეჟიმს, 80%-ით იზრდება განმეორებადი კენჭების მქონე პაციენტების რაოდენობა.
სპეციფიკური დიეტური რეჟიმები მხოლოდ მკურნალობის ნაწილია და არსებობს სხვა ზოგადი პროფილაქტიკური ზომები თირკმლის კენჭებით გამოწვეული გაციებისა და ანთებების დროს.
ეს ზომები მოიცავს..
- საკმარისი სითხის დალევას, მინიმუმ ერთი ჭიქა ყოველ ორ საათში ერთხელ და
- ძილის წინ პაციენტებმა უნდა დალიონ დაახლოებით სამი ლიტრი წყალი.
დიდი რაოდენობით წყალი შეიძლება იყოს საშიში მხოლოდ ჰიპერტონული დიაგნოზის და გულის ან თირკმელების დაავადებების დროს. ამავდროულად, თქვენ უნდა შეეცადოთ თავიდან აიცილოთ სითხის შესაძლო დაკარგვა ჭარბი ოფლიანობის, მძიმე ფიზიკური აქტივობის, გარუჯვის, მაღალი ტემპერატურის ზემოქმედების, გადაჭარბებული ფიზიკური აქტივობისა და ნაწლავების გასაწმენდი მედიკამენტების გადაჭარბებული გამოყენების გზით.
მნიშვნელოვანია, რომ თავიდან აიცილოთ სტრესი, ალკოჰოლი, გაზიანი სასმელები, კონცენტრირებული შაქარი, მათ შორის თაფლი და ხილის სიროფი, ტკბილეული, ხელოვნური დამატკბობლები და მარილი.
თუ ანალიზი აჩვენებს, რომ ქვაში დომინანტურია კალციუმი და ოქსალატები (კალციუმ-ოქსალატური ქვები), პაციენტებმა თავი უნდა აარიდონ მწვანე ბოსტნეულს და ჭარხალსაც, ხოლო ხილიდან ამ პაციენტებმა შეამცირონ ვაშლის, გრეიფრუტის, მოცხარის, ჟოლოს მოხმარება.
ამ სიაშია ცხვრის ხორციც, ასევე ყავა, კაკაო, შოკოლადი, კოკა და ძლიერი ჩაი. ასევე მნიშვნელოვანია, რომ უფრო ფრთხილად იყოთ ხელნაკეთი ჩაის, მათ შორის პიტნის, გვირილის, ოხრახუშის და ხილის ჩაის მოხმარებისას.
თუ თირკმელებში კენჭებში დიდი რაოდენობითაა ფოსფატები, პაციენტმა არ უნდა მიიღოს (ან ძალიან მცირე რაოდენობით) თევზი, კვერცხი, რძე (არაუმეტეს 1 ჭიქა რძე დღეში და ნახევარი ლიტრი იოგურტი) და რძის პროდუქტები. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია, თავიდან ავიცილოთ ძველი სრულცხიმიანი (ცხვრის) ყველი და მყარი ყვითელი ყველი, მათ შორის ედამერი, ემენტალი და პარმეზანი.
ამ პაციენტებმა ასევე უნდა მოერიდონ ლობიოს, ბარდას, ოსპის, მწვანე ლობიოს, ნიგოზის, ნუშის, თხილის, არაქისის, ყავისა და გაზიანი სასმელების მიღებას.
ურატული ქვის და ქვიშის შემთხვევაში, პაციენტებმა თავი უნდა შეიკავონ შინაგანი ორგანოების ხორცის, მათ შორის ღვიძლის, ტვინის, თირკმელების, ძვლის ტვინში (რომელიც გვხვდება სუპებში). ამ პაციენტებმა ასევე უნდა მოერიდონ ბარდის, ლობიოს, ოსპის, ნუშის, ნიგოზის, თხილის, არაქისის, სოიოს და სოკოს ჭამას.
დალიეთ ბევრი წყალი
წყალი თირკმელებს ეხმარება ტოქსინების აღმოფხვრაში და აჩერებს თირკმელებში ქვების და ინფექციების წარმოქმნას, ხოლო დეჰიდრატაცია ზრდის თირკმელების დარღვევის რისკს 20%-ით. თუ მაინც ვერ სვამთ დიდი რაოდენობით წყალს, თან იქონიეთ წყლის ბოთლი - ეს შეგახსენებთ, რომ დალიოთ მეტი იმ შემთხვევაშიც კი, როცა ის ხელთ არ გაქვთ.
არ დაგავიწყდეთ მეტი იოგურტის და რძის დალევა.
არტერიულმა წნევამ შეიძლება დააზიანოს თირკმელებში არსებული მცირე სისხლძარღვები, ამიტომ ისინი ვერ ახერხებენ ნარჩენების სწორად გაფილტვრას. შეინარჩუნეთ არტერიული წნევა ყოველდღიურ მენიუში ორი ჭიქა იოგურტის და ერთი ჭიქა რძის ჩართვით. რამდენიმე კვლევამ დაადასტურა, რომ უცხიმო რძის პროდუქტები ამცირებს არტერიულ წნევას.