aviabiletebi
aviabiletebi

მოიშორეთ მუცლის ნაკეცი, ბადრიჯნის წყლის დახმარებით

მოიშორეთ მუცლის ნაკეცი, ბადრიჯნის წყლის დახმარებით

ალბათ, არ არსებობს ადამიანი, ვისაც არ სურს მუცლის ცხიმის მოშორება. გარდა იმისა, რომ იგი შესახედაობით ულამაზოა, ასევე საზიანოა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. სხეულის ცხიმის მოშორება არც ისე ადვილია, ამისთვის თქვენ დაგჭირდებათ დიდი ძალისხმევა, უნდა შეცვალოთ თქვენი ცხოვრების წესი, შეეცადოთ დაიცვათ სწორი კვება და ვარჯიში, ეს ყველაფერი, რა თქმა უნდა, აუცილებელია. მაგრამ ალბათ გაგიკვირდებათ, თუ გაიგებთ, რომ ბადრიჯნის წყალს შეუძლია ამ პროცესის მნიშვნელოვნად დაჩქარება და თქვენთვის მიზნის განხორციელება.

წყლის, ბოჭკოს, ვიტამინების, მინერალებისა და ანტიოქსიდანტების დიდი შემცველობა ბადრიჯანს იდეალურ პროდუქტად აქცევს ცხიმის წვის შემთხვევაში. გარდა ამისა, ბადრიჯანი ასევე ძალზე ნოყიერია, უზრუნველყოფს ნორმალური ფუნქციონირების ყველა აუცილებელ ნივთიერების მომარაგებას. თუ მას სწორად მიირთმევთ, მაშინ ის შეიძლება გახდეს შეუცვლელი დამხმარე მუცლის ცხიმის მოსაშორებლად.

როგორ მოქმედებს ბადრიჯანი წონის დასაკლებად?

ბადრიჯნის უპირატესობა სხვა საკვებთან შედარებით არის მისი მაღალი კვებითი ღირებულება მინიმალური კალორიით. მას აქვს შარდმდენი მოქმედება, ხელს უშლის სითხის შეკავებას და ამავე დროს ამცირებს შიმშილის შეგრძნებას.
თუმცა უნდა იცოდეთ, რომ მარტო ბადრიჯნის წყალი არ იძლევა ეფექტს. მუცლის ცხიმის მოსაშორებლად და წონის დასაკლებად, უნდა დაიცვათ დაბალანსებული დიეტა და დღეში მინიმუმ ნახევარი საათი დაუთმოთ ვარჯიშს.
ბადრიჯნის წყალს აქვს გამწმენდი თვისებები, რადგან ბადრიჯანი ასევე არის დეტოქსიკური პროდუქტი, ის არ შეიცავს ცხიმს და, როგორც უკვე აღვნიშნეთ, ძალიან დაბალკალორიულია.

კიდევ რა სასარგებლო თვისებები აქვს ბადრიჯანს?

1. ბადრიჯანი ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას. მის შემადგენლობაში შემავალი ნივთიერებები შთანთქავს იმ პროდუქტების ცხიმებს, რომლებიც ბადრიჯანთან ერთად მიიღება და, შესაბამისად, ნაწლავებშიც არის.

2. იგი ძალიან მდიდარია მაგნიუმით და რკინით, ამიტომ შესანიშნავია ანემიის თავიდან ასაცილებლად და მთლიანად ჩვენი სხეულის დამცავი ფუნქციების გასაუმჯობესებლად.

3. ბოჭკო, რომელსაც შეიცავს ბადრიჯანი, ხელს უწყობს ორგანიზმის გაწმენდას, მაგრამ გარდა ამისა, მისი მოხმარებით შეიძლება მნიშვნელოვნად შემცირდეს სისხლში შაქრის დონე, ეს პროდუქტი იდეალურია მათთვის, ვისაც დიაბეტი აწუხებს.

4. ბადრიჯანი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ტოქსინების აღმოფხვრას და არეგულირებს საკვების გადასვლას ნაწლავის ტრაქტში. ისინი ძალიან ეფექტურია ყაბზობის წინააღმდეგ ბრძოლაში.

5. ის შეიცავს ფოლატსაც, რაც ძალზე მნიშვნელოვანია ძვლის ჯანმრთელობისთვის.
ბადრიჯანს აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები E ვიტამინისა და ანტოციანების არსებობის გამო. ეს არის ანტიოქსიდანტები, რომლებიც გვიცავს კიბოს და გულსისხლძარღვთა დაავადებებისგან.

6. ასევე შეიცავს კალიუმსა და ნატრიუმს. ეს მინერალები ძალიან მნიშვნელოვანია ნერვული და გულსისხლძარღვთა სისტემის სწორი მუშაობისთვის.

7. ბადრიჯანი ასევე ძალიან სასარგებლოა იმ ადამიანებისთვის, ვისაც ღვიძლის პრობლემები აწუხებს, რადგან იგი ნაღვლის მუშაობას ასტიმულირებს.

როგორ მოვამზადოთ ბადრიჯნის წყალი?

აიღეთ ერთი საშუალო ზომის ბადრიჯანი, გააცალეთ კანი, კარგად გარეცხეთ და დაჭერით კუბიკებად. აიღეთ მინის გრაფინი, ჩაასხით ½ ლიტრი წყალი და ჩაყარეთ დაჭრილი ბადრიჯანი. გააჩერეთ გრაფინი მთელი ღმის განმავლობაში, რომ დამზადდეს ბადრიჯნის ინფუზია. დილით გადაწურეთ სითხე და დალიეთ. ასევე შეგიძლიათ გემოვნების მიხედვით დაამატოთ ცოტაოდენი ლიმონის წვენი. ასე ინფუზია უფრო სასიამოვნო გახდება და მიიღებთ ანტიოქსიდანტების უფრო მეტ დოზას. ბადრიჯნის წყალი უნდა დალიოთ ჭამამდე.

როგორ დავლიოთ ბადრიჯნის წყალი სწორად?

ბადრიჯნის წყალი უნდა დალიოთ შვიდი დღის განმავლობაში. ასეთი დიეტის დაცვა რეკომენდებულია თვეში ერთხელ მაინც. ეს არა მხოლოდ ხელს შეუწყობს მუცლის ცხიმოვანი ნაკეცების შემცირებას, არამედ სხეულს ეფექტურად გაწმენდს მავნე ნივთიერებებისგან.
ამ კვირის განმავლობაში უნდა მიიღოთ ახალი ბოსტნეულის სალათები და ბუნებრივი წვენები. აუცილებლად უნდა შეამციროთ სხვადასხვა ცხიმებისა და ფქვილის პროდუქტების მიღება.
საჭიროა დღეში მხოლოდ ნახევარი ლიტრი ბადრიჯნის წყლის დალევა.
როგორც წესი, ამ კვირის განმავლობაში ორგანიზმი კარგავს 2 კგ-მდე ზედმეტ ცხიმს. მაგრამ გასათვალისწინებელია, რომ ყველას მეტაბოლიზმი განსხვავებულია, ამიტომ ეს მაჩვენებელი შეიძლება განსხვავდებოდეს სხვადასხვა ადამიანებში.
ბადრიჯნის წყლის გარდა, თქვენ შეგიძლიათ მიირთვათ ბადრიჯანი ბუნებრივი ფორმით, მოხარშული ან გამომცხვარი. ეს ყველაფერი დამოკიდებულია თქვენი გემოვნებაზე. მთავარია მოხარშული იყოს, არავითარ შემთხვევაში ნედლი(ნედლი ბადრიჯანი ტოქსიკურია, რადგან ის შეიცავს ალკალოიდს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, პირღებინება და დიარეა).

ბადრიჯნის წყლის გამოყენების შემდეგ, თქვენ მალევე შეაჩნევთ შედეგს. მუცლის ცხიმები და ნაკეცები სრულიად გაქრება.

9 ნიშანი იმისა, რომ ძალიან ცოტა წყალს სვამთ

9 ნიშანი იმისა, რომ ძალიან ცოტა წყალს სვამთ

დღის განმავობაში ადამიანები ვსვამთ სხვადასხვა სახის სითხეს: ყავას, ჩაის, წვენებს, სმუზის, გაზიანი სასმელების, კომპოტების, ღვინოს, ლუდს. სითხის ასეთი შევსების გამო ხშირად გვავიწყდება მთავარი, წყლის დალევა. ალბათ გვგონია, რომ ეს სასმელები თავისუფლად შეავსებს ორგანიზმში წყლის ბალანსს, მაგრამ არა, ეს ასე არაა.

ორგანიზმში წყლის ნაკლებობის გამო, მეტაბოლური პროცესები ირღვევა, ტოქსინები არ გამოიყოფა და დეჰიდრატაცია ხდება. მწვავე დეჰიდრატაცია ხდება გადახურების და ოფლიანობის მომატების, ქარის ამინდთან შერწყმული სითბოს, დაავადებების გამო, რომელსაც თან ახლავს დიარეა და ღებინება, სიცხე და ოფლიანობა.

ორგანიზმში წყლის მუდმივი ნაკლებობა არც ისე შესამჩნევია. ადამიანის სხეული ეჩვევა ამ მდგომარეობას. მაგრამ თუ ამავე დროს არსებობს სითხის დიდი დაკარგვის წინაპირობები, მაგალითად ზაფხულის ცხელი დღეების მოახლოება, მაშინ შესაძლებელია გონების დაბინდვა, დაბნეულობა და სხვა სერიოზული პირობების წინაშე აღმოჩნდეთ, რომლებიც მკურნალობას მოითხოვს.

გსურთ გაიგოთ, სვამთ თუ არა საკმარის წყალს? მაშინ განაგრძეთ სტატიის კითხვა. თუ ქვემოთ ჩამოთვლილი ნიშნებიდან რომელიმე მაინც გახასიათებთ, ე.ი. არ სვამთ საკმარისი რაოდენობით წყალს.

მშრალი პირი.

პირის სიმშრალე პირველი და ყველაზე აშკარა სიმპტომია იმისა, რომ თქვენს სხეულს წყალი სჭირდება. ამ ეტაპზე სხეული უკვე იწყებს გაუწყლოებას. ბუნებრივია, არ უნდა ებრძოლოთ პირის სიმშრალეს ჩაის ან შაქრიანი შეფუთული წვენების ხარჯზე. სხეულს სჭირდება წყალი!

მშრალი კანი.

ჩვენი კანი, ასახავს ყველაფერს, რაც სხეულს ემართება შიგნით. თუ კანის ჭარბი სიმშრალე გაწუხებთ, მაშინ, სავარაუდოდ, ეს მხოლოდ ორგანიზმში წყლის ნაკლებობის გამო ხდება.

ზოგჯერ ძლიერი წყურვილის შეგრძნება.

თუ დროდადრო გემართებათ ისე, რომ ბევრი წყლის დალევის მიუხედავად, ისევ გინდებათ წყალი, ეს ნიშანია იმისა, რომ თქვენი სხეული გაუწყლოებას განიცდის. ეს უკვე აღარ არის მხოლოდ პირის სიმშრალე, ეს უკვე სხეულის საკმაოდ სერიოზული გაუწყლოებაა, რომლის დროსაც ტვინი იწყებს აქტიური SOS სიგნალების გაგზავნას და უბრალოდ ითხოვს წყალს.

მშრალი თვალები

თუ თვალების სიმშრალე, მცირე ქავილიც კი გაქვთ, სასწრაფოდ წადით და წყალი დალიეთ. როდესაც სხეულში წყალი არ არის საკმარისი, ჩვენი ცრემლსადენი მილები შრება. ამან შეიძლება თვალების დიდი დაზიანება გამოიწვიოს. ადამიანები, რომლებიც ატარებენ კონტაქტურ ლინზებს, განსაკუთრებით ყურადღებიანი უნდა იყვნენ ამ სიმპტომის მიმართ.

შარდის მოცულობის შემცირება და ფერის შეცვლა (ხდება მუქი).

ყურადღება მიაქციეთ შარდის რაოდენობას. ის უნდა შეესაბამებოდეს დალეული წყლის რაოდენობას. თუ ეს ასე არაა, მაშინ ორგანიზმი გაძლევთ ნიშანს უწყლოობისა.

გულისცემის გახშირება

როდესაც სისხლის მიმოქცევის სისტემაში წყალი კარგავს წყალს, ხდება ბლანტი, მისი მოცულობა იკლებს, ის უფრო ნელა ცირკულირებს. შედეგად, გულზე იტვირთება, ირღვევა სისხლის მიმოქცევა და ადამიანის ორგანოები არ იღებენ საკმარის ჟანგბადს.

კუნთების მასის შემცირება.

ხრტილისა და სახსრების მსგავსად, კუნთებიც ნახევარი შეადგენს წყალს. ბუნებრივია ვივარაუდოთ, რომ ორგანიზმში წყლის ნაკლებობის დროს, დეჰიდრატაციით, ტენიანობა იკარგება - კუნთოვანი მასის მოცულობა იკლებს. ყველა ტრენერი და ექიმი მივიდა იმ დასკვნამდე, რომ ვარჯიშის დროსაც კი საჭიროა წყლის დალევა პერიოდულად.

ქრონიკული დაღლილობა და ძილიანობა.

თუ სხეულს წყალი არ აქვს საკმარისი რაოდენობით, ის იწყებს მის ძებნას, თუ გარედან არ მიიღო, ორგანიზმში არსებულ სითხეს იწოვს. ეს იწვევს ჟანგბადის უკმარისობას, რომელიც გადაიტანება ყველა ორგანოში. ეს ასევე იწვევს ძილიანობის და დაღლილობის შეგრძნებას. თუ დღითიდღე უფრო და უფრო დაღლილად გრძნობთ თავს, არ გყოფნით ძილი 8 საათიანი ძილის შემდეგაც და ყავაც აღარ გაცოცხლებთ, ეს იმის ნიშნად უნდა ჩათვალოთ რომ წყლის რაოდენობამ იკლო სხეულში.

აღინიშნება საჭმლის მონელების პრობლემები.

მნიშვნელოვანია პირის ღრუს ლორწოვანი გარსის დატენიანება, მაგრამ ეს ასევე ეხება მთელ საჭმლის მომნელებელ სისტემას. სათანადო დატენიანების გარეშე, თქვენს კუჭში ლორწოს რაოდენობა და სიმკვრივე მცირდება, რაც საშუალებას აძლევს კუჭის მჟავას ზიანი მიაყენოს თქვენს შინაგან ორგანოებს. ეს, როგორც წესი, იწვევს იმას, რასაც გულძმარვას და მონელებას ვუწოდებთ.

წყლის რაოდენობა, რომელსაც ჩვენი სხეული იტევს, ასაკის მატებასთან ერთად იკლებს. ამიტომ, წლების მატებასთან ერთად აუცილებლად უნდა გავზარდოთ წყლის მიღება. მიუხედავად იმისა, რომ ნაადრევი დაბერების ნიშნები გარეგნულად უფრო აშკარაა, ის ზიანი, რასაც დეჰიდრატაცია აყენებს შინაგან ორგანოებს, საბოლოოდ დიდი ხნის განმავლობაში იგრძნობა. ასოცირებული რისკების შესამცირებლად, თქვენ უნდა დაიცვათ თქვენი წყლის მიღების რეჟიმი მთელი ცხოვრების განმავლობაში.

როგორ მოვაშოროთ პლასტმასის ჭურჭელს არასასიამოვნო სუნი?

როგორ მოვაშოროთ პლასტმასის ჭურჭელს არასასიამოვნო სუნი?

ვინც ხშრად იყენებთ პლასტმასის ჭურჭელს, ალბათ გეცოდინებათ, რომ ყოველთვის მის გამოყენების შემდეგ იგი იღებს არასასიამოვნო სუნს. ეს გამოწვეულია იმით, რომ პლასტმასის პროდუქტების ფოროვანი სტრუქტურა ძალიან მკაცრად შთანთქავს ნებისმიერ არომატს. ღირს თევზის, ხახვის ან მძაფრი სუნიანი კერძის პლასტმასის კონტეინერში ან ჭიქაში ჩადება? კერძებს მათი სურნელი დაუყოვნებლივ გაუჩნდება. როგორც წესი, რუტინული დაბანა პრობლემას არ გამოასწორებს. იმისათვის, რომ არ მოგიწიოთ სამზარეულოს ჭურჭლის გადაყრა ცუდი სუნის გამო,გასწავლით უსიამოვნო სუნის მოცილების სხვადასხვა ვარიანტს.

ქვემოთ ჩამოთვლილი მეთოდების გასინჯვამდე, კარგად გარეცხეთ კონტეინერი ცხელი წყლით და საწმენდი საშუალებით.

გაზეთი.

გაზეთი ხელს შეუწყობს კონტეინერში საჭმლის სუნის მოცილებას. აიღეთ გაზეთის ფურცელი, კარგად დააქუცმაცეთ და განათავსეთ პლასტმასის თასში. მჭიდროდ დაახურეთ სახურავი. გაზეთი შეიწოვს უსიამოვნო სუნს და რამდენიმე საათში კონტეინერი ახალი იქნება.სასურველია თუ გაზეთს კონტეინერში დატოვებთ მთელი ღამის განმავლობაში, ღამე გაზეთი შეიწოვს ყველა უსიამოვნო სუნს.

ყავა.

ყავა დაგეხმარებათ მოაშოროთ უსიამოვნო სუნი პლასტმასის ჭურჭელში. ეს არის შესანიშნავი შთამნთქმელი და ეფექტურად გამოაქვს ცუდი სუნი ჭურჭლიდან.

ჩაყარეთ ყავის მარცვალი ან დაფქვილი ყავა ჭურჭელში და გააჩერეთ ერთი დღით თავდახურულ მდგომარეობაში. შეგიძლიათ იმდენი ყავის ნალექი ჩაყაროთ, რომ ჭურჭლის ძირი დაიფაროს. შემდეგ მოათავსოთ საყინულეში მთელი ღამის განმავლობაში. დილით გამოიღეთ და ნახავთ რომ სუნი მთლიანად გამქრალია..

ლიმონი.

კარგად დაამუშავეთ პლასტმასის ჭურჭელი ლიმონის წვენით ან მისი ქერქით.შემდეგ დახურეთ სახურავი 24 საათის განმავლობაში. ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლიმონის ეთერზეთი,დაასხით ბამბის დისკს და ისე დაამუშავეთ ჭურჭელი.

სოდა.

შეურიეთ სოდა ცოტა წყალს. აურიეთ კარგად, მიღებული პასტით ფრთხილად დაამუშავეთ კონტეინერის შიდა კედლები. დატოვეთ იგი ერთი დღით. შემდეგ გარეცხეთ თასი და გაშრეთ. საჭიროების შემთხვევაში გაიმეორეთ პროცედურა. სანამ არ მიიღებთ სასურველ შედეგს.

ნახშირი.

მოათავსეთ ნახშირის რამდენიმე აბი პლასტმასის თასში, დააფარეთ სახურავი თასს  და გააჩერეთ მთელი ღამის განმავლობაში. ნახშირი უპრობლემოდ მოაშორებს ცუდ სუნს.

ძმარი.

ჩაასხით თბილი წყალი კონტეინერში, დაამატეთ ¼ ჭიქა 9% ძმარი, რამდენიმე წვეთი ჭურჭლის სარეცხი სითხე, დახურეთ სახურავი, შეანჯღრიეთ და გააჩერეთ რამდენიმე საათით. შემდეგ გამორეცხეთ თბილი წყლით.

ვანილინი
შეავსეთ კონტეინერი თბილი წყლით, დაამატეთ მწიკვი ვანილინი, დახურეთ სახურავი და გააჩერეთ მთელი ღამის განმავლობაში. დილით გადაღვარეთ თასი და გარეცხეთ ჩვეულებრივი მეთოდით.

ბოლო რეკომენდაცია: ნუ გამოიყენებთ პლასტმასის ჭურჭელს,როდესაც უსიამოვნო სუნის მოცილების შემდეგ ისევ აიკიდებს სუნს. ყოველ ჯერზე, უსიამოვნო სუნის აღმოფხვრა უფრო და უფრო რთული იქნება.

თუ არ გაქვთ შესაძლებლობა მთლიანად უარი თქვათ ასეთი კონტეინერების გამოყენებაზე, მაშინ უფრო ხშირად შეცვალეთ იგი.

უკეთესი იქნება თუ გამოიყენებთ მინის ჭურჭელს საჭმლის ან/და საკვების გასათბობად. ნუ დაზოგავთ თქვენს ჯანმრთელობას!

როგორ გავწმინდოთ სარეცხი მანქანა ჭუჭყისა და კირქვისგან 4 ნაბიჯში

როგორ გავწმინდოთ სარეცხი მანქანა ჭუჭყისა და კირქვისგან 4 ნაბიჯში

თქვენი სარეცხი მანქანის რეგულარული დასუფთავება არა მხოლოდ ეხმარება ახალივით გამოიყურებოდეს, არამედ ხელს უწყობს ეფექტურად მუშაობას. ფაქტია, რომ სარეცხი მანქანებში გროვდება: სოკო და ჭუჭყი დალუქვის რეზინაში და, შესაბამისად, უსიამოვნო სუნის გაჩენა; დანადგარის შიგნით ფხვნილის, გამრეცხვის და სხვა დანამატების ნარჩენები; ჭუჭყიანი და წვრილმანები სადრენაჟო ტუმბოს ფილტრში; ჟანგი და ქვიშა ფილტრში შესასვლელ შლანგში.

დროთა განმავლობაში შეიძლება შეამჩნიოთ, რომ გარეცხვის შემდეგ თქვენი სამოსი (განსაკუთრებით ღია ფერის) ისე სუფთად აღარ გამოიყურება, როგორც ადრე.

რამდენად ხშირად გჭირდებათ სარეცხი მანქანის გაწმენდა ჭუჭყისაგან?

ოპტიმალურად - 2-3 თვეში ერთხელ. თუ შინაური ცხოველი გყავთ ან მატყლის საგნებს ხშირად სარეცხ მანქანაში აბარებთ, მაშინ ძირითადი წმენდა უფრო ხშირად უნდა გაკეთდეს.

ამ სტატიაში გაიგებთ თუ როგორ უნდა გაასუფთაოთ სარეცხი მანქანა სწორად, კერძოდ:

-როგორ გავწმინდოთ სარეცხი მანქანის დრამი და რაც მთავარია - გამათბობელი ელემენტი?
-როგორ გავწმინდოთ დალუქვის რეზინი (მანჟეტი)?
-როგორ გავწმინდოთ უჯრა და ფხვნილის მიმღები განყოფილება?
-როგორ გავწმინდოთ წყლის შეყვანის ფილტრი?

1. სარეცხი მანქანის დრამისა და გამათბობელი ელემენტის გაწმენდა მასშტაბისგან.

პირველ ეტაპზე, ჩვენ უნდა გავწმინდოთ მანქანის შიდა მხარე, კერძოდ, მოვაცილოთ მინერალური ნალექები გამათბობელ ელემენტსა და დრამზე. როგორ გავაუმჯობესოთ სარეცხი მანქანა? ყველა მეთოდის საიდუმლო მარტივია და იგივე: მას შემდეგ, რაც სასწორი შედგება მაგნიუმის და კალციუმის მარილებისგან, საჭიროა მასზე მოქმედება ორგანული ან არაორგანული მჟავებით. ჩვეულებრივი ძმარი ან ლიმონმჟავა.

მეთოდი 1. როგორ გავწმინდოთ სარეცხი მანქანა ძმრით და სოდით

დაგჭირდებათ: 2 ჭიქა ალკოჰოლური თეთრი ძმარი ან ჩვეულებრივი ძმარი 9%; 1/4 ჭიქა სოდა 1/4 ჭიქა წყალი ღრუბელი მაგარი მხარით.

რა უნდა გააკეთოს: შეურიეთ საცხობი სოდა და წყალი პატარა თასში, დაამატეთ საცხობი სოდის ნარევი თქვენი აპარატის სარეცხის უჯრას და დაასხით ძმარი ბარაბანში. ჩართეთ ცარიელი მანქანა ყველაზე მაღალ ტემპერატურაზე და ყველაზე დიდხანს.

მეთოდი 2. როგორ გავწმინდოთ სარეცხი მანქანა ლიმონმჟავით,

სარეცხი მანქანის გაწმენდა ლიმონმჟავით კიდევ უფრო ადვილია. დაგჭირდებათ: 1-6 კოლოფი ლიმონმჟავა. რამდენ ლიმონმჟავას ამოიყენებთ გდამოკიდებულია სარეცხი მანქანის მოცულობაზე და მისი დაბინძურების ხარისხზე.

მოქმედება: სარეცხის უჯრაში დაამატეთ ლიმონმჟავას ფხვნილი. ჩართეთ მანქანა მაქსიმალურ ტემპერატურაზე და მახსიმალურ დროზე.

ნაბიჯი 2. მანჟეტის (დალუქვის რეზინის) დასუფთავება

მანქანამ დაასრულა თვითწმენდა და შეგვიძლია დავიწყოთ დალუქვის რეზინის რეცხვა. ამ ნოტიო ადგილს უყვარს ჭუჭყისა და ობის დაგროვება, ამიტომ იგი განსაკუთრებით ფრთხილად უნდა გაიწმინდოს. ეს შეიძლება გაკეთდეს ნებისმიერი საწმენდი საშუალებით, მაგალითად, სოდა. თუ ხედავთ ძალიან ბევრ ჭუჭყს, რომელსაც ასევე აქვს ძლიერი უსიამოვნო სუნი, გამოიყენეთ უფრო ძლიერი საშუალება.მაგრამ გაითვალისწინეთ, რომ ძალიან ხშირად არასასურველია ქლორის შემცველი პროდუქტების გამოყენება, წინააღმდეგ შემთხვევაში ეს საფრთხეს უქმნის რეზინის დეფორმაციას.

რა უნდა გააკეთოთ: არჩეული პროდუქტის ცოტა ნაწილი წაუსვით ნესტიან ქსოვილს ან ღრუბელს, ნაზად მოზიდეთ რეზინი თქვენსკენ და წაუსვით კორპუსის მეტალის ნაწილს.

ასევე გახსოვდეთ, რომ რეზინის სამაჯური თავად უნდა გაიწმინდოთ ანალოგიურად. ჭუჭყის უმეტესი ნაწილი ლუქის ქვედა ნაწილში გროვდება, მაგრამ მისი გარშემოწერილობა უნდა გაიწმინდოს. ფრთხილად იყავით, რომ რეზინი ძალიან ძლიერად არ გაიყვანოთ, რომ არ დაზიანდეს. დაბოლოს, მთლიანი მანჟეტი გაასუფთავეთ ნესტიანი ქსოვილით.

ნაბიჯი 3. გაასუფთავეთ უჯრა (კონტეინერი)

გამოიღეთ უჯრა. სავარაუდოდ, შემდეგი სურათი გამოჩნდება თქვენს წინაშე - ფხვნილის ნარჩენები მის განყოფილებაში. ჩალბეთ უჯრა წყალშ რამოდენიმე საათის განმავლობაში, როდესაც ნარჩენი ფხვნილი მოლბება მოაცილეთ და სუფთა წყალი გადაავლეთ. ამის შემდეგ ცხელი წყლის, ძმრისა და სოდის ნარევში ჩაალბეთ უჯრა. გააჩერეთ 30 წუთის განმავლობაში, ან სასურველია რამდენიმე საათის განმავლობაში.

შემდეგ დაიწყეთ ღრუბლისა და კბილის ჯაგრისის გამოყენება (განსაკუთრებით საჭიროა ძნელად მისადგომი ადგილების დასუფთავებისთვის). დაბოლოს, ამოიღეთ ნარჩენების ნებისმიერი პროდუქტი, გაწმინდეთ უჯრა მშრალად და ჩადეთ უკან.

ნაბიჯი 4. წყლის შეყვანის ფილტრის გაწმენდა

დროთა განმავლობაში, შესასვლელი შლანგის ფილტრი ჟანგისა და ქვიშისგან იკეტება, შემდეგ მანქანა უარს ამბობს რეცხვაზე და წყლის მიღებას წყვეტს. ეს პროცედურა შეიძლება  ყოველ ექვს თვეში ერთხელ ჩატარდეს.

დაგჭირდებათ: ძველი კბილის ჯაგრისი; ქინძისთავები ან ქვაბები. რა უნდა გააკეთოს: ცივი წყლის ონკანი გამორთეთ სარეცხის მანქანაზე (აუცილებელია!). ჩართეთ მანქანა უკანა მხარეს შესასვლელად. კორპუსის მარჯვენა ზედა ნაწილში დაინახავთ შესასვლელ შლანგს გახსენით შლანგის კაკალი საათის ისრის საწინააღმდეგოდ. დაათვალიერეთ ხვრელი, ნახეთ პატარა ფილტრი ბადეებით? ამოიღეთ იგი ფანრით. გაასუფთავეთ ფილტრი წყალში კბილის ჯაგრისით; შეცვალეთ ფილტრი და მჭიდროდ მოაბრუნეთ შესასვლელი შლანგი საათის ისრის მიმართულებით. გახსენით მანქანაში ცივი წყლის წვდომა.

მოიცილეთ სახიდან არასასურველი თმა სახლის პირობებში

მოიცილეთ სახიდან არასასურველი თმა სახლის პირობებში

ოცნებობთ ლამაზ და გლუვ კანზე? გსურთ მოიშოროთ ტუჩის ან ნიკაპის ზემოთ არსებული მუქი თმა? ამ ესთეტიკური პრობლემის გადასაჭრელად არსებობს ეფექტური გზები, რომელსაც ამ სტატიაში დეტალურად გაეცნობით.

ჩვენი რეკომენდაციების გამოყენებით შეგიძლიათ სახიდან თმის მოცილება ძვირადღირებული კოსმეტიკური საშუალებებისა და პროცედურების გამოყენების გარეშე.

მარტივი ნიღბის საშუალებით ადვილად მოიცილებთ სახიდან არასასურველ თმას. მისი მოსამზადებლად დაგჭირდებათ: 1 კოვზი ჟელატინი, 1 სუფრის კოვზი რძე და 1 ცალი პომიდორი

პომიდორი დააბლენდერეთ და გაწურეთ სუფთა ნაჭრის გამოყენებით. შეურიეთ 1სუფრის კოვზი წვენი დანარჩენ ინგრედიენტებს. მიღებული ნარევი წაისვით ფუნჯით მთელს სახეზე, თვალის მიდამოების გამოკლებით. სრული გაშრობის შემდეგ მოიშორეთ ნიღაბი სახიდან, დაიბანეთ თბილი წყლით და დაიტენიანეთ კანი დამატენიანებლით. ეს ნიღაბი შეიძლება გაკეთდეს კვირაში რამდენჯერმე.

წყალბადის  ზეჟანგი

წყალბადის ზეჟანგი ხელს უწყობს თმის გათხელებას, მაგრამ მისი დიდი რაოდენობით გამოყენება არ შეიძლება. ასევე აუცილებელია პეროქსიდის კონცენტრაციის გათვალისწინება, ყველაზე შესაფერისი ვარიანტია 6-9%.

პეროქსიდის გამოყენების სამი გზა არსებობს:

1. დაასველეთ ბამბის დისკი წყალბადში და წაისვით არასასურველ თმაზე, გაიჩერეთ ნახევარი საათის განმავლობაში, შემდეგ კი დაიბანეთ წყლით.

2. შეურიეთ 50 მლ პეროქსიდს ამიაკის ხუთი წვეთი და 1 კოვზი თხევადი საპონი. წაისვით ნარევი სახეზე 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაიბანეთ გვირილის ჩაით.

3. მგრძნობიარე კანის მქონესთვის შესაფერისია შემდეგი რეცეპტი: აურიეთ 1 კოვზი 3% პეროქსიდი 1 სუფრის კოვზ თხევად საპონს და ნახევარ ჩაის კოვზ საცხობ სოდას. წაუსვით მიღებული მასა სახვევზე და დაიდეთ თმაზე 20 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაიბანეთ თბილი წყლით.

უმჯობესია კოსმეტიკური პროცედურების ჩატარება პეროქსიდით კვირაში ერთხელ და არა უფრო ხშირად.

სოდა

სოდა ჰიდროპერიტთან ერთად თმას ათხელებს. საკმარისია შეურიოთ 1 კოვზი სოდა ერთ დაქუცმაცებულ ტაბლეტ ჰიდროპერიტს, განაზავეთ ნარევი თბილი წყლით და წაისვით კანზე ოცი წუთის განმავლობაში. ნარევის ნარჩენები უნდა მოიშოროთ ბამბის დისკით, შემდეგ კი დაიბანოთ თბილი წყლით. ეს ნარევი შეიძლება წაისვათ სახეზე კვირაში რამდენჯერმე, უფრო ხშირად.

იოდი

ამ საშუალების მუდმივი გამოყენება არამარტო ანელებს თმის ზრდას, არამედ იწვევს თმის ცვენას, ვინაიდან ის დესტრუქციულად მოქმედებს თმის ფოლიკულზე. საკმარისია 2 მლ იოდს შეურიოთ 35 მლ 70% სამედიცინო სპირტი, 3 მლ ამიაკი და 3 მლ აბუსალათინის ზეთი მინის ჭურჭელში, დაახუროთ სახურავი და გააჩეროთ ოთხი საათის განმავლობაში. შემდეგ ნარევი უნდა წაისვათ არასასურველ თმაზე ბამბის საცხით და დატოვოთ, სანამ მთლიანად შეიწოვება. პროცედურა უკეთესია გაიმეოროთ დღეში ორჯერ ორი კვირის განმავლობაში, შემდეგშეისვენოთ 1 კვირის განმავლობაში.

ყურადღება! თუ ასეთი ნიღბის გამოყენება იწვევს წვას და ქავილს, პროცედურა უარი უნდა თქვან.

ლიმონი თაფლით

ლიმონი ხელს უწყობს არა მხოლოდ თმის გაღიავებას, არამედ კანის კარგ წმენდას, თაფლი კი ატენიანებს მას. ლიმონისა და თაფლის ნიღბის მოსამზადებლად აუცილებელია თაფლისა და ლიმონის წვენის შერევა თანაბარი პროპორციით, შემდეგ კი წავუსვათ ნარევი 15 წუთის განმავლობაში წრიული მოძრაობით თმის ზრდის საწინააღმდეგო მიმართულებით პრობლემურ ადგილებში. სახეზე დარჩენილი ნარევი უნდა დაიბანოთ წყლით და წაისვათ სახის კანზე დამატენიანებელი საშუალება. ნიღაბი შეიძლება გაკეთდეს კვირაში 2-3-ჯერ.

სმუზის 10 მარტივი რეცეპტი ორგანიზმის გასაწმენდად

სმუზის 10 მარტივი რეცეპტი ორგანიზმის გასაწმენდად

საჭმლის მომნელებელი სისტემის, ჯანსაღი თმის, ფრჩხილებისა და კანის ნორმალიზაცია შეგიძლიათ სხეულის გაწმენდის მეშვეობით.  ასეთ დროს სულაც არ არის აუცილებელი რთული დიეტის დაცვა. საკმარისია თქვენს რაციონში შეიტანოთ რამდენიმე მულტივიტამინური პროდუქტი, რომელსაც აქვს გამწმენდი ეფექტი. ყველაზე მარტივი რამ არის მათი გაერთიანება ერთ სასმელში, გამამხნევებელ სმუზიში.

ჩვენ შევადგინეთ უგემრიელესი და ჯანსაღი სმუზის რეცეპტების სია, რომლებიც დაგეხმარებათ თქვენი სხეულის გაწმენდისა და კეთილდღეობის გაუმჯობესებაში.

ისპანახი, ბანანი, ლიმონი

მცირე ულუფა ისპანახი საკმარისია იმისათვის, რომ შეავსოთ ორგანიზმის ყოველდღიური მოთხოვნილება გარკვეული ვიტამინებისა და საკვები ნივთიერებების მიმართ. აიღეთ 350 მლ წყალი, დაუმატეთ 3 ბანანი, ისპანახის რამოდენიმე ფოთოლი, ნახევარი ლიმონის წვენი. დააბლენდერეთ ეს ყველაფერი რომ მიიღთ ერთგვაროვანი მასა.

მოცვი, ბანანი, ლიმონი, ნიახური

მოცვი ძალიან გემრიელი და ჯანსაღი კენკრაა. იგი აძლიერებს იმუნურ სისტემას და სასარგებლო გავლენას ახდენს ადამიანის მხედველობაზე. ბლენდერში მოათავსეთ 2 ბანანი, 3 სუფრის კოვზი მოცვი, 1/3 ლიმონის წვენი, 2-3 ნიახურის ღერო და ერთი ჭიქა წყალი. დააბლენდერეთ და სმუზი მზადაა.

ნიახური, ისპანახი,ცაცხვი,  ბანანი

ნიახური არის საკვები, რომელსაც არა მხოლოდ ზედმეტი კალორიების დაწვის უნარი აქვს, არამედ მდიდარია ვიტამინებით და ნუტრიენტებით. მწვანე სმუზის მოსამზადებლად: ბლენდერში ათქვიფეთ 2 ნიახურის ღერო, ერთი ჭიქა ისპანახის ფოთლები, ერთი ჭიქა წყალი, ნახევარი ცაცხვის წვენი და 1 ბანანი. მულტივიტამინის კოქტეილი მზადაა.

ისპანახი, ბანანი, ვაშლი, ლიმონი

ძალიან საინტერესო და ჯანსაღი კომბინაციაა ბანანი და ისპანახი. ბანანი შესანიშნავია თქვენი გუნება-განწყობილების ასამაღლებლად, დაღლილობის სინდრომის შესამსუბუქებლად და ენერგიის მისაღებად. შეუთავსეთ 1 ჭიქა ისპანახის ახალი ფოთლები, 2 ბანანი, 1 ვაშლი, 1 ჭიქა წყალი და ნახევარი ლიმონის წვენი და ათქვიფეთ ბლენდერში.

კიტრი, სალათის ფოთოლი, ლიმონი, თაფლი

კიტრს აქვს სხეულისგან ტოქსინების მოცილების უნარი, სალათის ფოთლები კი ვიტამინის მდიდარი წყაროა. სმუზის მომზადება ძალიან მარტივი და სწრაფია: მოათავსეთ სალათის ფოთლები ბლენდერში, დაუმატეთ 1 საშუალო კიტრი, ½ ლიმონის წვენი, 1 ჭიქა წყალი და1 სუფრის კოვზი თაფლი. ისევ აურიეთ კარგად და სმუზიც მზადაა.

სტაფილო, ჭარხალი, ნიახური, კიტრი, ვაშლი, ოხრახუში, კოჭა

ბლენდერში მოათავსეთ 1 ცალი სტაფილო, 1 ჭარხალი, 1 ყუნწი ნიახური, 1 კიტრი, 2 ვაშლი, ოხრახუში და მცირე კოჭა. დააბლენდერეთ ყველაფერი ისე, რომ მიიღოთ ერთგვაროვანი მასა.

ისპანახი, სალათის ფოთოლი, ნიახური, მსხალი, ბანანი და ლიმონი

ეს სმუზი გააძლიერებს იმუნურ სისტემას და სხეულის თავდაცვის სისტემას. დააბლენდერეთ ისპანახის ფოთლები, 5 ცალი სალათის ფოთოლი, 3 ნიახური ღერო, 1 მსხალი, 1 ბანანი, ლიმონის წვენი და 1,5 ჭიქა წყალი.

სტაფილო, ვაშლი, კოჭა, ბანანი, ფორთოხალი და პიტნა

ამ წვნიანი სასმელის ერთი შეხედვით განწყობაც კი გაიზრდება. აიღეთ 3 სტაფილო, 2 მწვანე ვაშლი, 1 კოჭას ნაჭერი, 2 ბანანი, 1 ფორთოხალი და 1 მუჭა პიტნის ფოთლები. თავიდან უნდა გააკეთოთ წვენი სტაფილოს, ვაშლისა და ფორთოხლისგან, შემდეგ კი შეურიოთ სხვა ინგრედიენტებს ბლენდერში. მიღებული სმუზი შეგიძ₾იათ გაუნაწილოთ მეგობარს, რადგან ის ორი პორციაა.

ვაშლი, ლიმონი და კიტრი

ლიმონი მდიდარია C ვიტამინით, ხოლო ვაშლი მდიდარია რკინითა და პექტინებით.წარმოიდგინეთ მათი ნაერთი რამდენად სასარგებლო იქნება ორგანიზმისთვის. ბლენდერშიდააბლენდერეთ 1 ვაშლი, ნახევარი ლიმონის წვენი და 2 კიტრი.

ბანანი, ვაშლი და ქატო

დღის შესანიშნავ დასაწყისად შეგიძლიათ აქციოთ სმუზი, რომელიც შეიცავს ბევრ ჯანმრთელ ინგრედიენტს. აიღეთ ნახევარი ბანანი, ნახევარი მწვანე ვაშლი, 1 სუფრის კოვზი ქატო, 1 ღერო რეჰანი, ისპანახი ან პიტნა და კარგად ათქვიფეთ ბლენდერში. უმჯობესია აირჩიოთ მწვანეთაგან ერთი, რომ არ აურიოთ არომატები. მიღებული სმუზი მიირთვით დილით საუზმეზე.

პანკრეასის მკურნალობის 3 ყველაზე მარტივი და ეფექტური რეცეპტი

პანკრეასის მკურნალობის 3 ყველაზე მარტივი და ეფექტური რეცეპტი

 

პანკრეასი ადამიანის ორგანიზმში საკმაოდ მნიშვნელოვანი ორგანოა, რომელიც მარტივად რომ ვთქვათ, გარკვეულწილად პასუხისმგებელია როგორც საჭმლის მონელებისთვის, ასევე მეტაბოლური პროცესებისთვის. ეს არის პანკრეასი, რომელიც გამოყოფს პანკრეასის წვენს, რომელიც აუცილებელია საჭმლის მონელებისთვის, გლუკაგონისა და ინსულინისთვის.

ამ მხრივ, პანკრეასი საკმაოდ მნიშვნელოვანი ორგანოა და მისი მუშაობის დარღვევები თან ახლავს სხვადასხვა პათოლოგიის განვითარებას, მაგალითად, ფსორიაზი, პანკრეატიტი, შაქრიანი დიაბეტი და ა.შ.

რა ხალხური სამკურნალო საშუალება არსებობს პანკრეასის სამკურნალოდ?

იმისთვის, რომ იმკურნალოთ პანკრეასის დაავადებას, არ არის აუცილებელი მაშნვე ექიმის კართან მივიდეთ (თუკი იგი მსუბუქ ფორმებშია). ამისთვის თქვენ შეგიძლიათ მოამზადოთ ბუნებრივი საშუალებებისგან დამზადებული ჯანსაღი და უვნებელი, გვერდითი მოვლენებისგან დაცული საშუალებები.

გაგაცნობთ რამოდენიმე მათგანს.

  1. კამის თესლი

პანკრეასის სამკურნალოდ არაჩვეულებრივია კამის თესლის ინფუზია. მის მოსამზადებლად თქვენ დაგჭირდებათ:

  • 1 ჩაის კოვზი კამის თესლი
  • 1 ჭიქა წყალი

მომზადება:

აადუღეთ დაახლოებით 1 ჭიქა სუფთა წყალი. ჩაასხით პატარა თასში და დაამატეთ 1 ჩაის კოვზი კამის თესლი. დააფარეთ თავზე და გააჩერეთ 1 საათი, რომ კამის თესლმა დადებითი ნივთიერებები გამოუშვას წყალში. დროის გასვლის შემდეგ, ნარევიდან ფადაწურეთ სუფთა ნაჭრის დახმარებით. მიღებული სითხე უნდა სვათ მთელი დღის განმავლობაში პატარ-პატარა ყლუპებად.

2. შვრიაპანკრეასის მკურნალობის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული და ეფექტური ხალხური საშუალებაა შვრია. შვრიის ფაფა უძველესი დროიდან მიიჩნეოდა სასარგებლო პროდუქტად  ხალხურ მედიცინაში. მისი მიღება რეკომენდებულია პანკრეასის სამკურნალოდ.

მის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ იმდენი რაოდენობის შვრია, რამდენის ჭამასაც შეძლებთ ერთჯერზე. ჩვეულებრივი მეთოდით მოხარშეთ შვრია, მაგრამ არ დაამატოთ არც მარილი და არც ზეთი. ამ ფაფის მირთმევა რეკომენდებულია დილით, საუზმეზე. რა თქმა უნდა, ასეთი საკვები ძალიან მალე მოსაწყენი ხდება, თუმცა ფაფა შეგიძლიათ შეცვალოთ შვრიის ინფუზიით, რომელიც ასე უნდა მოამზადოთ: 350 გ შვრიას უნდა დაასხათ ერთი ლიტრი მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 1 საათის განმავლობაში. მიღებული მასიდან გადაწურეთ სითხე და მიიღეთ ყოველდღიურად.

რჩევა. საუკუნეების განმავლობაში შემუშავებული ხალხური საშუალებები არ შემოიფარგლება მხოლოდ წამლებით და მედიკამენტებით. სპეციალურად შემუშავებული სუნთქვითი ვარჯიშები, რომლებიც ძალიან სასარგებლოა, მაგალითად, პანკრეატიტის დროს, საკმაოდ კარგად დაიმკვიდრა თავი. 

ამისთვის უნდა გააკეთოთ შემდეგი: შეისუნთქეთ მეტი ჰაერი გულმკერდში, შემდეგ კი ამოისუნთქეთ ყველაფერი და გააჩერეთ სუნთქვა. სუნთქვის შეკავებისას, კუჭი ოდნავ ასწიეთ ზემოთ, ნელა ითვლით სამამდე და შემდეგ გაათავისუფლეთ დაძაბულობა მუცლის კუნთებში. თუ ამ ვარჯიშს დღეში 10-ჯერ აკეთებთ, ეს დაგეხმარებათ პანკრეასის გაძლიერებასა და მისი ზოგიერთი დაავადების მოშორებაში.

3. კეფირი და წიწიბურა

კეფირისა და წიწიფურის წამლის მოსამზადებლად თქვენ უნდა გააკეთოთ შემდეგი:

სასურველია ამ წამლის მომზადება დაიწყოთ საღამოს. ამისთვის დაგჭირდებათ  მხოლოდ ½ ლ კეფირი და  ერთი ჭიქა წიწიბურა. კარგად გარეცხეთ წიწიბურა შემდეგ კი დაამატეთ კეფირი, გააჩერეთ 12 საათი, რომ მომზადდეთ ინფუზია. დროის გასვლის შემდეგ, მიღებული ნარევი გაყავით ორ თანაბარ ნაწილად, რომელთაგან ერთი უნდა მიირთვათ საუზმედ, ხოლო მეორე სადილად. უფრო სასარგებლო იქნება, თუ 2 დღის განმავლოობაში  სხვა საჭმელს არ მიირთმევთ, შემდეგ შეგიძლიათ ლანჩზე მიირთვათ ორთქლზე მომზადებული ბოსტნეული. ასეთი დიეტა უნდა დაიცვათ 10 დღის განმავლობაში, 10 დღე შეისვენეთ, შემდეგ კვლავ გაიმეორეთ ყველაფერი. ადამიანებმა, ვინც ეს მეთოდი სცადა, აღნიშნეს, რომ რამოდენიმე დღეში უკვე გაუუმჯობესდათ მდგომარეობა და ტკივილმა დაიწყო შესუსტება.

ჯანმრთელი ცხიმები სიმსუქნის წინააღმდეგ. ის რაც აქამდე არ იცოდით

ჯანმრთელი ცხიმები სიმსუქნის წინააღმდეგ. ის რაც აქამდე არ იცოდით

არავის მოსწონს ზედმეტი კილოგრამების მომატება. რატომღაც ყველას გონებაში ისე გვაქვს ჩაბეჭდილი, რომ თუკი წონაში ცოტათი მაინც მოვიმატეთ, ამისთვის უნდა შევამციროთ ცხიმიანი საკვების მიღება. მაგრამ ეს სულაც არ არის სწორი გამოსავალი. არსებობს ცხიმი, რომელიც არა მხოლოდ ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა, არამედ ქოლესტერინის დონის შემცირებაში დაგეხმარებათ.

მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ "სწორი" ცხიმი - კერძოდ, უჯერი ცხიმოვანი მჟავები - ეხმარება "გაქვავებულ" ცხიმოვანი დეპოზიტების დაშლასაც კი. უჯერი ცხიმის ყველაზე უხვი წყაროა ავოკადო, ზეითუნის ზეთი, ზოგიერთი თევზი და თხილი.

 

კარგი და ცუდი ცხიმები

სხეულის ზრდა და განვითარება, შინაგანი ორგანოების დაცვა, უჯრედული მემბრანის ელასტიურობის მხარდაჭერა, საჭმლის ათვისების ხელშეწყობა - ყველა ეს ამოცანა შესანიშნავად უმკლავდება ... ცხიმს! ითვლება, რომ დაბალანსებული დიეტის დროს მისი წილი შეიძლება იყოს 30% -მდე (გრამებში ეს არის 100 გრამი მამაკაცებისთვის და 80 გრამი ქალებისთვის, ეს დამოკიდებულია ფიზიკურ და ცხოვრების წესზე). 

ადამიანის ორგანიზმში არსებობს ორგვაროვანი ცხიმები. ორი დიდი ჯგუფი, გაჯერებული და უჯერი ცხიმები, ძალიან განსხვავებულ დიეტურ როლებს ასრულებენ. 

უჯერი ცხიმოვანი მჟავები არა მხოლოდ ორგანიზმს აწვდიან "კარგ" ქოლესტერინს, მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინს (HDL), არამედ მისი დახმარებით მუდმივად ამცირებენ მავნე LDL დონეს. ანუ, თუ თქვენ ჭამთ გაჯერებული ცხიმის შემცველ რამეს, ის ერთდროულად უნდა შეიცავდეს უჯერი ცხიმს, შემდეგ კი "კარგი" ცხიმი დაამარცხებს "ცუდს"!

გამოქვეყნებულმა გამოკვლევებმა დაადასტურა, რომ "ხარისხიანი" ცხიმოვანი მჟავები ხელს უწყობენ მეტაბოლიზმს, მათი მონაწილეობით, საკვები უკეთ ითვისება და სრულად შეიწოვება. სწორი ცხიმის მუდმივი დოზირებით მიღებისას, სხეული წყვეტს კონცენტრირებას მისი რეზერვების დაგროვებაზე. მეცნიერები განმარტავენ, რომ დიეტური უჯერი ცხიმი ააქტიურებს სპეციალურ პროტეინ PPAR-alpha- ს, რომელიც წვავს არსებულ ცხიმს მუცლის, ბარძაყების, დუნდულოების კანქვეშა რეგიონში და ხელს უშლის ღვიძლში ცხიმების დაგროვებას.

ჯანსაღი ცხიმის კიდევ ერთი საიდუმლო არსებობს. გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ უჯერი ცხიმოვანი მჟავები აქვთ სისხლში შაქრის დონის სტაბილიზაციის ნიჭი, რაც ნიშნავს, რომ მათი მოხმარებისას იმუნური ხართ შიმშილის მოულოდნელი აფეთქებებისგან, რომლებიც ხშირად თან ახლავს სწრაფი კვების პროდუქტებს და ტკბილეულს. სხვა მკვლევარებმა შეადარეს ადამიანების განცდები, რომლითაც ჭამენ მაღალ და დაბალ უჯერი ცხიმოვან მჟავებს, იგივე კალორიებისთვის. აღმოჩნდა, რომ ლანჩიდან ორი საათის შემდეგ, მათ, ვინც უჯერი ცხიმები მიიღეს, თავს საკმაოდ კომფორტულად გრძნობდნენ, ხოლო მეორე ჯგუფი, რომლებიც სასარგებლო ცხიმოვანი მჟავების გარეშე დარჩნენ, უკვე მშივრები იყვნენ.

 

წარმოგიდგენთ რამოდენიმე ცხიმიან საკვებს, რომლებიც სინამდვილეში ძალიან მკვებავი და ჯანსაღია:

  • ავოკადო

ავოკადო არის ხილი, რომელიც ცხიმისგან აწვდის ორგანიზმს 77% კალორიას. ეს არის კალიუმის და ბოჭკოვანი პროდუქტის შესანიშნავი წყარო და აქვს მნიშვნელოვანი გულსისხლძარღვთა ჯანმრთელობის სარგებელი.

  • შავი შოკოლადი

შავი შოკოლადი მდიდარია ცხიმებით, ნუტრიენტებითა და ანტიოქსიდანტებით და ძალიან სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.

  • ცხიმიანი თევზი

ცხიმიანი თევზი მდიდარია მნიშვნელოვანი ნუტრიენტებით, განსაკუთრებით ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით. ცხიმიანი თევზის მიღება აუმჯობესებს ჯანმრთელობას და ამცირებს ყველა სახის დაავადების რისკს.

  • თხილი

თხილი წარმოუდგენლად ჯანმრთელია. ეს მცენარეული ცილის დიდი წყაროა, მდიდარია ჯანსაღი ცხიმებით და ბოჭკოებით, ასევე ვიტამინით E და მაგნიუმით, მინერალით, რომელსაც ადამიანების უმეტესობა არ იღებს საკმარისად.

ყველაზე სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის: ნუში, კაკალი, მაკადამიის კაკალი.

  • ზეითუნუს ზეთი

ზეითუნის ზეთი შეიცავს E და K ვიტამინებს და მდიდარია ძლიერი ანტიოქსიდანტებით, რომელთაგან ზოგიერთს შეუძლია გაუმკლავდეს ანთებას და ხელს უშლის სისხლში LDL დაჟანგვას.

გარდა ამისა, ზეითუნის ზეთს შეუძლია შეამციროს არტერიული წნევა, გააუმჯობესოს ქოლესტერინის დონე და თავიდან აიცილოს გულის დაავადებებთან დაკავშირებული რისკები.

  • უცხიმო იოგურტი

სინამდვილეში, ცხიმიანი იოგურტი ძალიან ჯანმრთელია. იგი შეიცავს იგივე აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს, როგორც სხვა ცხიმიანი რძის პროდუქტები. ასეთი იოგურტი მდიდარია პრობიოტიკური ბაქტერიებით, რომლებსაც აქვთ ძლიერი სასარგებლო გავლენა ჯანმრთელობაზე.

გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ იოგურტს საგრძნობლად შეუძლია გააუმჯობესოს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ჯანმრთელობა და დაეხმაროს თუნდაც გულის დაავადებებთან ბრძოლაში.

რამოდენიმე რჩევა  სააღდგომო კვერცხების შეღებვისას უჩვეულო ფერის მისაღებად

რამოდენიმე რჩევა  სააღდგომო კვერცხების შეღებვისას უჩვეულო ფერის მისაღებად

კარგად შეღებილი სააღდგომო კვერცხი და უგემრიელესი პასკა აღდგომის სიმბოლოდ იქცა. რა სჯობს წითლად შეღებილ კვერცხს, თვალსაც უხარია და გულსაც. 

თითოეული დიასახლისი თავად ირჩევს რეცეპტს, მაგრამ სანამ ამ პროცესს დაიწყებთ, არსებობს რამდენიმე მარტივი ძირითადი წესი, რომელიც უნდა დაიცვათ. ამ წესების დაცვის შემდეგ საღებავის ფერი იქნება უფრო ნათელი და ზოლების გარეშე.

  • კვერცხები მაცივრიდან უნდა გამოიღოთ დუღილამდე 1-2 საათით ადრე. კვერცხები უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურაზე, რათა ცხელ წყალში არ გასკდნენ.
  • კვერცხები უნდა გაირეცხოს საპნით, შემდეგ კი ალკოჰოლით შეიზილოს.
  • უმჯობესია 1 სუფრის კოვზი სუფრის მარილი ჩაყაროთ წყლიან ქვაბში. ხელს შეუწყობს კვერცხის ნაჭუჭის ფორმის შენარჩუნებას.
  • იმისათვის, რომ საღებავი უკეთესი იყოს, არ იქნება ზედმეტი წყალში 1 სუფრის კოვზი ძმარი (9%) დამატება.
  • გაიკეთეთ ხელებზე რეზინის ხელთათმანებით, რომ საღებავი არ გადაგედოთ კანზე და ფრჩხილების ქვეშ;
  • კვერცხის შეღებვის შემდეგ საჭიროა კვერცხის გაწმენდა მცენარეული ზეთით, შემდეგ გაპრიალება მშრალი ქსოვილით. ამ ყოველივეს შემდეგ ისინი აღმოჩნდებიან ნათელი და კაშკაშა.

სააღდგომოდ კვერცხებს შეღებვა ხახვის ფურცელში

სააღდგომოდ კვერცხების შეღებვის ყველაზე პოპულარული და ცნობილი გზაა ხახვის ფურცელი. ეს არის ყველაზე მარტივი და ეფექტური რეცეპტი, რომელსაც ჩვენი დიდი ბებიები ჯერ კიდევ იყენებდნენ.

კვერცხის შეღებვა შესაძლებელია ყვითლად, წითლად ან მუქი ყავისფერით ხახვის ფურცლის გამოყენებით. ფერი დამოკიდებულია ფურცლის რაოდენობაზე.

როგორ შევღბოთ ხახვის ფურცელში?

  • 8-10 ხახვის ფურცელი მოათვსეთ ქვაბში და დაფარეთ წყლით. დადგით ცეცხლზე და გააჩერეთ 30-40 წუთი;
  • გამორთეთ ცეცხლი და გააჩერეთ შეფუთულ მდგომარეობაში დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში;
  • მიღებულ მასიდან ამოიღეთ ხახვის ფურცლები და მოაყარეთ მარილი. შემდეგ მოათავსეთ მასში კვერცხები და მოხარშეთ 7-10 წუთი. ადუღეთ უფრო მეტხანს, თუ გსურთ უფრო მდიდარი ფერი.

კვერცხის შეღებვა კურკუმით, ჭინჭრით ან ჭარხლით

მართალია ტრადიციული სააღდგომო კვერცხი მუქი წითელი უნდა იყოს, მაგრამ სურვილის შემთხვევაში შეგიძლიათ იგი შეღებოთ სხვადასხვა ფერით. ასე სააღდგომო სუფრასაც გაახალისებთ და ბავშვებსაც.

თქვენს სამზარეულოში შეგიძლიათ იპოვოთ უვნებელი და ორიგინალური საღებავები. პროდუქტების სხვადასხვა კომბინაცია კვერცხებს უნიკალურ ფერს მისცემს.

ყვითელი კვერცხები - კურკუმა, ლიმონის კანი, ან კალენდულას ყვავილები.

ფორთოხლისფერი კვერცხი - გვირილის ან ფორთოხლის ქერქის დეკორქცია.

მწვანე კვერცხი - ისპანახი + ჭინჭრის ან არყის ფოთლები.

მეწამული კვერცხები არის იისფერი ყვავილები. (დაასხით ცხელი წყალი იისფერ ყვავილებს, კვერცხი გააჩერეთ ამ ხსნარში მთელი ღამის განმავლობაში).

ლავანდის კვერცხები - იისფერი ყვავილები + ლიმონის წვენი.

კრემისფერი ან ყავისფერი კვერცხი - კაკლის ნაჭუჭები ან დაფქვილი ყავა.

ვარდისფერი კვერცხი - მოცვის ან ჭარხლის წვენი.

შინდისფერი კვერცხი - გახეხილი ჭარხალი.

ცისფერი კვერცხები - ჰიბისკუსის ჩაი ან წითელი კომბოსტო + ძმარი.

თითოეულ ამ საღებავს აშკარა უპირატესობა აქვს - ეს ბუნებრივია, რაც ნიშნავს რომ ის უვნებელია. რა თქმა უნდა, ბუნებრივი საღებავები უფრო სუსტია, ვიდრე ხელოვნური, ამიტომ კვერცხებისშეღებვას მნიშვნელოვნად მეტი დრო დასჭირდება.

როგორ მოვამზადოთ საღებავის ბულიონი:

  • ქვაბში ჩაასხით ცივი წყალი, დაუმატეთ 1 სუფრის კოვზი 9% ძმარი. მოათავსეთ ნივთიერება რომლითაც გადაწყვეტთ კვერცხების შეღებვას. რაც უფრო მეტია, მით უფრო მდიდარი ფერი გამოვა;
  • მიიყვანეთ ადუღებამდე, გააჩერეთ ცეცხლი, დააფარეთ და გააჩერეთ 30-40 წუთის განმავლობაში;
  • ქვაბში, გაცივებულ ბულიონში,  ჩაალაგეთ კვერცხები და დადგით ნელ ცეცხლზე.  მოხარშეთ 15-30 წუთი სასურველი ფერის მიღებამდე;
  • თუ უფრო ინტენსიური ფერი გსურთ, დატოვეთ კვერცხები ბულიონში რამდენიმე საათის განმავლობაში ან მთელი ღამის განმავლობაში.

როგორ მოვამზადოთ დაუვიწყარი სააღდგომო პასკა?

როგორ მოვამზადოთ დაუვიწყარი სააღდგომო პასკა?

აღდგომის წმინდა დღეეები მოახლოვდა და ყველა ჩართულია სააღდგომო სამზადისში. ამ დღესასწაულის მთავარი შემადგენელი ნაწილია წითელი კვერცხი, ჯეჯილი და სააღდგომო ნამცხვარი “პასკა”.

პასკას არა მარტო საქართველოში, არამედ მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში აკეთებენ. და რა თქმა უნდა ყველა ერთ რეცეპტით ვერ გამოაცხობს. ის ყველა ოჯახში სხვადასხვა ინსტრუქციის მიხედვით კეთდება. ამის გამო ზოგს ძალიან მშრალი გამოსდის, ზოგს ძალიან მძაფრი გემოს პასკა, ზოგს დაბალი და სხვ.

ჩვენ დღეს გასწავლით ერთ ძალიან კარგ რეცეპტს, რომლის დახმარებითაც თქვენი პასკა ყველაზე გემრიელი გამოვა.

ამისთვის დაგჭირდებათ შემდეგი სახის ინგრედიენტები:

  • ფქვილი - 1 კგ,
  • რძე - 400 გ,
  • კვერცხის გული - 10 ცალი,
  • საფუარი - 100 გრ,
  • კარაქი ან მარგარინი - 200 გრ,
  • შაქარი - 300 გრ,
  • ქიშმიში - 100 გრ,
  • მარილი - 0,5 ჩ / კ ,
  • ლიმონის ცედრა .

როგორ მოვამზადოთ?

მოამზადეთ ცომი: თბილ რძეს დაუმატეთ საფუარი, 100 გრ შაქარი და 200 გრ ფქვილი, კარგად აურიეთ და ჩადეთ თბილ ადგილას ისე, რომ ცომი გაორმაგდეს, გაფუვდეს.

შემდეგ დაამატეთ დარჩენილი შაქარი, კვერცხის გული, მარილი და ფქვილი, მოზილეთ ცომი. დაამატეთ ქიშმიში და ლიმონის ცედრა. კარგად დაძილეთ ცომი, შემდეგ დაასხით გამდნარი და გაცივებული კარაქი.

ზილეთ ცომი დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში, სანამ ის არ დაიწყებს ხელებიდან მოშორებას. როდესაც ცომის მოზელას დაასრულებთ, დააფარეთ ზემოდან გამჭვირვალე ცელოფანი, შემდეგ კი სამზარეულოს ტილო.

ცომი თბილ ადგილას დადეთ ისე, რომ ზომა გაორმაგდეს. 

როდესაც ცომი გაღვივდება, გავანაწილოთ ჩვენთვის სასურველ ფორმებში, შევავსოთ მოცულობის 1/3 ნაწილი, გავაჩეროთ ცომი კარგად.

გამოაცხვეთ 200 ° C- მდე გახურებულ ღუმელში 10 წუთის განმავლობაში, შემდეგ შეამცირეთ ტემპერატურა 170 ° C- ზე და გამოაცხვეთ 50 წუთის განმავლობაში.

თუ ჯერ არ გამოგიცხვიათ სააღდგომო ნამცხვარი, მაშინ სცადეთ ჩვენს მიერ მოწოდებული რეცეპტით მისი გამოცხობა და ნახავთ რომ იდეალური გამოვა.

მთავარია ყველა დეტალი ზედმიწევნით ზუსტად დაიცვათ.

დაკოპირება ისჯება კანონით ! !