მკვდარი ფუტკრის ნაყენი სამკურნალო თვისებების მქონე სასწაულმოქმედი პრეპარატია. ეს აქამდე უნდა მცოდნოდა!
ჩვენ ყველამ ვიცით თაფლის სასარგებლო თვისებების შესახებ, მაგრამ ყველამ არ იცის მკვდარი ფუტკრის სასარგებლო თვისებები. მკვდარი ფუტკრის ნაყენი სამკურნალო თვისებების მქონე სასწაულმოქმედი პრეპარატია.
რამდენად სასარგებლოა მკვდარი ფუტკრის ნაყენი?
- მკვდარი ფუტკრების ნაყენი ხელს უწყობს წონის დაკლებას;
- ის წმენდს სისხლძარღვებს, კუჭს და ღვიძლს, გამოაქვს ორგანიზმიდან მავნე ნივთიერებები. ეს გამოწვეულია ანტიოქსიდანტური თვისებების არსებობით;
- ფუტკრის კონცენტრატი ანელებს ვარიკოზული ვენების განვითარებას;
- ფუტკრის ექსტრაქტის მიღება საშუალებას გაძლევთ აღმოფხვრათ გაციების სიმპტომები, შეაჩეროთ ანთება (მაგ., ტონზილიტი);
- კურნავს ჭრილობებს, დამწვრობას, წყლულებს. ხელს უშლის უჯრედულ დონეზე განვითარებულ მუტაციებს;
- აქვს ტკივილგამაყუჩებელი ეფექტი კანზე გამოყენებისას;
- აძლიერებს იმუნურ სისტემას, აფერხებს მავნე მიკროორგანიზმების განვითარებას;
- ამცირებს ორგანიზმში ტოქსინების რაოდენობას;
- ეხმარება დიაბეტის წინააღმდეგ ბრძოლაში;
- გამოიყენება დემენციის განვითარების პროფილაქტიკად;
- ანელებს ორგანიზმის დაბერებას;
- მკვდარი ფუტკრის მუდმივი გამოყენება ახდენს ნაწლავების ფუნქციონირების ნორმალიზებას;
- აძლიერებს B ვიტამინების გამომუშავებას;
- ფუტკარზე ნაყენი აქრობს სახსრების ტკივილს.
ზაფხულში ბუნებრივად დაღუპული ფუტკარი ყველაზე სასარგებლოდ ითვლება “ზამთრის” ფუტკრებთან შედარებით. ნაყენის ხარისხში დიდ როლს თამაშობს ფუტკრის კვებაც. თუ ისინი მუდმივად ერთსა და იმავე შაქრის საკვებზე არიან, მათი ხარისხი განახევრდება. არ არის რეკომენდებული ავადმყოფობის ან ქიმიური მოწამვლის შედეგად დაღუპული ფუტკრების გამოყენება.
როგორც წესი, მკვდარი ფუტკრის შეგროვება ხდება გაზაფხულზე, შემდეგ დაღუპულ ფუტკარს აშრობენ მზეზე და აგზავნიან სამკურნალო პროდუქტების წარმოებაში.
საკუთარი ალკოჰოლური წამლის შესაქმნელად დაგჭირდებათ შემდეგი ინგრედიენტები:
- 1 სუფრის კოვზი მკვდარი ფუტკარი (დაქუცმაცებული ყავის საფქვავში)
- 1 ჭიქა არაყი ან სპირტი
მომზადება:
დასაწყისისთვის ფუტკარი უნდა გაშრეს, სავარაუდო ტემპერატურა 50 გრადუსია. გაშრობის შემდეგ ფუტკარი დაფქვით ყავის საფქვავში და ჩაყარეთ 1 ჭიქა სპირტში ან არაყში. სასურველია ნაყენი მოათავსოთ მუქ ჭურჭელში. ნაყენი გააჩერეთ 2 კვირის განმავლობაში. მოარიდეთ ნაყენი მზის პირდაპირ სხივებს. მთელი პირველი კვირის განმავლობაში, ნაყენი პერიოდულად უნდა შეანჯღრიოთ. დროის გასვლის შემდეგ ის უნდა გაფილტროთ, ამისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ ერთფენიანი მარლა.
ასევე აუცილებელია მზა ნაყენის შენახვა ბნელ, მზისგან დაცულ ადგილას.
დღიური მიღება
პროფილაქტიკისთვის გირჩევთ გამოიყენოთ ფუტკრის ნაყენის 20 წვეთი 2-3-ჯერ დღეში, სასურველია ჭამის დაწყებამდე. პროფილაქტიკური კურსი გრძელდება 2 თვე. თუ იყენებთ ნაყენს, როგორც წამალს, უმჯობესია ექიმთან შეათანხმოთ მიღების დოზა.
უკუჩვენებები
- ნაყენი არ უნდა გამოიყენოს მცირეწლოვან ბავშვმა,
- ფუტკრის პროდუქტებზე ალერგიულმა ადამიანებმა,
- ორსულებმა და მოხუცებმა.
ყველა დანარჩენისთვის ფუტკრის ექსტრაქტის მიღება არა მხოლოდ შესაძლებელია, არამედ აუცილებელიც.